E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye ile Rusya ABD tahvillerini satıyor---

Türkiye ile Rusya ABD tahvillerini satıyor

Türkiye ile Rusya ABD tahvillerini satıyor
16 Ağustos 2018 - 08:48 borsagundem.com

Türkiye ile Rusya ABD tahvillerinde satışa yöneldi

ABD Maliye Bakanlığı’nın dün gece yayımladığı son veriler, Rusya’nın ardından Türkiye’nin de ABD hazine tahvillerinde satışa yöneldiğini ortaya koydu. Türkiye, mayıstan haziran sonuna kadarki dönemde kaydedilen yüzde 42 düşüşle, "ABD’ye emanet ettiği parasını” 28.8 milyar dolara indirdi.

Böylece ABD Maliyesi’nin (Treasury) elinde 30 milyar dolar ve üzeri hazine tahvili tutan ülkeler için kullandığı “büyük kreditörler” listesinden Rusya’nın ardından Türkiye de çıkmış oldu.

Rusya da da daha önce en yüksek meblağı ABD hazine kağıtlarında tutan ilk 10 ülke arasında yer alırken, temmuzda bu rakamı 14.9 milyar dolarada kalarak son 10 yılın en düşük seviyesine geldi. Son bir ayda Rusya’nın tahvil miktardında değişim olmadı. Mart ayından bugüne Rusya 80 milyar dolara yakın tahvil sattı. Ekim 2017’de Rusya 176,3 milyar dolar ile rekor düzeyde ABD tahvilini elinde tutuyordu.

Bu durumda resmi verilere göre, Türkiye’nin ABD hazinesi tahvillerinde tuttuğu para (28.8 milyar dolar), Rusya’nın tuttuğu meblağın (14.9 milyar dolar) bir hayli üzerinde.

Türkiye ekim 2017’de ABD tahvillerinde 61,4 milyar dolar tutuyordu.

Rusya son aylarda, olası ABD yaptırımları yüzünden tahvillerin bloke edilebileceği riskine karşı satışa geçmiş ve aktın rezervlerini güçlendirmeye başlamıştı.

Bloomberg uzmanları, yaptırım baskısı yüzünden hem Rusya, hem de Türkiye’nin tahvil satışına hız verdiği yorumunu yapıyor.

En fazla parayı Hazine tahvilleri ile ABD’de tutan ülkelerin başında 1.8 trilyon dolar ile Çin geliyor. Uzmanlar Çin’in son bir ayda sadece 4,4 milyar dolarlık tahvil sattığını vurguluyor.

Çin’in ardından 1.03 trilyon dolar ile Japonya ikinci sırada. Bu rakam Japonya açısından son altı yılın minimum düzeyi.

Dünya ülkelerinin ABD’de tuttuğu ve bir anlamda “ABD yönetimine verdiği kredi” sayılan paranın toplamı 6.2 trilyon dolar.

Neden ABD tahvili?

"Yabancı bir ülkenin merkez bankası ya da bir kurumu, dünyada bu kadar yüksek faizler varken son derece düşük faiz oranlarına sahip ABD tahvillerini niçin alır?"

Bu sorunun cevabını ekonomist Mahfi Eğilmez, şöyle veriyor:

"Bu sorunun yanıtı risk meselesinde yatar. Türk Hazine tahvili, ABD Hazine tahviline göre çok daha yüksek faiz verdiği halde ikincisinin tercih edilme nedeni Türk tahvilinin çok daha yüksek kur riski ve siyasal, ekonomik risk taşıyor olmasıdır. Getirisi yüksektir ama riski de yüksektir. Oysa ABD Hazine tahvilleri bu risklere oldukça uzaktır. Bunda USD’nin dünyanın en yüksek kabul gören rezerv parası olmasının da etkisi vardır. O nedenle özellikle risk almaları uygun olmayan merkez bankaları, ellerindeki USD nakitlerle ABD Hazine tahvillerini alarak para yerine düşük de olsa bir faizi olan tahvilleri rezervlerinde bulundurma yoluna gitmektedirler."

Devlet Bonoları Nedir?

"Devlet bonoları, ulusal hükümetler tarafından çıkarılan tahvillerdir ve en güvenli uzun vadeli yatırımlardan biri olarak değerlendirilir.

Bir yatırımcı, bir devletin bonosunu satın aldığında aslında o ülkeye belli bir yıl için borç veriyor olur. Buna karşılık olarak da borç miktarı üzerinden faiz kazanır. Bononun çıkış değeri değişmez.

Bonoların vade tarihleri gelene kadar tutulması gerekmez. Devlet tahvilleri için gittikçe büyüyen ikinci bir piyasa mevcuttur.

Devlet bonolarının gelecekteki değerini hesaplarken göz önünde bulundurulan siyasi istikrar, dövizin değeri ve enflasyon riski gibi birçok faktör vardır."(Turkrus)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • recai16 Ağustos 2018 10:19

    her iki ülkenin de dolar rezervleri hızla eridi bu yıl. o yüzden merkez bankaları tahvillerini satmak durumunda kaldı.