E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTürktraktör'e 60. yılında dev tesis---

Türktraktör'e 60. yılında dev tesis

Türktraktör'e 60. yılında dev tesis
17 Haziran 2014 - 20:42 borsagundem.com

TürkTraktör, Ankara’daki fabrikaya ek olarak üretim yapacak olan Sakarya’da ikinci fabrikasının açılışını 60. yıldönümünde açtı

Türkiye tarım sektörünün lider ismi TürkTraktör, Ankara’daki fabrikaya ek olarak üretim yapacak olan Sakarya’nın Erenler ilçesindeki ikinci fabrikasının açılışını 60. yıldönümü ile eşzamanlı olarak gerçekleştirdi. Adapazarı Erenler Fabrikası, “Büyük Ölçekli Yatırım” olarak değerlendirilerek toplamda 222 bin metrekare alana kuruldu.
TürkTraktör Adapazarı Erenler fabrikasının açılışı töreni, Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, CNH Industrial N.V. CEO’su Richard Tobin, çok sayıda hükümet ve devlet protokol yetkilileri ve iş dünyası temsilcilerinin katılımları ile gerçekleşti. Bakan Işık, fabrikanın açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Her fabrika açılışı, bu ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır. Bu fabrika açılışları kadar bizi memnun eden başka program yok. Özellikle bu fabrikanın açılışı, milli gelirin, ihracatın ve istihdamın artması konusunda çok önemli bir görev edineceğini düşünüyorum. Türkiye olarak sanayide ve üretimde geldiğimiz nokta, geleneksel yöntemlerle yapılan üretimin sonu. Artık üretimde teknolojik sıçramanın yapılması lazım. Daha yüksek teknoloji düzeyiyle üretim yapmak zorundayız. Üretimde niteliğimizi artıracak bir yapıya geçmek durumundayız. Bununla ilgili birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Şu anda bu düzenlemelerin önemli sonuçlarını alma aşamasındayız. Türkiye sahip olduğu pazar potansiyeli, nitelikli iş gücüyle yerli üretim noktasında ölçek ekonomisinde yerli üretim iddiasını artırmalı. Bununla ilgili her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. İkinci önceliğimiz teknolojik üretim. Bununla ilgili ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bununla ilgili meyve alma zamanı geldi. TürkTraktör fabrikasının ait olduğu AR-GE merkezinden özel teşekkürü Koç ailesine ve TürkTraktör’ e yapmak istiyorum. TürkTraktör’ ün önemli atılımlar yapıyor olması bizi gururlandırıyor.”
Bakan Zeybekci ise, “Son iki ay içinde bize çok güzel mutluluklar yaşatıyorsunuz. Türkiye’ye güvenmenin örneklerini vererek, bizleri güzel açılışlarda buluşturuyorsunuz. Genç nesile nazaran çok şanslıyız. Atalarımızın teknolojisi olan sabahla yapılan çift sürmeyi gördük. Artık klimalı, müzik sistemi olan ve devasa güçlü traktörler var. Bunların Türkiye’de üretiliyor olmasını görmek, ayrı bir mutluluk. Türkiye’nin kabuğuna kırmak üzere başladığı atılıma verdiği büyük destekle TürkTraktör, geçtiğimiz yıllarda 600 bininci traktörü üretti. Bu fabrikada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Burada 'Ülkem varsa ben de varım' diyen merhum Vehbi Koç’u da rahmet ve minnetle anmak istiyorum. Kendisi Türkiye’ye inandı ve güvendi. Rahat bir şekilde yaşamak yerine, üretim yapmak gibi bir çılgınlığa kapıldı. İnşallah bundan sonra da onun mirasçısı Koç Ailesi de Türkiye’ye inanarak yatırım yapmaya devam edecek. Bu muhteşem güzel ülkenin takıları olan bu yatırımların artarak devam etmesini diliyorum. Bunu devam ettirenlerden Allah razı olsun. Bu ülkeye her kim ki bir çivi çaktı, taş üstüne taş koydu; her kim ki bir kişiye daha fazla istihdam sağladı onun geçimini sağlaması için ortam hazırladı Allah onlardan razı olsun. Allah ayağınıza taş aldırmasın, Allah birinizi bin etsin. Bu güzel üretimin bereketli olmasını diliyorum” dedi.

“60 YILDIR ÜLKEMİZ TARIMINA HİZMET EDİYORUZ”
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç törende yaptığı konuşmada, TürkTraktör’ün Türkiye otomotiv sanayinin en eski şirketlerinden olduğuna dikkat çekerek, “1954’de ülkemizin ilk traktörünü üretmek üzere kurulmuş olan şirketimiz, tam kapasiteye eriştiğinde yılda 50.000 adede ulaşacak üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük traktör üreticilerinden biri olacaktır. Böylelikle TürkTraktör de Türk otomotiv sektöründe daha önemli bir konuma erişecektir” şeklinde konuştu. 
Yeni fabrikanın tam kapasiteye eriştiğinde yılda 50 bin adede ulaşacak traktör üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük traktör üreticilerinden biri olacağını vurgulayan Koç, şunları söyledi:
“Böylelikle TürkTraktör de Türk otomotiv sektöründe daha önemli bir konuma erişecektir. 2000’li yıllardan beri Amerika Birleşik Devletleri dâhil dünyanın 130 ülkesine yılda 15 bin traktör ihraç eden TürkTraktör, yeni fabrikası ile ihracatta da yeni hamlelere hazır olacaktır. Yeni yatırımımız çerçevesinde, sadece traktör değil, transmisyon ve motor işleme ve üretim kapasitemiz de artacak. Böylece, yerli katma değerin artırılması yönünde de sektörde önemli bir başarı elde eden TürkTraktör’ün bu alandaki liderliği devam edecektir. Böyle bir başarı hikâyesinin parçası olduğumuz için çok mutlu ve gururluyuz.”

