E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye’nin ilk yatırım kulübü kuruldu---

Türkiye’nin ilk yatırım kulübü kuruldu

Türkiye’nin ilk yatırım kulübü kuruldu
01 Eylül 2014 - 07:53 borsagundem.com

SPYD öncülüğünde Türkiye’nin ilk yatırım kulübü kuruldu. Arif Ünver, “Türkiye ekonomik modelini değiştirmeli” dedi

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Türkiye’nin ilk yatırım kulübü Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) öncülüğünde kuruldu. Finansal okuryazarlık ve bilinçli yatırımcı seferberliği başlatan SPYD, tüm yatırımcılara örnek olacak önemli bir adım daha attı. Gedik Yatırım’ın Kartal’daki merkez binasında atılan imzalardan sonra resmiyet kazanan yatırımcı kulübünün ilk genel kurulu da gerçekleştirildi.



10 gündem maddesiyle toplanan genel kurulda öncelikle başkan seçimi, ardından hazinedar ve genel sekreter seçimi yapıldı. Daha sonra da yatırım kulübü için önerilen isimler oylandı ve ‘Pusula Yatırım Kulübü’ ismi oy çokluğuyla kabul edildi. Kulübün tek kadın üyesi Nur Aktaş Pusula Yatırım Kulübü Başkanı olarak oy birliğiyle seçildi. Emre Tayfur Başkan Yardımcısı olurken Adnan Bülbül Hazineci, Emre Oskaylar da Hazineci Yardımcısı oldu. Duran Güven ise kulübün genel sekreterliğini üstlendi.



BİR TARİH YAZILIYOR

Toplantıda SPYD Başkanı Arif Ünver, Borsagundem.com Genel Yayın Yönetmeni Orhan Pala, Gedik Yatırım Yönetim Kurulu üyesi Mine Kölüman ve SPYD Genel Sekreteri Erkan Saraçoğlu hazır bulundu. Toplantıda bir konuşma yapan SPYD Başkan Arif Ünver, ABD’de edindiği izlenimleri aktararak, “Gerçek yatırımcılar olarak kurulan ilk yatırımcı kulübü burada bir tarih yazıyorsunuz. Tüm yatırımcılar için örnek teşkil edeceği için üzerinize daha büyük sorumluluklar düşüyor” dedi. Türkiye’nin ekonomik anlamda büyük bir dönüşüm içerisinde olduğunu vurgulayan Ünver, açıklamalarına şöyle devam etti: “Türkiye Cumhuriyeti 100. Yaşında önemli hedeflere ulaşmayı planlıyor. Bankacılık sistemi üzerine kurulan bir ekonomik sistem gelir dağılımında da adaletsiz bir yapı oluşturuyor. Yaş ortalamasının düşük olması ne kadar avantaj ise eğitim seviyesinin düşük olması ve gelir dağılımındaki adaletsizlik o kadar dezavantaj. Zararlı ideolojilerin beslendiği nüfus popülasyonu da buradan geliyor. Türkiye’nin öncelikle gelir dağılımındaki adaletsizliği çözmesi gerekiyor. Dolayısıyla sadece bankacılık sistemine dayalı modelin değiştirilmesi gerekiyor. Burada da sermeye piyasaları önemli bir sacayağı olarak karşımıza çıkıyor.”



‘SERMAYE PİYASALARI ARTIK ÖNEMLİ BİR İHTİYAÇ’

24 yıl sermaye piyasalarında görev almış bir isim olarak konuştuğunu belirten Ünver, gelinen noktada sermaye piyasalarını lüks değil ihtiyaç olduğunu vurguladı. “Tasarruf sahiplerinin bilinçlenmesi gerekiyor. Yatırımcılar bilinçlenirse yatırımcıların zayıflıklarından nemalanmak isteyenler başarılı olamayacaktır. Bu nokta çok önemli...” diyen Ünver ekledi: “Dönemsel getiriye odaklanmış gerçek tasarruf sahiplerine ihtiyacı var sermaye piyasalarının. Spekülatif fiyat hareketlerine odaklanmış yatırımcılara ihtiyacımız yok.”

Hisse senedi stokunun yüzde 66’sı yabancıların elinde olmasına rağmen işlem hacminin yüzde 90’nın yerli yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğini belirten Ünver, bu da sermaye piyasasındaki sağlıksız göstergelerden biri olduğunu dile getirdi. Ülkemizin kalkınması için sermaye piyasalarını amaca hizmet etmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

‘SPK GEREKLİ ADIMLARI ATACAKTIR’

Sermaye piyasalarının hedeflenen noktaya gelmesi için otoritelerin de üzerine büyük görevler düştüğünü söyleyen Ünver, öncelikle yatırımcıların bilinçlenmesi gerektiğini belirtti. Ünver “Yatırımcı kulüpleri bu anlamda çok önemli. Sizler küçük birikimlerinizi sistematik bir şekilde sermaye piyasalarını yöneltirken yapacağınız periyodik toplantılar sayesinde bilinç seviyenizi yükselteceksiniz. Türkiye’nin ilk yatırım kulübü olarak önemli bir misyon üstleniyorsunuz. Türkiye’de yatırımcı kulüpleriyle ilgili bir düzenleme bulunmuyor. Sizler sayesinde SPK’nın gerekli adımları atacağına inanıyorum. Ayrıca bu yatırım kulüpleri içerisinden önümüzdeki dönemde kurulacak yatırım kulüplerine eğitmenler de çıkacak, buna inancımız tamdır.”

HANGİ HİSESELRE YATIRIM YAPILACAK?

Toplantının trend analizi bölümünde siyasi ve ekonomik gündeme masaya yatırıldı ve piyasaların yönüyle ilgili projeksiyon çizildi.

Yatırımcı kulübü ilk toplantısında tüm yatırımcılara örnek olacak bir karar aldı. Kulüp üyeleri, temettü dağıtmayan, dağıtmasa bile kar ve özkaynaklarını artırmayan şirketlere yatırım yapmama kararı aldı. Yatırım yapılacak şirketler olarak BİST-30’da yer alan şirketlerin profili çizildi.



ANADOLU’DA YAYGINLAŞACAK

Pusula Yatırım Kulübü’nün ilk başkanı Nur Aktaş ise kapanışta yaptığı konuşmada üstlendikleri misyonun bilincinde olduklarını belirterek, “Bilinçli yatırımcı seferberliğine destek olacağız. Yakında Anadolu’nun birçok bölgesinde benzer yatırım kulüpleri kurulacak. Hatay’da böyle bir hazırlık olduğunu biliyorum. Yatırımcı kulüplerinin sayısı arttıkça bilinçli yatırımcı sayısı da artacak ve sermaye piyasaları daha sağlıklı bir yapıya kavuşacak” dedi.

Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç’ın da katılımıyla Türkiye’nin ilk yatırım kulübü fotoğraflarla ölümsüzleştirildi. Borsagundem.com olarak ülkemize ve sermeyi piyasalarına hayırlı olmasını diliyoruz…   

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)