E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye yabancı için vazgeçilmez, çünkü...---

Türkiye yabancı için vazgeçilmez, çünkü...

Türkiye yabancı için vazgeçilmez, çünkü...
31 Temmuz 2016 - 07:35 borsagundem.com

FETÖ’nün hain saldırısına rağmen, yabancılar Türkiye’den vazgeçmedi. Kendi ligindeki ülkelere göre iskontolu oluşu, küresel düşük faiz ortamı, azalan jeopolitik riskler ve büyümenin devamı yabancıyı cezbediyor

FETÖ'nün sokakta püskürtülen 15 Temmuz darbe girişimi bile yabancı yatırımcıların Türkiye algısı bozamadı. Standard&Poors'un (S&P) not indirimine rağmen, Türkiye piyasalarından çıkış sınırlı oldu. Darbe girişiminin ardından ilk haftada yaşanan panik hareketler, geçen hafta yerini toparlanmaya bıraktı.

YABANCILAR 3 ALDI 1 SATTI

Yabancı yatırımcılar, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Borsa İstanbul'da satış tarafında yer alırken, söz konusu satışın sanıldığı kadar yüksek olmaması dikkati çekti. Bu durum, bugüne kadar yatırım için Türkiye'yi seçen yabancıların ülkeye güveninin devam ettiğini gösterdi. Yabancılar, darbe girişimi sonrası bir haftada net 460 milyon dolarlık çıkış yaptı. Darbe girişiminden önceki hafta ise 1 milyar 186 milyon dolarlık net alım gerçekleşmişti. Makro ekonomik temelleri sağlam olan ve özellikle bütçe performansında dünyanın en iyileri arasında yer alan Türkiye'nin, darbe girişiminin ardından yabancılar için cazibesini artırdığına vurgu yapılıyor.

BÜYÜME POTANSİYELİ CEZBEDİYOR

Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için vazgeçilmez olmasında dört kritik faktörün rol oynadığına dikkat çekiliyor. Borsa İstanbul'un, gelişen piyasalar endeksine göre yüzde 37 ile son 8 yılın en yüksek iskontosuna sahip olması, hisse senedi piyasasından çıkışı sınırlayan ilk etken oldu. Fed'in önümüzdeki 6 ay boyunca faiz artırmayacağını belirten analistler, küresel düşük faiz ortamının Türkiye'ye ilginin artmasında etkili olduğunu belirtiyor. Küresel düşük büyüme ortamında, 26 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye yatırımcılar için en cazip pazar. İsrail ve Rusya ile yaşanan normalleşme süreci de jeopolitik riskleri azaltarak Türkiye'ye ilgiyi artırıyor.

DOLAR 3 TL'NİN ALTINA İNDİ

FETÖ'nün darbe girişimi ve S&P'nin not indirimi ile 3.095 TL'yi geçerek rekor kıran dolar, ABD'de büyümenin beklentilerin altında kalmasının etkisiyle cuma günü 3 TL'nin altına geriledi. Dolarda, tarihi zirvesine göre yaşanan düşüş yüzde 4'e ulaştı. Darbe girişiminin ardından ilk hafta yüzde 13.3 düşen borsa ise, geçen hafta yüzde 5.1 yükseldi. Piyasalarda yaşanan toparlanmanın, şoklara karşı dayanıklılığı bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çeken analistler, "Temelleri sağlam olan varlıkların darbe girişimi dolayısıyla yaşadığı sarsıntı yatırımcılar açısından bir alım fırsatı sundu" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE'Yİ ÖNE ÇIKARAN 4 KRİTİK GELİŞME

İSKONTO
Borsa İstanbul, Gelişen Piyasalar Endeksi'ne göre yüzde 37 ile 2008 küresel finansal krizinden bu yana en yüksek iskontodan işlem görüyor.

DÜŞÜK FAİZ
ABD Merkez Bankası'nın 6 ay daha faiz artırmaması bekleniyor. Küresel düşük faiz ortamı Türkiye'ye ilgiyi artırıyor.

BÜYÜME
Küresel düşük büyüme ortamında, 26 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye yatırımcılar için en cazip pazar.

JEOPOLİTİK RİSK
İsrail ve Rusya ile yaşanan normalleşme süreci jeopolitik riskleri azalttı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)