E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'ye olan ilgi yeniden arttı---

Türkiye'ye olan ilgi yeniden arttı

Türkiye'ye olan ilgi yeniden arttı
27 Temmuz 2016 - 11:41 borsagundem.com

Uzun vadede düşük faiz halinin devam edeceği algısına dayalı olarak canlanan küresel risk iştahının Türkiye’ye ilgisi yeniden artma sürecine girmiştir

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye'de yaşanan ve başarısızlık ile sonuçlanan darbe girişiminin ekonomik etkilerinideğerlendirdi.

Ökmen, "Uzun vadede düşük faiz halinin devam edeceği algısına dayalı olarak canlanan küresel risk iştahının Türkiye'ye ilgisi yeniden artma sürecine girmiştir" dedi.

Ökmen, değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Uluslararası koşullar gelişmekte olan ülkelerin pozisyonları için daha elverişli hale gelmiştir: Dış talebin zayıf görünümünün ürettiği riskliliğe rağmen, petrol fiyatlarındaki toparlanma, gevşek para politikalarının devam edeceği algısı, gelişmiş ülkelerin faiz politikaları, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin finansal pozisyonlarının düzelmesine yardımcı olmaya elverişli hale gelmiştir.

Sermaye akımları tekrar gelişmekte olan ülkelere yönelmeye başlamıştır: Konjonktürel olarak gelişmiş ülkelerdeki büyüme göstergelerinin zayıfladığı, gelişmekte olan ülkelerin büyüme olanaklarının tekrar arttığı bir dönemdeyiz. Ayrıca, faiz oranları gelişmiş ülkelerde düşme eğilimini sürdürümektedir. Bu iki faktör sermaye akımlarının tekrar gelişmekte olan ülkelere yönelmeye başlamıştır

MB'nın likidite ağırlıklı önlemleri, darbe girişiminin finansal koşullardaki olası bozulma risklerini sınırlamaktadır. Türkiye'de reform uygulama kararlılığı artmıştır: Tasarlanma ve uygulanma aşamalarındaki yapısal reformların uygulama kararlılığının artmış olduğunu ve özerk kurumların etkinliği için uygun atmosferin oluştuğunu düşünmekteyiz.

Kredi dağılımları en optimum seviyesindedir: Banka ve Finansal kuruluşların kredi dağılımlarının makro düzeyde dengelendiği seviyeler, fiyat istikrarını ve finansal piyasaları destekleyici konuma ulaşmıştır.

Mali disiplinin sürdürülmesi ve finansal kesimin devam eden yüksek özkaynak yeterliliği ekonominin sağlamlığını artıran temel faktörler arasındadır.

OHAL kapsamında AB standartlarından uzaklaştıran her uygulama Türkiye'ye zarar verecektir. Türkiye de politik istikrarın sağlanması AB birliği ile kurulacak iyi ilişkilerle güç kazanacaktır. OHAL çerçevesinin bir an önce netleştirilmesi, yatırımcı algısındaki tereddütlerin bir an önce giderilmesi açısından önem
arzetmektedir.

Kurumların oynadıkları rolün, teknoloji düzeyinin, üretim faktörlerinin ve üretim verimliliğinin eş zamanlı olarak hep birlikte artırılması gerekir.

Türkiye'de dış kırılganlıkları artıran jeopolitik riskler ile iç siyasetteki ani ve beklenmedik hareketlilik, uygulanan politikaların üreteceği sonuçlarının öngörülemezliğini ve yön belirsizliğini artırmaktadır.

Döviz kurlarındaki oynaklık, çekirdek enflasyon görünümünü negatif olarak etkilemektedir.

Darbe girişiminin yarattığı oynaklık borç çevirim üzerinde etkili olamamıştır: Türkiye'nin çok ciddi oranda bir dış borç yükümlülüğü bulunmakla beraber, darbe girişiminin yarattığı istikrarsızlığın Türkiye'nin dış finansmanın çevrilme kabiliyeti ve ekonomisi üzerinde çevrim ve volatilite etkisi not indiriecek önemde değildir.

Konjonktürel risklere karşı Türkiye'nin temel göstergelerinin ve ekonomik birimlerin gücünü yeterli görüyoruz: Ekonomik büyümenin arz yönlü en önemli kaynağı olan sabit sermaye yatırımları göreceli olarak düşük ve potansiyel büyüme hızı için yeterli değildir. Darbe girişimi turizm gelirleri kanalıyla iktisadi faaliyet ve cari denge üzerinde kısa vadede aşağı yönlü riskleri artırararak büyüme görünümünü bozmuştur. Ancak, konjonktürel risklere karşı Türkiye'nin temel göstergelerinin ve ekonomik birimlerinin (hane halkı, reel kesim, finansal kesim vb) gücünü yeterli görüyoruz.

Türkiye'nin mülkiyet hakkının korunmasına yönelik uygulamaları uluslararası piyasalarla yakın ilişkisinin seviyesini belirleyecektir.Meclisteki tüm partilerin ortak davranış eğilimine girmiş olması, darbe girişiminin siyaset alanında yarttığı bozulmaların onarımı ve demokratik mekanizmaların etkinliği için devam etmelidir.

Kamu görevlileri için, başarı ve liyakat ölçülerinin tek kriter olarak esas alınması kamusal hizmet kalitesini ve memnuniyet seviyesini artıracaktır.

Geçici piyasa oynaklılarına dayalı olarak ülke notunda değişikliğe gidilmesi metodolojik olarak anlamsızdır: Darbe girişimi sonrasında piyasa göstergelerinin kısa süre içerisinde eski seviyesine geri
dönmüş olması, artan toplumsal kutuplaşmanın azalması için uygun bir ortamın oluşması ve reel ekonomi açısından kalıcı önmede bir negatif etkinin ortaya çıkmamış olması, kısa süreli ve geçici Piyasa oynaklılarına dayalı olarak ülke notunda değişikliğe gidilmesini anlamsız kılmaktadır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)