Ana SayfaPiyasaTürk Demir Döküm Kurul’da bekliyor---

Türk Demir Döküm Kurul’da bekliyor

1 / 2
Türk Demir Döküm Kurul’da bekliyor
22 Ekim 2014 - 11:35 www.borsagundem.com

BAŞVURURLAR YASA DEĞİŞİKLİĞİNİ BEKLİYOR
Soru (1) -
Çağrı fiyatı- adil bedel konulu yeni kanun tasarısı TUDDF’i nasıl etkiler? Şirketin ve SPK’nın bu hususta tutumu sizce nasıl olur?
Eren Acar
 
CEVAP-Mevcut Sermaye Piyasası Kanunu’na göre; bir ortaklıkta yüzde 95 paya ulaşan hakim hissedar, azınlık paydaşları ortaklıktan çıkarma hakkına sahip bulunuyor. Aynı şartların gerçekleşmesi halinde azınlık hissedarın da hakim hissedardan payını satın almasını talep etme hakkı söz konusu. Ancak yasaya göre hakim hissedarın azınlık hissedarın payını satın almak istemesi durumunda alım bedeli, son 30 gün içinde oluşan ağırlıklı ortalama fiyat ortalaması baz alınırken  azınlık hissedarın payını satmak istemesi halinde  belirlenecek adil fiyattan alımın gerçekleşmesi gerekiyor. Bu anlamıyla adil fiyat kavramı mevcut yasal düzenlemede var olmakla birlikte sadece azınlık paydaşın payını satmak istemesi  halinde devreye girebilmekte. Gerçekleştirilecek yasa değişikliği ile birlikte artık hakim hissedarın talepte bulunması halinde de adil fiyat kavramı devreye girebilecek. Mevcut yasada olmayan bu durum, özellikle azınlık hissedarların tepkisi üzerine SPK’nın yaptığı çalışma neticesinde gündeme geldi.
 
Bu genel bilgiler çerçevesinde Türk Demir Döküm’e bakacak olursak; firmanın sermayesinin yüzde 96,19’unun hakim hissedar VSDI’ye ait olduğunu görmekteyiz. Hakim hissedarın azınlık payların alınması ve firmanın borsa kotundan çıkarılmasıyla ilgili başvurusu henüz Kurul’un önünde bekliyor. SPK ise anlaşıldığı kadarıyla gerçekleşecek yasa değişikliğini bekliyor. Gerekli değişikliğin sağlanmasının ardından azınlık hissedarın da kabul edebileceği adil fiyat belirleme yetkisini elde etmiş olacak ve bu çerçevede gerekli düzenlemeyi yaptıktan sonra başvuruları değerlendirmeye alacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali22 Ekim 2014 12:02

    PO ve TUDD yatırımcı düşmanı. Onlarca küçük yatırımcıyı mevzuattaki yüzde beş hikayesi ile mağdur ettiler. Umarım SPK bu düzenlemeyi kaldırır. Yoksa bu adamlar aç gözlü fakirin fukarının üç beş kuruşuna göz koymuşlar.