E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakTürk müteahhitler Rusya'da hedef büyüttü---

Türk müteahhitler Rusya'da hedef büyüttü

Türk müteahhitler Rusya'da hedef büyüttü
10 Ağustos 2016 - 14:40 borsagundem.com

Uçak krizi sonrası Rusya'da bazı projeleri iptal edilen Türk müteahhitler, ilk etapta eski görüntüye tekrar dönmek, daha sonra da kriz öncesi seviyeleri aşmayı hedefliyor

Türk müteahhitler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün St. Petersburg’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Rusya ile ilgili hedeflerini büyüttü.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, yaptığı açıklamada, Türk müteahhitlerin dünyaya açıldığı pazarlar arasında Rusya'nın her zaman önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, pazara ilk defa giriş yapılan 1988'den bu yana üstlenilen bin 941 projenin toplam bedelinin yaklaşık 65 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Yenigün, yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımına bakıldığında Rusya'nın yüzde 20 pay ile lider konumda bulunduğunu, Rusya'nın inşaat malzemeleri talebi nedeniyle ülke ihracatı açısından da önemli olduğunu vurgulayarak, Erdoğan-Putin görüşmesine ekonomik konuların damgasını vurduğunu, her iki liderin Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin lokomotifinin inşaat sektörü olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Görüşmede alınan kararlara da değinen Yenigün, Türk inşaat firmaları tarafından yapılan projelerin yeniden hayata geçirileceğinin açıklandığını bildirdi. Tüm bu gelişmelerin inşaat sektörü açısından memnuniyet verici olduğunu dile getiren Yenigün, yeni dönemde ilişkilerin normalleşmesiyle iki ülkenin de ekonomisine pozitif katkının devam etmesini beklediklerini kaydetti.

Türk müteahhitlerin Rusya'da aldığı iş miktarının 2013'te 4,8 milyar dolar, 2014'te 3,9 milyar dolar ve 2015'te 5,4 milyar dolar olduğunu belirten Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu değerlendirme ile orta vadede yıllık bazda bu büyüklükte bir potansiyel proje tutarından söz etmek mümkündür. İhalesi tamamlanmış olup imza aşamasında bulunan bazı projeler kriz sürecinde önce durdurulmuş, ardından iptal edilmiştir. Yeni dönemde ilk etapta yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki söz konusu projenin yeniden başlaması, daha sonra da kademeli normalleşme sürecinde yıllık yeni proje tutarının kriz öncesi seviyelere dönmesi ve bu seviyeleri aşması hedeflenmektedir."

'2,5 milyar dolarlık iş var'

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beraberindeki heyet ile Rusya'ya yaptığı ziyaretin son dönemdeki en önemli ve en güzel netice alınan gezilerden olduğunu söyledi.

Özdemir, ziyaretin sadece müteahhitlik sektörü için değil, başta turizm ve enerji olmak üzere birçok sektör için büyük önem arz ettiğini dile getirerek, "Rusya bundan sonra daha büyük projeler yapmak istiyor. Türk müteahhitler bu projeleri üstlenme konusunda yeniden iddialı hale gelecek." dedi.

Türk müteahhitlerin Rusya'da yeniden aktif rol almasının birçok alana olumlu yansıyacağını, bu sektörlerden birinin de Türk inşaat malzemeleri olduğunu belirten Özdemir, müteahhitlerin inşaatlarda kullandıkları malzemeleri Türkiye'den götürdüğünü aktardı.

Özdemir, iki ülke arasında gerginliğin sürdüğü dönemlerde, personel ve malzeme götürüp getirme konusunda zorluk yaşandığına işaret ederek, bundan sonrası için böyle bir zorluk beklemediklerini kaydetti.

Şu anda Rusya'da inşa ettikleri Rostov Havalimanını 2017 sonunda bitirmeyi planladıklarını bildiren Özdemir, ilişkiler normale döndüğünde daha rahat personel götüreceklerini, malzemeleri daha rahat ileteceklerini söyledi. Özdemir, şöyle devam etti:

"Ayrıca, işlemler daha hızlı olacak. Böylece Türk müteahhitlerin işi hızlanacak. Müteahhitlerimizin dünyada en etkili olduğu ülkelerin başında neredeyse Rusya geliyor. Şu anda Türk müteahhitlerin öz anlaşmasını yaptığı, ihalesini kazandığı veya takip ettiği 2,5 milyar dolarlık iş var. İlişkilerin normale dönmesiyle ihale ve görüşme safhasında olan 2,5 milyar dolarlık işlerin önü açıldı."

'Sektör için memnuniyet verici'

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ise iki ülke arasındaki ilişkilerde yumuşama olmasına piyasaların olumlu tepki verdiğini ifade ederek, "İlişkilerin normale dönmesi Türk müteahhitlik sektörü açısından memnuniyet verici bir durumdur." dedi.

Rusya'nın büyük altyapı ve üst yapı projeleri olduğunu belirten Timur, "Rusya, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Türk müteahhitlerin yurt dışı işlerinde önemli yer tutacak." ifadesini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)