Ana SayfaPiyasaUzun vadede kazandırmayan hisse---

Uzun vadede kazandırmayan hisse

1 / 2
Uzun vadede kazandırmayan hisse
26 Kasım 2014 - 14:05 www.borsagundem.com

YATIRIM ORTAKLIKLARI UZUN VADEDE KAZANDIRMIYOR

SORU (1) -
Garanti Yatırım hakkında ne düşünüyorsunuz? Son durumu nedir? İlerisi için beklenti nedir? 
Cafer Er

CEVAP-Borsada faaliyet gösteren yatırım ortaklıklarının performanslarını gösteren endeks BIST Yatırım Ortaklığı Endeksi’dir. Söz konusu endeksin geçmiş performansı takip edildiğinde TL bazlı verilere göre zirvesine yakın seviyelerde olduğunu görmekteyiz. Ancak arada geçen uzun zaman diliminde gerçekleşen enflasyonun parayı eritme gücünü de göz önünde bulundurmak açısından dolar bazlı verilerle değerlendirmede bulunmak daha sağlıklı bir sonuç vermeye imkan sağlayacaktır.
Yatırım Ortaklığı Endeksi’ne dolar bazlı verilerle baktığımızda ise 2000 yılında zirvesini test ettiğini şimdiki seviyesinin ise anılan tarihteki seviyenin yüzde 50’nin dahi altında olduğunu görmekteyiz. Bu anlamıyla genel olarak yatırım ortaklıklarının yatırımcısına kazandırmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Garanti Yatırım Ortaklığı’na bu çerçevede bakıldığında nispeten içinde yer aldığı endeksten daha iyi bir performans sergilediği görülüyor. Ancak bu hisseye de dolar bazlı verilerle bakıldığında henüz zirvesini test ettiği 2005 yılındaki seviyesinin gerisinde bulunuyor. Fiyatı nominal değerinin altında bulunan hissenin fiyat kazanç oranı ise 25,17. Bu oran sektörün ortalamasına denk gelse de BIST 100 Endeksi’ne dahil hisselerin ortalaması olan 14,82’nin çok üzerinde bulunduğunu hatırlatmak isteriz.
Prensip olarak yatırım ortaklıklarında uzun vadeli pozisyon alınması getiri sağlamaya müsait bulunmuyor. Bu itibarla diğer yatırım ortaklıkları gibi Garanti Yatırım Ortaklığı’nın da uzun vadeli yatırıma müsait olmadığını söyleyebiliriz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kemal26 Kasım 2014 22:53

    ne kisa ne orta ne de uzun vadede kazandirmaz, hatta bütün birikiminizide kaybedersiniz..Bu hisseler ne temettü veririr nede birim pay degerinde islem görür...Bizzat patronlari birim pay degerinin yarisina elindeki hisseleri satar sadece yatirimciyi madur etmek amaciyla var olan hissseler