E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü ekonomist Roubini'den Türkiye yorumu---

Ünlü ekonomist Roubini'den Türkiye yorumu

Ünlü ekonomist Roubini'den Türkiye yorumu
18 Eylül 2018 - 18:00 borsagundem.com

Ekonomist Roubini Türkiye'de parasal sıkılaşmanın tek başına yeterli olmadığını söyledi

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini Bloomberg International'a Türkiye ve global ekonomiye yönelik değerlendirmelerde bulundu. 

Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşlarında Çin'in daha agresif olabileceğini belirten Roubini "Eğer çin’i bastırmaya çalışırsanız Çin daha agresif olacak ve daha az işbirlikçi olacaktır. Bunun gerçekleşme olasılığı var. Birçok farklı şekillerde misilleme yapıp karşılık vereceklerdir. " ifadesini kullandı. 

GELİŞEN PİYASALAR İÇİN ZOR ZAMANLAR

Gelişen piyasaların birçok küresel etmen sebebiyle zor zamanlar geçirdiğine vurgu yapan Roubini "Çin de bu sebeplerden bir tanesi. Ticaret savaşları riski var. Fed politikası var. Mali politika konusu var. Güçlü bir dolar söz konusu. Güçlü dolar da emtia fiyatlarının artması demek. İşte bütün bunlar gelişen piyasaların karşılaştığı küresel faktörler." dedi. 

Roubini sözlerine şöyle devam etti; "Şayet Çin'in yurt içi talebi güçlendirip ekonomik büyümesini hedef olan %6.50’ye yakın tutmayı başararak ticaret savaşlarına cevap verecek olursa ki şu an 6.50’den fazla bir büyümeye sahip, işte o zaman gelişen piyasalar için olumlu olacaktır. 

Eğer Çin sert bir düşüş yaşayacaksa bu gelişen piyasaları negatif etkileyecek ama aynı zamanda ABD, Avrupa ve dünya ekonomisi de olumsuz etkilenecektir." Roubini Çin'in bu ekonomik yavaşlama ile mücadele edecek araçları olduğunu belirtti.

"Ek tarifelerin ABD'li tüketicilere ek vergi olacağını söyleyebilir miyiz?" sorusuna ekonomist şu yanıtı verdi;

"Evet kesinlikle söyleyebiliriz. Tarife uyguladığınız zaman ihracat fiyatları da artar. Bu da yalnızca tüketicileri etkilemekle kalmaz, diğer ara ürünler de etkilenir. İş sektörü etkilenir. Eveet bu vergi demek. Hem de çok geriletici bir vergi. Çünkü Çin'den ithal ettiğimiz bu çeşit tüketici malları Walmart ve bunun gibi firmalar tarafından satılıyor ve düşük gelirli kişiler tarafından satın alınıyor. Yani bu yalnızca bir vergi olmakla kalmıyor, bu aynı zamanda çok geriletici bir vergi de." 

TÜRKİYE YORUMU 

Türk ekonomisine dair de değerlendirmelerde bulunan Roubini, Türkiye'de parasal sıkılaşmanın tek başına yeterli olmadığını belirtti. 

Roubini "Ekonomide aşırı ısınmaya sebebiyet veren mali ve yarı mali sebepler oldu, kredi teşviği Sayın Erdoğan’ın seçimi kazanmasını sağladı. Şimdi mali ve yarı mali politikaları sıkılaştırmaları gerekiyor ancak 2019 mart ayında yerel seçimler var. Resesyonun önüne geçmek istiyorlar. Çünkü yerel seçimleri de kazanmak istiyorlar. Olması gerektiği kadar sıkılaşma yapılmıyor.

Ekonomide özel sektör harcamalrında  iç ve dış dengesizlikler var. Cari açık da çok fazla. Daha fazla sıkılaşmaya ihtiyaç var çünkü enflasyon artacak" ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Enes19 Eylül 2018 17:30

    Adamlarda terör sorunu olmadıgı için sürekli büyümeye odaklanmışlar.sonra türkiye açıklaması yapıyorlar.savunmaya harcanan paranın haddi hesabı yok.

  • Yakup19 Eylül 2018 07:29

    Sömürlen ülkeler yerine gelişmekte olan ülkeler demenin amaçı nedir.

  • Sen bilmiyorsun 19 Eylül 2018 00:15

    Bizim 15 temmuzumuz var Roubini sen diyon ki

  • Bika19 Eylül 2018 00:00

    Mali politikalarda seçim kazanma hırsından, sıkılaşma uzun süredir yapılmadığından enflasyon patladı.

  • Tanırım18 Eylül 2018 21:00

    Bu arkadaşı. kahin roubini sağa git derse sola gidin.sola git derse sağa gidin.

  • mehmet yılmaz18 Eylül 2018 18:22

    bu tiplerde don lastiği gibi sıkmaya başladı.

  • koroglu Yavuz18 Eylül 2018 20:33

    Almanya. Japonya. G.kore ve isvec hollanda gibi bati ulkele tip denen dunhayi izleyen kaynaklari degerlendiren adamlsrla kalkindilar.bizimkilerde ele gecen vervilerle fabrika yefine saray yapıyorlar. Tip adamlsr yerine parti icin yandaş kolluyorlar ulke parasiyle

  • mehmet yılmaz18 Eylül 2018 18:07

    bi sen eksiktin blommbergete tüy diktin bloomberge.

  • nokta.18 Eylül 2018 18:04

    adamlar bizim ekonomiyi bizden iyi nasıl süper özetleyerek bilebiliyor. Hakkaten süper özet ve nokta atışı doğru tesbitler. Ben bu ABD lilerden hakkaten ürktüm. herşeyleri plan program mantık ve nesnel objeler...

  • mehmet yılmaz18 Eylül 2018 22:23

    tam da mankurt yorumu olmuş.15 temmuzu nereleri ile planlamış bu dangalaklar 15 temmuzda HALI gibi serdik amerika ve mankurtlarını.

  • abdullah18 Eylül 2018 20:28

    kendi aklından şüphede olan başkasının kargasının peşinden gider burnunu sokacak bir şeyler bulmak için