E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTürk Lirası güçlenebilir---

Türk Lirası güçlenebilir

Türk Lirası güçlenebilir
30 Kasım 2018 - 09:29 borsagundem.com

Amerika’da faiz arttırımlarının yavaşlayacağı ortamda, zaten yüksek olan TL faizi ile ABD faizleri arasındaki farkın açılmasından dolayı Türk Lirası varlıklar için cazibeyi artırabilir

BIST 100… Hisse piyasaları Powell açıklamalarıyla pozitif seyretti… FED Başkanı Jerome Powell’ın “Faiz oranı nötr seviyenin biraz altında” açıklamaları sonrası, piyasalar tarafından beklenmeyen güvercin tonla birlikte FED’in 2019 faiz arttırım sürecinde yavaşlayacağı beklentileri küresel piyasalarda risk iştahını arttırırken, endeks de genel görünümden pozitif etkilenerek %1.12 yükseldi ve günü 95,126 seviyesinden kapattı. Trump’ın G20 zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi ile yapacağı görüşme öncesinde şahin söylemlerine devam etmesi olası ticaret anlaşmasına ilişkin karamsarlığı arttırırken varlık fiyatlarında genel olarak Powell iyimserliğinin sürdüğü gözlendi. Türkiye 10 yıllık tahvil faizlerindeki geri çekilme devam ederken, mevduat faizlerindeki düşüşle birlikte bankaların fonlama maliyetindeki azalma bankacılık endeksinde yükseliş eğiliminin devamını beraberinde getirdi. Küresel ticarete ilişkin riskler ve Türkiye 2019 büyüme beklentilerindeki yavaşlama belirtileri demir çelik hisselerinde satışlı seyre sebep olurken Ukrayna-Rusya gerginliği ve beraberinde petrol fiyatlarındaki düşüşün durması havacılık sektörü hisselerine negatif yansıdı. Sabah itibariyle Asya piyasaları karışık, Amerikan vadelileri ise hafif negatif seyir izlemekte.

USDTRY… TL’de değer kazancı hızlandı... FED Başkanı Powell’ın faiz arttırım süreciyle ilgili güvercin açıklamaları sonrası dolar endeksinde görülen hızlı geri çekilmeyle birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinde ciddi değer kazançları görülürken USDTRY kuru da 5.13 bölgesine kadar düşüş yaşadı. TL’de değerlenme eğiliminin devam ettiği gözlenirken Merkez Bankası istatistiklerine göre yurt içi yerleşikler dolar almaya devam ediyor. Amerika’da faiz arttırımlarının yavaşlayacağı ortamda, zaten yüksek olan TL faizi ile ABD faizleri arasındaki farkın açılmasından dolayı Türk lirası varlıklar için cazibenin arttığını söylemek yerinde olacaktır.

EURTRY… Kurla birlikte düşüşüne devam etti... Paritedeki yatay harekete rağmen TL’de değer kazancının hızlanmasıyla birlikte EURTRY 5.84 seviyesine kadar geri çekildi.

EURUSD… Güvercin FED sonrası parite toparlandı... FED Başkanı Powell’ın güvercin açıklamaları ile değer kaybeden dolar, paritede 1.14 seviyesine kadar yükselişleri tetiklese de genel resme baktığımızda küresel büyümeye yönelik endişelerin ihracatçı bir bölge olan Avrupa’ya etkisi diğer ülkelere göre daha yüksek olacağından ve ABD ile Avrupa arasındaki reel faiz farkının hala çok yüksek olması, paritede yükselişlerin uzun vadede kalıcı olmasını güçleştiriyor.

XAUUSD…Dolardaki gerileme ve jeopolitik risklerdeki artışla birlikte yükseldi… Powell sonrası dolardaki değer kaybıyla birlikte yükselişe geçen altın, Rusya-Ukrayna gerilimiyle jeopolitik risklerin artmasından da beslenerek günü primli kapatsa da altın için net bir trend oluşumundan bahsetmek mümkün görünmüyor.

GLDGR… Gram altın son ayların dibinde… Ağustos ayında yaşanan kur şoklarından sonra kayıplarını büyük ölçüde geri alan TL eşliğinde gram altın fiyatları, ons altındaki hafif yükselişe rağmen, 202 TL seviyesine kadar geri çekildi.

BRENT… Petrol jeopolitik risklerdeki artışla tepki yükselişinde… Son 2 ayda % 35 civarında değer kaybı gördüğümüz petrol fiyatlarında jeopolitik risklerdeki artışla birlikte tepki yükselişi etkili oldu.

S&P 500… Powell rallisi sonrası yatay… FED Başkanı Powell’ın güvercin açıklamaları sonrası % 2’nin üzerinde ralli yapan endeks, faiz arttırımları yavaşlayacağı için pozitif seyretse de bu durumun nedeni olan küresel büyümeye yöenelik endişelerin FED tarafından teyit edilmesi genel resmin karamsar görünmesini sağlıyor.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Daşci30 Kasım 2018 11:54

    Dolar yıl sonunda 5.00 tl nin altını görür 3 yil bu seviyede kalır.

  • fatih02 Aralık 2018 11:39

    sen öyle san birisi osursa bak sen ne oluyor bir hafta da nasıl 7.25 çıktı bu rezalet ekonomide ipin ucundasın farkında değilmisin ??