E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriÜlker’in Şok kararında çok konuşulacak iddia---

Ülker’in Şok kararında çok konuşulacak iddia

Ülker’in Şok kararında çok konuşulacak iddia
22 Ağustos 2017 - 07:13 borsagundem.com

Borsa dünyası Ülker’in Şok Marketleri halka arz kararını konuşuyor? İşte stratejinin arkasındaki çarpıcı ‘hisseler üzerindeki kara bulutları dağıtma’ iddiası…

BORSAGUNDEM.COM - ARAŞTIRMA SERVİSİ

Ülker Grubu’nun da içerisinde olduğu konsorsiyumun kazandığı 5.7 milyar dolarlık köprü ve otoyol ihalesi iptal edildi. Ardından halka açılmak istenilen Polinas’ın halka arzı reddedildi. Daha sonra Sabah Grubu’nda yayınlanan bir yazıda Ülker Grubu’nun ima edildiği iddiası günlerce kamuoyunda tartışıldı. Takiben 1 Nisan reklam skandalı patlak verdi. Dün ise Yıldız Holding'in iştiraki Gözde Girişim'in hissedar olduğu Şok'ta, ortakların halka arz için çalışmalara başladığı yönünde haber yayınlandı. Buna göre piyasaların iyi olması halinde arzın gelecek yıl yapılması planlanıyormuş.

“HİSSELER ÜZERİNDEKİ KARA BULUTLARI DAĞITMAK İÇİN…”

2013 yılından bu yana şimşekler Ülker Grubu üzerinde çakmaya devam ederken yapılan halka arz haberi kafaları karıştırdı. Açıklama sonrası grubun bazı hisselerinde hızlı yükselişler yaşandı. Borsa çevrelerinde iddiaya göre son dönemde hisseler üzerindeki kara bulutları dağıtmak amacıyla halka arz haberinin yaptırılmış olabileceği yorumları dile getirildi. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Ülker’in yeni bir halka arz yapıp yapmayacağına otoriteler karar verecek. 

Polinas'ın halka arzı Borsa İstanbul'a takıldı

HİSSELER LONDRA MERKEZLİ PLADİS’E DEVREDİLDİ

Türkiye’den bir dünya markası çıkarmak hedefi yerine bu ülkeden kazandığı milyonlarla Godiva, United Biscuits gibi dev şirketleri satın alarak yatırımlarını yurt dışına kaydıran ve bu stratejisi yoğun eleştirilere uğrayan Ülker, bilindiği gibi 2016’nın başında grubun yeni çatı yıldızı olarak duyurulan Londra merkezli Pladis’i tanıttı. Uluslararası piyasalara daha yakın olmak ve rekabet gücünü genişletmek adına İngiltere’de kurulan Pladis’e bisküvi, çikolata, şekerleme şirketleri bağlandı. Grubun gururu olan Godiva, United Biscuits ve Ülker, Pladis çatısı altında toplandı. 5 milyar dolarlık sermayesi olan Pladis’in yüzde 100’ü Yıldız Holding’e ait. Yani Türk şirketi Yıldız Holding, Pladis’in 5 milyar dolarlık sermayesini karşılayacak. Ülker Grubu, Türkiye’deki bazı şirketlerinin hisselerini de Londra merkezli şirkete devretmeye başladı.

Yıldız Holding küresel markaları Pladis altında birleştiriyor

ÜLKER’İN ROTASI YURT DIŞINA KAYDI!

Murat Ülker, dünya çapındaki markalardan biri olan Godiva'yı bünyesine kattığında, 70 yıllık şirketin dümenini tamamen yurt dışına kırmaya başladığı henüz çok fark edilmemişti.

2015 yılında gelindiğinde ise peşi sıra birçok varlığını satan Ülker'in tam olarak ne yapmak istediği anlaşılmaya çalışılıyor.

