E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye 100 milyar dolarlık yarışta---

Türkiye 100 milyar dolarlık yarışta

Türkiye 100 milyar dolarlık yarışta
20 Ekim 2014 - 06:47 borsagundem.com

Dünya elmas patronları İstanbul'da buluşurken, Popov ve Güner Türkiye'ye verilen önemi Borsagundem.com'a anlattı...

SİBEL KÖKLÜ – BORSAGUNDEM.COM

İstanbul,  Finans Merkezi olma hedefine her geçen gün yaklaşıyor... Borsa İstanbul bünyesinde kurulan İstanbul Elmas Borsası'nda işlemlerin start almasının ardından, piyasada hareketlilik başladı. Elbirliğiyle sorunları gündeme getiren sektör, birlikte hareket ederken, ÖTV ve KDV konusunda büyük adımlar atıldı. İstanbul Elmas Borsası'nda kuyumcuların üyelik aidatı 20 bin TL'den 2 bin TL'ye çekildi. Hükümetin hızlı hareket edip, taleplerini dikkate alıp yeni düzenlemeler yapmasından kuyumculuk sektörü memnun. Bu yeni düzenlemelerden sonra sektör kayıt altına girmeye başladı. 



Türkiye'deki bu gelişmeleri değerlendiren Dünya Elmas Borsaları Federasyonu yetkilileri de İstanbul'a gelerek, Türk mücevher sektöründe elmas kullanımının gelişmesi, elmasın bir yatırım aracı olarak genişlemesi ve Türkiye'nin dünya pazarından alacağı payı arttırması amacıyla bir anlaşma imzaladı.

Yapılan anlaşmanın içeriği ile ilgili olarak Borsa Gündem'in sorularını yanıtlayan Dünya Elmas Borsaları Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Moskova Elmas Borsası Başkanı Alex Popov, Rusların elmas ve pırlanta gibi değerli taşları Türkiye'den almayı tercih ettiklerini söyledi. Bu konuda ilginç görüşler dile getiren Alex Popov, şöyle konuştu;

"Geçen sene Borsa İstanbul'un bir toplantısı için gelmiştik ve Türkiye'nin mutlaka elmas borsası olması gereken ülkelerden biri olduğunu anladık. Bugün geldiğimizde Elmas Borsası faaliyete geçmiş durumda. Türkiye çok önemli bir ülke, ticaret merkezi. İstanbul'da büyüyen bir mücevher pazarı var ve bu konu dünyanın dikkatini çekiyor. Birçok Rus, turist olarak Türkiye'ye geliyor. Alışverişini buradan yapıyor. Uluslararası ticaret merkezi olarak bu esneklik önem taşıyor. Şimdi artık yeni yasa ile alışveriş daha kolay hale geldi. Ruslar Türkiye'den daha kolay elmas ve pırlanta alabilecek."



Dünya Elmas Borsaları Federasyonu olarak, oluşturdukları programla tüketicinin daha güvenli alışveriş yapmasını sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Alex Popov, şu bilgileri verdi;

"Bu projeye başladığımız ilk ülkelerden biri Türkiye oldu. Güvenli alışveriş, taşların değer tespiti ve sektörün kayıt altına alınması konusunda çalışmalar yapacağız. Borsa İstanbul ve Mücevher İhracatçıları Birliği'ne çok teşekkür ediyoruz. Çalışmalarımızın ilk adımı olarak World Diamond Magazine adıyla İngilizce bir dergi çıkarmaya başladık. Türk mücevherciliğini dünyaya duyurmaya çalışıyoruz".

GÜNER: TÜRKİYE, BÜYÜK ELMAS YARIŞINA GİRİYOR

Mücevher ihracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner ise Türkiye'nin yeni yapılan düzenlemelerle elmasta yıllık işlem hacmi 100 milyar doların üzerinde olan İsrail, Belçika ve Dubai gibi merkezlerle yarışır hale geleceğini belirtti. “Ulaşımı, erişimi ve ticareti çok daha kolay ve güvenli olan ülkemizin bu büyüyen pazardan pay alacağını da hesaba katmamız gerekiyor. Gelecek 5 yıl içerisinde 25 milyar dolar hedefini tutturabiliriz” diyen Güner, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'den dünyanın her tarafına belgeli satış yapılabilecek. Amacımız kuyumculuk sektöründe güvenli elmas alım ve satımını gerçekleştirmek. Türkiye'de elmas ve pırlanta satan bütün kuyumcuların kapısında 'Bu dükkanda güvenli elmas satılmaktadır' yazan çıkartmalar olacak. Müşteriler içeri girip güvenle alışveriş yapabilecek. Türkiye'de bugüne kadar elmas üretimi yapılmıyordu. Genellikle Hindistan ve Çin'den ithal ediliyordu. Şimdi Avrupa Kalkınma Ajansı'ndan sağlanan fon sayesinde bir üretim merkezi açıyoruz. Burada sadece engelliler çalışacak ve bu proje dünyaya da örnek olacak".

Yeni yasa değişikliği ile birlikte önümüzdeki yıllarda mücevher ihracat rakamlarında da değişiklik olacağını söyleyen Ayhan Güner, "Türkiye'deki elmasın sadece yüzde 20'si iç piyasada satılıyor. Gümrükten çıkan mücevher ise yaklaşık 1.4 milyar dolar tutarında ama ihracat rakamlarında görünmüyor.  Yeni sistemle artık ihracat da kayıt altına girecek. Üstelik bu rakamlar birçok sektörün yaptığı ihracattan da yüksek olacak. Güvencesiz iş yapan kuyumcularımız da bunu istiyor. Herkes gelip İstanbul Elmas Borsası'na üye olacak" dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)