E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUzaydaki ilk ülkeye Türkler'den rekor başvuru---

Uzaydaki ilk ülkeye Türkler'den rekor başvuru

Uzaydaki ilk ülkeye Türkler'den rekor başvuru
20 Haziran 2017 - 09:31 borsagundem.com

İlk uzay ülkesi projesi vatandaşlığı için başvuru sayısı 221 bin 866’ya ulaştı. Çin’in ilk sırada yer aldığı başvurularda Türkiye 29 bin 844 kişiyle ikinci. Türkiye’de en çok başvuru İstanbul’dan

Tarihin ilk uzay ülkesi olmaya aday Asgardia’nın planları geçen dönemde Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde uluslararası bilim adamları tarafından açıklanmıştı. Yaklaşık 100 bin insanın yaşayacağı Dünya yörüngesinde kurulacak olan bir uzay istasyonu için ilk adım atılıyor.

Uzay turizmi, uzay madenciliği, göktaşı avcılığı ve uzay çöpü temizliği gibi hizmetler vereceği ileri sürülen Asgardia ulusuna katılmak için 500 binden fazla kişi başvuruda bulundu. Başvuran 221 bin 866 kişinin vatandaşlığı dün kabul edildi. Asgardia uzay ulusuna en çok başvuru ise 32 bin 488 kişi ile Çin’den geldi. Bu ülkeyi 29 bin 844 başvuruyla Türkler izledi. Türkiye’den en çok başvuru ise 10 bin 465 ile İstanbul’dan geldi. Habertürk'te yer alan habere göre İstanbul’u 3 bin 626 başvuru ile Ankara, 2 bin 895 başvuru ile İzmir takip etti.

ANAYASASI BİLE OLACAK

Rus bilim adamı Igor Ashurbeyli tarafından ilk kez geçen yılın sonlarında Paris’te toplanan Uzay Konferansı’nda tanıtılan Asgardia, kendi bayrağı, anayasası, milli marşı olan bağımsız bir ülke olarak tasarlandı. Ashurbeyli internet üzerinden alınan başvurularla 100 bin kişiye ulaşıldığında BM’ye bir ulus olarak tanınmak için başvuruda bulunacağını, Asgardia vatandaşlarının ülkelerinin vatandaşlığını koruyabileceğini açıklamıştı. Ashurbeyli, Asgardia’nın “Hiçbir ülkenin hukukuna bağlı olmayan, kendi mevzuatı olan, Dünya’da olmadığı kadar özgür bir ülke” olacağını iddia ediyor.

İLK PROJE UZAY VERİ BANKASI

Asgardia projesinin birinci aşamasında, uzayda bir ‘veri bankası’ oluşturulacak. Eylül ayında uzaya fırlatılacak CubeSat uydusu, 10 santimetreküplük bir hacme ve yaklaşık 1 kilogram ağırlığa sahip olacak ve sadece 512 GB bir sabit disk sürücüsü taşıyacak. Bu diskte Asgardia vatandaşlarının seçtiği kişisel veriler saklı olacak. Asgardia projesi gönüllü olarak sürüyor. Projenin “asgardia. space” sitesinde 10, 20 ve 30 dolarlık bağışların kabul edildiği belirtiliyor.

ADI ANTİK MISIR’DAN

Asgardia, İskandinav mitolojisinde “gökyüzü kenti” anlamına geliyor. Asgardia için seçilen logo ise, Antik Mısır tanrısı ‘Ra’nın gözünden esinlenilmiş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)