E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye ekonomisine güvenenler kazanacak---

Türkiye ekonomisine güvenenler kazanacak

Türkiye ekonomisine güvenenler kazanacak
31 Temmuz 2016 - 08:40 borsagundem.com

Darbe girişimi sonrası ilk hafta %13.50 gerileyen BİST 100 Endeksi, geçen hafta %5 yükseldi. Düşüşün üçte biri geri alındı. Hisseler ise hâlâ ucuz. Zeynep Aktaş Milliyet’te piyasaları yazdı.

Darbe girişimi sonrasında halkın meydanlarda göstermiş olduğu dirençli duruş yansımasını piyasalarda da gösteriyor. Borsa dipten toparlanırken dolar kuru geriliyor. 15-22 Temmuz tarihleri arasında ilk hafta, 220 milyon dolarlık net yabancı satışı gerçekleşirken payları da yüzde 63.96’dan yüzde 62.96’ya geriledi. Yabancıların satışları hisselerde sert düşüşü beraberinde getirdi. Panikleyip satışa geçen yerli yatırımcılarla birlikte yüzde 13.50 gerileyen Borsa İstanbul22-29 Temmuz haftasında yüzde 5.11 oranında değer kazandı. bist 30’da yer alan hisseler darbe girişimi sonrası yüzde 4 ila 22 arasında değer kaybederken, bu endeks hisselerinde yükselişte en fazla değer artışı yüzde 9 oldu. Üstelik daha yükselişe katılmayan hisseler de var. Küresel piyasalarda aşağı doğru dalgalanma olmazsa, yurtiçindeki ikinci haftada yakalanan olumlu rüzgar piyasaların hızla darbe girişimi öncesine dönmesine imkan sağlayacaktır.

Güçlü çıkış olacak
Darbe girişimi sonrası satış yapan yabancı yatırımcıları, ekonomi yönetiminin hızlı ve önleyici tedbirleri sakinleştirdi. Ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcıyla etkili iletişim dili, şirketlerin kendi hisselerini geri alabilmelerinin kolaylaştırılması, vatandaşların panik yapmak yerine ellerindeki dövizleri satarak net duruş sergilemeleri, büyük kayıpların önüne geçerken piyasalara da can suyu verdi. Hisse piyasasında daha yolun üçte birlik kısmı geri alındı. Kredi kuruluşlarının yatırım yapılabilir ülke notunu koruması piyasalardaki dengelerin olumluya dönmesinde büyük katkı sağlayacaktır. Gelişmeler karşısında yaşanan şok fiyat hareketlerinden çıkış çok hızlı gerçekleşebilir. Bu noktada siyasi partilerin, hükümet ve Cumhurbaşkanının kullandığı uzlaşmacı dilin devam edebilmesi oldukça önemli. Yumuşayan siyasi ortamın korunması etkisini ekonomi alanında gösterirken pozitif yönde sonuçlar doğmasına da imkan tanıyacaktır.

Dolar 2.98 TL’ye indi
Türkiye’deki gelişmelerin yanı sıra yurtdışındaki veri akışı piyasalar üzerinde etkili oluyor. Dolar, ABD’de cuma günü açıklanan büyüme verisinin ardından, 2.9888’e kadar indi. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış verilere göre yüzde 1.2 büyürken  tahminlerinin yaklaşık yarısı seviyesinde gerçekleşti. 

Dolar 3.00’ün altındaki seyri ile önümüzdeki haftalarda 2.97-2.95 seviyesine doğru düşüşünü sürdürebilir. Küresel veri akışı faiz artışını destekler bir iyimserlikte gelmediği sürece kurda gevşeme yaşanacaktır. 

Türkiye’ye özgü gelişmelerden kaynaklanan aşırı fiyatlamalar ise yerini diğer gelişmekte olan ülke kurları ile aynı harekete bırakacaktır. Ağustosun ilk haftasında ABD Tarım Dışı İstihdam ve PMI verileri ön plana çıkacak. Yurt içerisinde ise Moody’s beklentileri piyasalara yön verecek.

Yılın rallisi altında
Yılın rallisi altında gerçekleşti. Brexit sonrası güvenli liman altın oldu. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı ile birlikte Mart 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye çıkan altının onsu temmuzda 1.355 dolara çıktı. Küresel etkilerle 1.320 dolara gerileyen ons yılbaşına göre yüzde 24 primli. Altın özellikle kaotik ortamlarda, güvenli liman olarak görülüyor.

Borsada yükseliş yolun başında
Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi, 22 Temmuz’da görülen en düşük 70.426 seviyesine göre yüzde 7’lik bir yükseliş yaşadı. Geçen cuma ise kapanışını 75.405 seviyesinde gerçekleştirdi. Bu aşamada taban seviyesine göre gözlenen yüzde 7’lik kârı realize etmek isteyenlerin satışları gelebilir. Bu durumda Endeks 74.000-76.000 bandında biraz dinlenecektir. Hatta 74.000 aşağı kırılırsa 72.500-73.000 desteklerinin dahi test edilmesi mümkün. Moddy’s’in not açıklayacağı 5 Ağustos yaklaştıkça piyasada tansiyon artıyor. Ancak 70.000 seviyesine doğru sert geri çekilme beklenmemeli. Aksine destek seviyelerinden gelen alımlarla yön yukarı doğru olacaktır. Moody’s daha önce darbe girişiminin etkilerini görmek istediğini belirtmişti. Temkinli duruşunu sürdürmek adına 5 Ağustos’ta, kararını bir ila üç ay arasında vereceği yönünde bir değerlendirmede bulunabilir. Böylesi bir değerlendirmeyle birlikte yurtdışı piyasalarda da olumsuz bir gelişme olmazsa ağustosta BİST 100, 78.000-80.000’i hedefleyecektir. 

Düşüşlerde altın alınır
Altın ve hisse senetlerine yönelim önümüzdeki dönemde de devam edecek. Getirisi negatif bono ve tahvillerden uzaklaşan para güvenli liman arayışını sürdürecek. Bu nedenle altına yönelecek. 

Dünyada kağıt paraya güvenin azaldığı görülüyor. İşte bu nedenle önümüzdeki dönemde FEDfaiz artırsa dahi altın talep görmeye devam edecek. Altının onsunda 1.250-1.300 bandı yatırımcıların alım için takip edebileceği seviyeler olarak dikkat çekiyor.

Ağustosta iyimserlik ön plana çıkacak
Ağustos ayı piyasalarda kritik bir dönem. 5 Ağustos ve 19 Ağustos’ta Moody’s ve Fitch’in kredi not değerlendirmeleri açıklanacak. Gelişmelere bakıldığında Moody’s’ten 5 Ağustos’ta bir not düşüşü beklenmiyor. Moody’s’ten gelen sinyaller 30 ila 90 günlük bir izleme sürecinde kalmayı yeğleyeceği yönünde. Böylesi bir açıklama piyasalara olumlu yönde yansıyacaktır. 

Önümüzdeki günlerde politik risklerin sınırlı kalması, ABD ve AB ile ilişkilerde yumuşama sürecine girilmesi ağustos ayında hisse senetleri piyasasında alımları güçlendirecektir.

 

Bankalar daha hızlı hareket edebilir
Bilanço dönemi başladı. Şirketler ilk yarı mali performanslarını gösteren verileri açıklıyor. Gelen verilerde banka bilançoları, sanayi şirketlerine göre daha olumlu sonuçlar gösterebilir. Buna bağlı olarak banka hisse senetlerinde sanayi hisselerine göre daha sert hareketler görebiliriz. 

ZEYNEP AKTAŞ - MİLLİYET

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)