E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÜnlü yatırımcı Bogle’den borsacılara tavsiyeler---

Ünlü yatırımcı Bogle’den borsacılara tavsiyeler

Ünlü yatırımcı Bogle’den borsacılara tavsiyeler
11 Temmuz 2018 - 16:47 borsagundem.com

Yatırım dünyasında devrim yapmış ‘efsane isim’ John Bogle’den ‘akıllı yatırımcı’ olmanın sırları…

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans dünyasının efsane yatırımcılarından John Bogle, piyasalarda devrim yaratan isim olarak bilinir. 1974 yılında Vanguard Yatırım Fonu’nu kurarak ‘fon işleyişi’ni kökten değiştirdi. Şu anda Vanguard ABD’nin en büyük yatırım şirketlerinden biri. Peki, onun gibi müthiş bir piyasa adamı, yeni, genç borsacılara ne önerir? İşte taze borsacılar için, John Bogle’den önemli tavsiyeler… 

PİYASAYI UNUTUN

“Öz sermayeye karlılığı kazandırır. Buna yatırım yapmamak, sonunda hiçbir şeyin olmayacağını garanti etmek demektir. Ayrıca borsadan, kendi başına bahsetmek anlamsızdır. Borsa yalnızca yatırımcıların tüm bu menkul kıymetleri, binlerce farklı hisse senedini trilyonlarca dolar değerinde tuttuğu değerdir. Hem yukarı gider hem aşağı, ama uzun vadede yukarı gider. Borsadaki dalgalanmalar sadece gürültüdür. Yatırım işinden alıkoyan dev bir dikkat dağıtıcı…”

“Adi hisse senedi fiyatları fani ve yanıltıcıdır çünkü, yalnızca halka açık şirketler tarafından yaratılan getirilerin türevleri ve temsil ettikleri fiziki sermaye ve beşeri sermayeye aitlerdir. Zaman zaman hisse senedi piyasası dönüşleri normalinden çok daha ileriye gider. Ama sonunda, bir mıknatıs misali size geri döner.”

“Bazı şirketlerin büyüme, verimlilik, beceriklilik ve yenilik gibi özellikleri sayesinde, kapitalizm, şirket sahiplerine puan toplamalı oyun misali zenginlik katıyor. Peki, bu oyunda yol boyunca engeller olacak mı? Tabii ki. Büyük Buhran ve 2008 Ekonomik Krizini düşünün. Bu gibi dönemsel engellerde pozitif eğim elde edebilmek önemlidir.”

ORTALAMAYA DÖNÜŞ YASASI

“Finans dünyasında, ortalamaya dönüş teorisi, bir hisse senedi fiyatının zaman içinde, ortalama fiyata hareket etme eğilimi durumudur. Önemli olan, bir varlık sınıfının ortalama veya adil bir değere sahip olmasıdır. Ve cari değerin, bu seviyeden çok daha yüksek ya da düşük seviyede olması, piyasanın nihayetinde geri döneceği anlamına gelir. “

“İnsanların yaptığı en büyük hata, dünün kazananlarına bakarak, yarının en iyi fonlarını veya stoklarını seçebileceklerini düşünmeleridir. Bu çok büyük bir hatadır. Bunun yerine, temellere sadık kalın ve sürüyü takip etmeyin.”

ZAMAN ARKADAŞIN ANİ HAREKET DÜŞMANIN

“Temellere sadık kal, bırak senin için çalışsın. Akıllı yatırımcılar, kontrol gücü olan uzun vadeli yatırım unsurlarına dikkat etmelidir. Ne kadar zor ya da ne kadar kolay yapıldığına bakılmaksızın, piyasanın kısa vadeli yönüne ya da bir sonraki hisse senedine değil, akıllı seçime odaklanmalıdır. Fon seçiminin en önemli noktası, yatırımcının kontrolü dışında olan gelecek dönüşüne bakmaksızın riske maliyete ve zamana önem vermektir ki biz yatırımcılar bu üçünü kontrol edebiliriz.”

 “Yatırım başarısı zaman alır, bu yüzden zaman verin. Tutar minik olsa bile, erken başlayın ve asla durmayın. Zor zamanlardaki mütevazı yatırımlar bile hızınızı korumanıza ve alışkanlık haline getirmenize yardımcı olacaktır. “

“Portföyünüz, pazarın geçiş döngüleri ile gelişmelidir. Basit bir planı takip edin ve piyasa döngülerinden ders alın. Gerçek dışı performans, sizi yatırım başarısının en önemli sırlarından birinden uzaklaştırır: sadelik… Ani hareket senin en büyük düşmanın. Gelecek getirileri hakkında mantıklı beklentileriniz olsun ve mevsimler değiştikçe bunları kovalamaktan kaçının. Unutmayın ki her karanlık gecenin aydınlık bir sabahı vardır…”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)