E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜtopya Turizm ve Euro Yatırım Holding sorusu---

Ütopya Turizm ve Euro Yatırım Holding sorusu

Ütopya Turizm ve Euro Yatırım Holding sorusu
20 Ağustos 2018 - 09:22 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler

ZARARA DEĞİL KÂRA YÖNELİN

SORU (1) - Ütopya nasıl bir turizm şirketi? Hiç kar etmiyor mu da hissesi dibe vuruyor? Durumu nedir? Yükselişi ne zaman gerçekleşecek? Takipçileri battı.

Bilgin Artun

CEVAP - Yatırımcılar borsada birçok alternatife sahip bulunuyor. Piyasada işlem gören firmalar arasında zarar üretenler olduğu kadar güçlü ve istikrarlı şekilde gelir ve kârlılığını artıran şirketlerin de olduğu unutulmamalı. Yatırımcılar zarar eden firmalar yerine kârlı ve büyüyen şirketlere yönelirse gereksiz risklerden de kaçınmış olur. Aksi taktirde risklerini artıracakları gibi kazanç olasılıklarını da düşüreceklerdir. Bu nedenle işlem yapmadan önce ilgili şirketin bilanço yapısının incelenmesi ve zarar üreten firmalardan uzak durulmasında yarar var. Ütopya Turizm’i de bu çerçevede değerlendirmeli. Firmanın mali yapısı incelendiğinde son beş yılda sürekli zarar ettiğini görebilmekteyiz. Açıklanan 2018 altı aylık bilançosunda da zarar devam ediyor. Söz konusu durum bu yıl sonunda da zarar açıklama olasılığının hiç de düşük olmadığını gösteriyor. Son bilançosuna göre birikmiş geçmiş yıl zararı 95 milyon TL’ye çıktı. Yıl sonunda ise bu rakam daha da artabilecektir. Böylesi bir durumda Utopya Turizm’e yapılacak yatırım ancak spekülatif beklentilerle açıklanabilir. Borsada şirketlerle ilgili spekülatif beklentiler yerine firmaların değerlerine göre yatırımda bulunmak kazanç olasılığını yükseltecektir. Hissenin fiyat hareketi takip edildiğinde de uzun vadede yatırımcısına kazandırmadığını görebilmekteyiz. Zarar üreten firmalar yerine kâr üreten şirketlere yönelerek hareket edilmesinde yarar var.

NOMİNAL DEĞERİNİN ALTINDA

SORU (2) - EUHOL hissesinde çok uzun süredir beklemekteyim. Son 6 aylık bilançosunda karlı kapattı. Zarardan kara dönmüş gibi. Sizce beklemeye değer mi?

Mehmet Alçı

CEVAP - Euro Yatırım Holding’in son beş yıldaki bilanço yapısı incelendiğinde istikrarsız bir mali yapıya sahip olduğu görülecektir. Şirket bir yıl kâr ederken ertesi yıl zarara dönüyor. Son olarak geçtiğimiz yıl zarar eden firmanın rutine uygun olarak 2018 yılında kâr açıklaması şaşırtmamalı. Son açıklanan 2018 altı aylık bilançosunda da dönem sonunda kâr açıklaması beklentiye uygun bir hareketin söz konusu olduğunu gösteriyor. Bu anlamıyla firmanın açıklamış olduğu kârı olumlu karşılamakla birlikte tek başına yeterli görmek mümkün değil. Asıl önemli olan şirketin elde ettiği kârlılığı istikrarlı şekilde sürdürebileceği yönünde güçlü işaretler alabilmek. Ancak mevcut veriler gerçekleşen kârın önümüzdeki yıl da devam edeceği anlamına gelmiyor. Bu da hissenin çıkışı için yeterli enerjinin toplanmasına mani oluyor. Tüm bunlardan ayrı olarak son bilançosuna göre şirketin birikmiş geçmiş yıl zararı 14,7 milyon TL seviyesinde ve bu rakamın eritilebilmesi önemli. Fakat firmanın istikrarsız mali yapısı bunun ne ölçüde gerçekleşeceğine dair tahminleri zorlaştırıyor. Öte yandan şirketin içinde yer aldığı sektörün yapısı da yatırımcının beklentisini zayıflatan bir diğer unsur.

Gerek şirketin mali yapısı gerekse içinde yer aldığı sektörün özelliklerinden dolayı kayda değer bir çıkış sergileyemeyen hisse, geçen süre zarfında arada yukarı atakları olsa da şimdilerde nominal değerinin altında işlem görüyor. Hisse, Haziran 2010’da düzeltilmiş verilerle ilk açılış fiyatı olan 1,37 TL’nin altında kalırken 17 Ağustos 2018 günü kapanışını 49 kuruştan tamamladı. Hissede zaman zaman spekülatif işlemler gündeme gelebilmekte. Bununla birlikte asıl önemli olan uzun vadede getiri sağlayabilmesi. Bunun yolu ise istikrarlı bir gelir ve kârlılıktan geçtiği unutulmamalı. Şirketle ilgili kamuyla paylaşılan 7 Ağustos 2018 tarihli açıklamada ise Avrasya Terminal İşletmeleri’nin sahibi olduğu Sampi Gıda’nın satın alınmasından vazgeçildiği duyurulurken gerekçe olarak olumsuz piyasa koşullarına işaret edildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ21 Ağustos 2018 07:48

    BATMIŞ BİTMİŞ ŞİRKETLER SÜREKLİ KREDİLERLE AYAKTA TUTULMAYA ÇALIŞILSADA ÜLKE EKENOMİSİNE ZARAR VERİP DÖNMEYEN KREDİ SARMALINI DÜŞÜYOR BU BORÇ BATAGINA GİREN ŞİRKETLER KARŞI HÜSNÜ NİYETTEN ÇIKIP DERHAL YA SATIŞ YADA KAPATILMA İŞLEMİNE GİDİLMELİ.

  • Garibanın AHI..20 Ağustos 2018 22:55

    Bu borsada AH almayacaksın. Allah büyük. İllaki çıkıyor. Ütopya 2012 yılında Çukurçayı HES i alacakken yatırımcılar uyardı. dilakçeler gönderdi almayın, şirket zaten borçlu batarsınız, yatırımcıyı zarara uğratıyorsunuz diye çok uğraştılar. Olağanüstü genel kurula katılıp şerh düştüler. Ama gözü kararmışlar dinlemediler. O şirket 12 Milyon USD borçla alınmasaydı borsanın en sağlıklı firması idi ütopya. bile bile batırdılar. şimdi 12 Milyon USD ye 24 MW HES alırsın. Ama AKIL alamazsın. Allah bu günleri de gösteri. Anlamayan da günahı.. AHI düşünüp hala garibanlarla uğraşmaması gerektiğini umarım anlar. Davalar devam ediyor.

  • yargılanıyorlar.20 Ağustos 2018 19:44

    Ütopya patronu ve galata yatırım yöneticileri sahte izahname düzenlemekten dolayı yargılanıyorlar. Dosya yargıtaydan döndü ve 2 yargıtay dairesi kesin suç var hapis cezası verilmeli dedi. kanunlara göre 2011 yılı şubat ayında ilk halka arzdan 2012 yılındaki 1 yıllık izahname geçerlilik süresine kadar zarar eden herkes şikayetçi olabilir. hapis sonrası tazminat davaları var. oteli icraya verecek zarar eden yatırımcılar.