“AR-GE VE BÜYÜK ÖLÇEKLİ STRATEJİK YATIRIMLAR İÇİN SAĞLANAN TEŞVİKLER İLE CİDDİ YATIRIMLARININ ÖNÜ AÇILMIŞTIR” 
Hükümet liderliğinde AR-GE ve büyük ölçekli stratejik yatırımlar için sağlanan teşvikler ile ülkeye katma değer yaratacak ciddi yatırımlarının önü açıldığını ifade eden Koç, “Sakarya Erenler Fabrikamız ve yeni motor yatırımlarımız bunlara en güzel örnektir. Yaptığımız yatırımlar, artan üretim ve ihracatımız ve gelişen Ar-Ge faaliyetlerimiz ile ülkemizin 2023 vizyonu çerçevesinde emin adımlar ile ilerliyoruz. Koç Topluluğu olarak, bugünümüzü ve geleceğimizi inşa ederken bize ışık tutan, yol gösteren, en temel ilkelerimizden biri, kurucumuz merhum Vehbi Koç’un “Ülkem varsa ben de varım” sözü oldu. Kurucumuzdan miras kalan bu felsefe ile ilk günden bu yana ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek ana düsturumuz oldu. Her zaman uzun vadeli bir bakış açısı ve Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz güven ve inançla, yarattığımız katma değeri geliştirmeye odaklandık. Tarihimizin en büyük yatırım dönemini yaşarken, ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ettik ve ediyoruz. Özellikle otomotiv sektörüne yaptığımız büyük yatırımlarla hep bir adım önde olmayı sürdürüyoruz” diye konuştu.

“GÖZÜMÜZÜ 1 MİLYONUNCU TRAKTÖRE DİKTİK”
CNH Industrial N.V. CEO’su Richard Tobin ise, yalnızca 15 ay önce 28 Mart 2013 tarihinde fabrikaya temel atıldığını hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu süreç; gerek CNH Industrial’ın, gerekse Koç Holding’in Türkiye’de bir ‘traktör mükemmeliyet merkezi’ kurma konusuna ne derece odaklandıklarının açık bir göstergesidir. Ankara fabrikamız ile birlikte Erenler Fabrikamız; TürkTraktör markasını tarım sektörü nezdinde daha da güçlü bir yere taşıyacaktır. 1967 yılında Koç Holding ile başlattığımız stratejik ortaklığımız son derece verimli ve başarılı sonuçlar doğurmuştur; doğuracaktır. Bu yıl içerisinde hem yeni fabrikamız hem de banttan indireceğimiz 700.000ci traktörümüzün ardından, şimdi gözümüzü 1 milyonuncu traktöre diktik.”

“TÜRKTRAKTÖR HEM ÜLKEMİZDE OTOMOTİV YAN SANAYİNİN KURULMASINA ÖN AYAK OLDU HEM DE DİĞER YANDAN DA YERLİ ARACI ARTTIRMAYA ÇALIŞTI”
Koç Holding Savunma Sanayii, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen de, Türkiye’de traktör üretiminin otomotiv sanayinin kuruluşunu simgeleyen bir yapıya da sahip olduğuna dikkat çekerek, “TürkTraktör de 1954’ten bu yana Türkiye’de otomotiv imalat sektörünün geçirdiği evreleri göstermesi açısından güzel bir örnektir” dedi. 
TürkTraktör’ün Ankara fabrikasının özellikle 2000’li yıllardan sonra yapılan atılımlar ile dünya çapında rekabetçi bir tesis konumuna eriştiğini belirten Önen, Adapazarı Erenler fabrikası ile de TürkTraktör’ün üretim kapasitesinin 50 bin adete ulaşacak olmasının önemine dikkat çekti. Kudret Önen şöyle devam etti: 
“Geçen sene Türkiye traktör pazarı 53bin adet oldu. Bu dünyada 5. büyük pazar demektir. Geçen sene tüm Avrupa’da 175 bin adet traktör satıldı. Bu yönü ile bakıldığında 50 bin adet kapasitesi ile TürkTraktör’ün Avrupa’nın en büyük tesislerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 915,00
En Yüksek: 930,00
En Düşük: 901,00
Değişim -1,67 %
FK: 5,23
PD / DD: 3,17
İşlem Hacmi 437.219.306
Toplam Adet: 479.182
Ağırlıklı Ort.: 912,48
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)