E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVarlık Fonu çeşitliliği artıracak---

Varlık Fonu çeşitliliği artıracak

Varlık Fonu çeşitliliği artıracak
19 Ocak 2017 - 10:37 borsagundem.com

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Varlık Fonu'nun piyasalarda çeşitlilik yaratacağını söyledi

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Varlık Fonu'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından İstanbul Ceylan International Hotel'de düzenlenen Kurumsal Yönetim Zirvesi'nde konuşan SPK Başkanı Ertaş, Varlık Fonu'nun piyasalarda çeşitliliği artıracak önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Ertaş, 2017 yılının sermaye piyasaları açısından önemli gelişmelere sahne olacağını ve 2017'nin 2016'dan daha iyi geçmesini beklediklerini kaydetti.

SPK Başkanı Ertaş, 2016 yılında finansal piyasalarda küresel ölçekte risklerin arttığını, pertol başta olmak üzere, emtia fiyatlarında oynaklık, Fed kararlarının sebep olduğu belirsizlik, Brexit süreci, ABD seçimleri, İtalya referandumu gibi tahmin edilmesi güç gelişmeler, piyasalarda belirsizlikleri artırdığını, yatırım kararlarında yavaşlamaya yol açtığını, zayıf küresel ekonomik performansın ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.

İnsanlık tarihinin derin ve en yaygın krizi olarak nitelendirilen 2008 krizinin oluşturduğu olumsuz koşulların sürdüğünü söyleyen Ertaş, küresel kriz döneminde büyüme ve ticarette daralma, istihdamda zayıflık, korumacı politikaların hayata geçirilmeye çalışılması gibi olumsuz sonuçların doğmasına neden olduğunu belirtti.

BRÜT BORÇ STOĞU 160 TRİLYON DOLARA YAKLAŞTI

Dünya ekonomisinin gayrisafi milli hasılasının 3 katını aşan borçlarla boğuştuğunu ifade eden Ertaş, finans dışı kesimin brüt borç stokunun 160 trilyon dolara yaklaştığını söyledi.

Küresel ölçekte borç yükünden kurtulmanın yolunun firmaların kredi piyasası yerine sermaye piyasaları ile ve özellikle de öz kaynakla finansmana yönelmeleri olduğunu kaydeden Ertaş, katılım bankacılığı, sukuk gibi ortaklık ya da kazan kazan formülüne dayalı alternatif fonlama kaynaklarının daha yoğun kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

TÜRKİYE TÜM DÜNYAYA ÖRNEK TEŞKİL EDECEK

Türkiye’nin tüm dünyaya örnek olacak teşvik sistemini 2015 yılında çıkardığını, öz sermaye ile finansmanı ve halka açılmayı kurumlar vergisi indirimiyle özendiren düzenlemenin hayata geçirildiğini ifade eden Ertaş, “Söz konusu düzenleme ile şirketlere yüksek faizle borç kullanma, onun yerine şirketine nakit sermaye koy, paran yoksa da sermaye artırımı yoluyla halka açıl, koyduğun ek sermaye için kredi faizi kadar finansman gideri yaz dedik, böylece daha düşük vergi ödeme imkanı sağladık” dedi.

Firmaların halka açılma konusunu dikkate almaları gerektiğini kaydeden Ertaş, faize dayalı finansman yerine öz kaynağa dayalı finansmanın teşvik edilmesi, küresel borç sorununun çözümünün anahtarı olduğuna inandığını söyledi.

2017'DE BELİRSİZLİKLER AZALACAK

2017’nin küresel ekonomi açısından belirsizliklerin azalarak da olsa devam edeceği bir yıl olacağını ifade eden Ertaş, düşük büyüme rakamları, azalan talep ve ticarette aşağı yönlü ivme, artma eğilimi gösteren petrol fiyatları, Çin’deki hızlı kredi büyümesi ve daha az denetime tabi olan gölge bankacılık sisteminin artan faaliyetleri, Şanghay bileşik endeksindeki hızlı değer kayıpları, bu yılın belirsizlik alanlarından bazıları olacağını söyledi.

2016 yılına 4 faiz artırımı öngörüsüyle başlayan Fed’in yüzde 0.25 oranında faiz artırarak 2015’teki gibi tek faiz artışıyla tamamladığını belirten Ertaş, 2017 için Fed’in 3 faiz artırımı öngördüğünü söyledi. Yeni faiz kararı açıklamasında ‘ölçülü’ ifadesi yerine ‘kademeli’ ifadesinin kullanılmasını faizin daha uzun vadeye yayılarak yükseltileceği, başka bir ifadeyle belirsizlik sürecinin de uzayacağı olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

İngiltere’de yapılan referanduma ilişkin ise AB’den ayrılma kararının çıkması ile AB’nin geleceğinin sorgulandığını söyleyen Ertaş, referandum sonuçları ile birlikte pek çok küresel finans kuruluşu ve şirketin kendilerine yeni alternatif merkez arayışına girdiğini belirtti.

BES TASARRUF ORANINI YÜKSELTECEK

2017 yılının sermaye piyasaları açısından da önem arz ettiğini belirten Ertaş, 1.5 yıl içinde tüm çalışanları sisteme katacak otomatik katılımlı BES’in  tasarruf oranını önemli ölçüde yükselteceğini, sermaye piyasalarını büyütecek ve derinleştireceğini söyledi.

VARLIK FONU PİYASALARA ZENGİNLİK GETİRECEK

2017 ile birlikte başka önemli reformun Türkiye Varlık Fonu olacağını söyleyen Ertaş, fonun faaliyete geçmesi ile birlikte menkul kıymetleştirme sürecinin piyasaya zenginlik ve çeşitlilik katacağını, 2023 hedeflerine ulaşılmasına önemli bir kilometre taşı olacağını belirtti.

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile birlikte 1000’in üzerinde banka ve şirkete ek finansman kaynağı sağlandığını söyleyen Ertaş, 2015’de tahvil, bono, sukuk, varlık teminatlı menkul kıymet gibi sermaye piyasası aracı ihracına verdikleri iznin toplamda 253 milyar TL iken 2016 sonunda yüzde 38’lik büyüme ile 350 milyar TL’ye ulaştığını kaydetti.

Şirketlerin sermaye piyasalarına girmeleri ile birlikte finansman kaynağı dışında açıklık, şeffaflık, kayıt içine girme, bağımsız denetim yaptırma gibi çok sayıda fayda sağladığını ifade eden Ertaş, 2008 krizinden sonra oluşan ortamın tüm dünyada global piyasaları daha entegre hale getirdiğini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)