Ana SayfaPiyasaVestel ve Egeli&CO sorusu---

Vestel ve Egeli&CO sorusu

1 / 2
Vestel ve Egeli&CO sorusu
10 Şubat 2016 - 10:22 www.borsagundem.com

ZARARDAN KURTULAMIYOR

SORU-
Vestel’in elindeki Vesbe hissesini satacağını açıklaması hissede nasıl bir etki yaratır?

Mehmet Kaplan

CEVAP-
Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya’nın yüzde 94,62’sine sahip bulunuyor. Şirketin yakın tarihli açıklamaları arasında Vestel Beyaz Eşya’da satış yapacağına dair bir bilgiye rastlamadık. Bununla birlikte firmanın her zaman elindeki hisseleri satma imkanı bulunduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Böylesi bir satışın talebin yoğunlaştığı döneme denk gelmemesi halinde ise arz fazlalığından dolayı Vestel Beyaz Eşya’da düşüş yaşanması gündeme gelebilecektir. Öte yandan olası bir satış nedeniyle normal şartlarda Vestel Elektronik’in hissesine etkisinin olması beklenmemeli. Ancak böylesi bir haber her zaman için spekülatif bir hareketin gerekçesi olabilir.

Vestel Elektronik’in geçmişten günümüze fiyat seyri takip edildiğinde hissedeki değer kaybının daha fazla öne çıktığı gözleniyor. 25 Şubat 2015 günü en yüksek 8,62 TL’yi test ettikten sonra geriledi. Yaşanan sert düşüşün ardından Ekim 2015’ten bu yana yatay seyir söz konusu. Son olarak 9 Şubat 2016 günü kapanışını 5,04 TL’den gerçekleştirdi. Hissenin fiyatı dolar bazlı verilerle takip edildiğinde ise tabana yakın seviyelerde bulunduğu görülüyor. Neticede uzun vadeli yatırımda bulunanlar açısından Vestel pek de isabetli bir yatırım olarak değerlendirilemez.

Uzun vadede hissedeki performansının düşük kalmasında firmanın mali yapısının yetersizliğinin etkisi bulunuyor. Neticede şirket büyüyen bir yapıya sahip değil. Son dört yılın üçünde zarar ederken 2014 yılında kâr açıkladı. Ancak hemen sonrasında yani 2015 yılında tekrar zarara döndü. Şirketin 2015 yılı dokuz aylık döneminde oluşan zararı 81,3 milyon TL. Aynı ivmenin muhtemelen devam etmiş olduğu göz önüne alındığında yıl sonu bilançosunda da zarar etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Geçmiş yıl zararı 230 milyon TL’ye ulaşan Vestel’in öncelikle bu zararı kapatabilmesi beklenmeli. Aksi taktirde hissede düzenli bir çıkış beklenmemeli.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)