Yıldız Holding atıştırmalık kategorisindeki varlıkları, yüzde yüz sahibi olduğu Londra merkezli şirketi Pladis’e devretme niyetini KAP açıklamasıyla duyurdu. Hisselerin satışı için, ”Varlıkların yurt dışındaki çatı şirkette toplama stratejisi” denildi. Önemli açıklama Yıldız Holding’den geldi. Hisselerin dünya devi olma vizyonuyla, Godiva, DeMet's, United Biscuits ve Ülker markalarının buluşturulduğu, tamamı Yıldız Holding tarafından karşılanan 5 milyar dolar sermaye ile kurulan Pladis Foods Limited bünyesinde toplanması amacıyla, Ülker Bisküvi’deki 71.820.000 adet hissenin çatı şirketine borsa dışında satma niyetinde olduğu bildirildi.

İşte Ülker’in halka arz mantığı!

ŞOK’U HALKA ARZ STRATEJİSİ NASIL SONUÇLANACAK?

Bu arada, Pladis’in Londra Borsası’nda halka arz edileceği de duyuruldu. Polinas gibi sürekli zarar eden şirket Türkiye’de halka arz edilmek istenirken Pladis’in Londra Borsası’na taşınmak istenilmesi de büyük tepki topladı. Karlı şirketlerin hisseleri Londra merkezli şirketlere devredilirken Şok’un Türkiye borsasında halka arz edilmek istenildiğinin açıklanması yeniden gözleri Ülker Grubu’na çevirdi. Şirketin bilançosu ve halka arzla ilgili önemli detaylar ise kamuoyuyla paylaşılmadı. Bakalım Ülker’in halka arz stratejisi bu sefer nasıl sonuçlanacak? 

Şok 2018'de halka arz olacak

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 102,90
En Yüksek: 104,60
En Düşük: 100,60
Değişim 2,49 %
FK: 10,42
PD / DD: 1,96
İşlem Hacmi 435.431.946
Toplam Adet: 4.208.756
Ağırlıklı Ort.: 103,46
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • salih22 Ağustos 2017 22:54

    bizim toptanı 18 dolaradan halka arz ettiniz şimdi 3.50 dolar bir vurgun dahamı yapmak istiyorsunuz

  • Erkan22 Ağustos 2017 22:21

    Bu adamın hiç bir dediğine inanmayın sürekli Yalanla dolanla is yapıp yıllardır bizleri kandırmak için elinden geleni yaptı.

  • Ckync22 Ağustos 2017 18:55

    Ingilizlere satsin. Biz almayalım. Türkiyede otlayip sutu ıngilizlere verecek. Hala hinlik peşinde. Biri şunu durdursun. Dersini almamış aklımızla oynuyor

  • Ahmet ünal 22 Ağustos 2017 12:56

    Türkiyeden kazancı olmasa anında terk edecek

  • çok yaşa kraliçem22 Ağustos 2017 12:47

    haşmet meab kraliçem nasıl buyurursanız... reveranslar ...

  • yatırımcı22 Ağustos 2017 11:46

    akın ipek de ingilterde şirket kurmuşdu.... hatırlayın ,,,,,,burnuma kötü kokular geliyor

  • mulker22 Ağustos 2017 11:43

    bu adamın hıc bır hıssesı alınmaz , arzdan sonra 5 yıl ıcınde yatırdıgınız para dolar bazında 6 da bırıne tl bazında 3 te bırıne dusecek .. inanmayan BIZIM toptana baksın .. 25 tl (18 dolardan) araz edildi 2011 yılında .. bugun geldıgı nokta 12 tl en dusuk 9 tl gordu .. yanı 3-4 dolar arasında .. arzdan once her yıl kar acıklayan adamlar arzdan sonra her yıl zarar acıklayıp hısselerını adeta çöpe çeviriyor ..

  • akbaba22 Ağustos 2017 09:21

    sayın ülker yıldız holdıngı halka arz edersısnz daha iyi olur