E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye'de piyasaların sakinliğinin 3 sırrı---

Türkiye'de piyasaların sakinliğinin 3 sırrı

Türkiye'de piyasaların sakinliğinin 3 sırrı
08 Temmuz 2015 - 06:15 borsagundem.com

Yunan referandumu küresel piyasaları olumsuz etkilerken Türkiye sakin. Bunun nedeni ucuz petrol, koalisyon beklendisi ve iskontolu Türk hisseleri

Yunanistan halkının kreditörlerin taleplerine 'hayır' demesinin ardından küresel piyasalarda olumsuz hava sürerken Türkiye'de nispeten bir sakinlik hakim. Zeynep Aktaş, Milliyet'teki haberinde Türk piyasalarındaki bu sakinliğin nedenlerine işaret etti. İşte o haber:

Yunanistan’da referandumdan ‘hayır’ çıkmasının ardından dünya borsalarında satışlar artarken petrol fiyatlarındaki düşüş, koalisyon beklentileri ve iskontolu fiyatlar nedeniyle Türkiye’de piyasalar nispeten sakin.
Yunan referandumu sonrası küresel piyasalarda hâkim olan olumsuz havaya rağmen yurtiçinde dolar kuru 2.69’lu seviyelerde seyrederken, faiz tek haneli rakamlarda ve bir ara 83 bin sınırına yaklaşan bist 100 endeksi 81.500’ün üzerinde. 
Satışların etkisiyle endekste gevşeme görülmesine rağmen, Türkiye’de para piyasaları küresel piyasalardan olumlu ayrışıyor. Türkiye’nin küresel piyasalardan pozitif yönde ayrışmasının birkaç nedeni var. Bunların başında Yunanistan’daki gelişmelerin de etkisi ile Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecini yavaşlatmasının gündeme gelebileceği öne çıkıyor. 
Öte yandan petrol fiyatlarındaki sert düşüşler ve TL’nin olumlu seyri Türkiye’de piyasaları olumlu etkiliyor. Petrol fiyatları, Yunanistan’daki gelişmelerle birlikte Çin’in büyümesine yönelik endişelerinin artması ve İran’la devam eden nükleer müzakerelerle birlikte düşüş trendine girdi. 
Diğer taraftan yurtiçinde, olası koalisyon beklentilerinin fiyatlanmaya devam etmesi şu an için sabit getirili tarafta satışları sınırlayan en önemli etken olarak göze çarpıyor. 
Volatilite fırsat olabilir
Bunların yanında seçim sonuçları sonrasında aşırı düşen fiyatlar nedeniyle Türkiye’de hisse senetlerinin diğer gelişmekte olan ülkelere göre iskontolu işlem görmesinin de etkisi yüksek. Verilere baktığımızda Yunanistan’a ilişkin gelişmeler piyasaların odağında olmaya devam edecek. Bu süreçte volatilitesi yüksek hareketler görülebilir. BİST 100’de aşağı hareketler hisse biriktirmek için fırsat yaratabilir.
 
‘Komşu’nun kasasını İpsala doldursun’

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), krizle boğuşan Yunanistan’a lojistik alanında iş birliği teklifinde bulundu. UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, şunları kaydetti: 
“Türkiye’den, Bulgaristan’dan her gün 750 araç çıkarılırken Yunanistan tarafından 150 - 200 araç çıkabiliyor. İpsala’nın Türkiye tarafında 136, Yunanistan tarafında 31 personel çalışıyor. Bulgaristan, Türkiye’nin ihracat taşınması ve geçişlerinden yıllık 350 - 400 milyon euro gelir elde ediyor. Bu parayı Yunanistan da kazanabilir. Özellikle İpsala  kapısının kapasitesi artırılır ve araçlar rahat geçebilirse Avrupa trafiğinin bir kısmı Yunanistan’ı doğrudan geçip, Adriyatik’teki Ro-Ro’lara binip İtalya’ya geçebilir.”
 
BANKALAR GÜÇLÜ

BİST 100 endeksinin 81.500 seviyesinin üzerinde olmasının en önemli nedeni banka hisseleri. 
Banka hisselerinin ortalama halka açıklık oranı yüzde 37. Hisselerin yüzde 60.26’sı yabancılarda bulunuyor. Banka sektör endeksinin hafta başından bu yana yüzde 2.48 oranında değer kazanması BİST 100 endeksini de olumlu etkiledi. Haziran sonunda yapılan yabancı kurum raporlarındaki değerlendirmelerde piyasa oynaklığı bir tarafa bırakıldığında adil değerlemelerin Türk bankaları için kısa vadede cazip işlem fırsatları sunduğunu belirtilmişti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eylül riski artarken ne borsası??08 Temmuz 2015 12:32

    alıcıyı bulsalar dakikasında satarlar alıcı nerede???dolar yükseldikçe ,şirket karları düşmekte kar düşünce temettü nanay gülüm nanay olacak seneye,çin batıyor gibi nerdeyse borsası da batmakta dünyaya borsalardan kaçış havası geliyor ise parayı sağlama alıp tl nakde geçmek en mantıklısı bana göre.