E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTurkcell cari açığa neden olacak!---

Turkcell cari açığa neden olacak!

Turkcell cari açığa neden olacak!
26 Mart 2015 - 07:25 borsagundem.com

Turkcell'in dağıtacağı temettü, yabancı ortakları nedeniyle cari açık sebebi olacak

Turkcell’de bugün yapılacak kritik genel kurul öncesi dün sürpriz bir gelişme yaşandı. 2010 yılından bu yana kasada biriken 3.9 milyar liralık temettünün dağıtılması için ortaklar anlaştığını açıkladı.

Habertürk'ün haberine göre, Turkcell’de bugün yapılacak kritik genel kurul öncesi dün sürpriz bir gelişme yaşandı. 2010 yılından bu yana kasada biriken 3.9 milyar liralık temettünün dağıtılması için ortaklar anlaştığını açıkladı.

HİSSE BAŞINA 1.78 LİRAYA DENK GELİYOR

Üç ana ortağın hissedar konumunda bulunduğu  Turkcell Holding, Turkcell’de yüzde 51 pay sahibi olduğu için, bu ortakların anlaşmış olması, bugün yapılacak olan genel kurulda temettü teklifinin kabul edileceği yorumlarını da beraberinde getirdi. Turkcell’de teklif edilecek olan 3 milyar 925 milyon liralık temettü, hisse başına 1.78 liraya denk geliyor. Analistler, Turkcell yönetiminde uzun zamandır oluşan düğümün temettü kısmında çözüme ulaşacak olmasında Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) etkisinin büyük önem taşıdığını belirtiyor. 

Bilindiği gibi SPK, geçen yıl, şirket ortaklarına genel kurulun yapılması için Nisan 2015’e kadar süre vermiş ve anlaşma sağlanamazsa şirketin genel kurul hakkının Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredileceğini ve genel kurulun yapılacağını bildirmişti. Analistler, temettü dağıtımı teklifi üzerinde anlaşılmış olmasının, Turkcell ortakları arasındaki diğer sorunların da çözüleceği sinyalini verdiğini belirtiyor. Turkcell’de anlaşmazlık nedeniyle ortaklar Genel Kurul’a katılmıyor, bu nedenle de mali tablolar onaylanmıyor ve temettü ödenemiyordu.

TUTAR 394  BORSA ŞİRKETİNDEN BÜYÜK

Turkcell’in dağıtacağı 3.9 milyar lira temettü borsadaki 394 şirketin piyasa değerinden daha fazla.

ÇUKUROVA'NIN PAYINA DÜŞEN 541 MİLYON TL

Peki genel kurulda oylanması durumda dağıtılacak olan 3.9 milyar liralık temettüden hangi ortak ne kadar para alacak? Bu rakamın 2 milyar lirası en büyük hissedar olan Turkcell Holding’e gidecek. Turkcell Holding’in genel kurulunda onaylanması durumunda da Turkcell Holding ortakları kâr paylarına kavuşacak. Şirkette yüzde 14.02 paya sahip Telia Sonera ise 551 milyon TL alacak. Turkcell’in halka açık kısmından yüzde 7.72 hissesini elinde bulunduran  Citibank ise temettü olarak 303 milyon lira bekliyor. Yüzde 27.25 payı olan halka açık diğer ortaklar ise 1 milyar 71 milyon TL kâr payı alacak. Dolaylı ortaklıklar dağıtıldığında ise temettünün yüzde 38.04’ü yani 1 milyar 495 milyon lirası Sonera’nın kasasına gidecek. Yüzde 13.76 paya sahip Çukurova Holding ise 541 milyon lira bekliyor. Alfa Grup’un temettü geliri 520 milyon lira olurken, Citibank ve halka açık diğer hissedarlara dağıtılacak kâr payı değişmiyor.

ALFA: İLK OLUMLU KÜÇÜK ADIM AMA AÇMAZI ÇÖZMEZ

Alfa Group tarafından dün yapılan yazılı basın açıklamasında söz konusu kâr payı anlaşmasının Turkcell’deki konuların iyileştirilmesine yönelik ilk küçük olumlu adım olduğu ancak Turkcell’deki açmazı çözmediği belirtildi. Açıklamada, “Hisseleri satın almaya yönelik yaptığımız teklifle şirketteki açmazın hızlı biçimde çözülmesini ve Türk hükümetinin Türk şirketlerindeki yabancı yatırımcılara kucak açmasını ümit ediyoruz” denildi.

KÂR TRANSFERİ CARİ AÇIĞI EN AZ 910 MILYON  DOLAR ARTIRACAK

Turkcell ortaklarının kâr paylarını almaları cari açığa olumsuz yansıyacak. Alfa, Sonera ve Citibank’ın alacağı kâr paylarını kâr transferi olarak çıkarması beklenirken, üç grubun payına yaklaşık 2.3 milyar lira düşüyor. Bu da mevcut dolar kuru ile yaklaşık 910 milyon doların yurtdışına gideceği anlamına geliyor. Ancak bankacılar halka açık paylar arasında yüzde 5’in altında paya sahip çok sayıda yabancı yatırımcı bulunduğunu, dolayısıyla kâr transferi olarak çıkacak tutarın çok da fazla olacağını belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 76,55
En Yüksek: 77,95
En Düşük: 74,95
Değişim 1,59 %
FK: 13,41
PD / DD: 1,38
İşlem Hacmi 2.995.342.454
Toplam Adet: 39.142.616
Ağırlıklı Ort.: 76,46
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)