E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTurizim sektörünün toparlanması zaman alır---

Turizim sektörünün toparlanması zaman alır

Turizim sektörünün toparlanması zaman alır
26 Nisan 2017 - 12:44 borsagundem.com

IMF Türkiye Masası Şefi Spillimbergo, 2016'da yaşanan olayların ekonomiye etkisinin bu yıl da devam edeceğini, ayrıca turizm sektörünün toparlanmasının zaman alacağını söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Antonio Spillimbergo, Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisinin yüzde 2,9'dan yüzde 2,5'e revize edilmesine değinen Spillimbergo, bunda 2016'da yaşanan olayların etkili olduğunu kaydetti.

Spillimbergo, "Geçen yılın başında oldukça iyimserdik ve yüzde 3,8'lik büyüme tahmininde bulunduk. Ancak yüksek siyasi belirsizliği ve özellikle temmuzdan sonra yaşadığınız çalkantıyı öngöremedik. Bu nedenle geçen yıla yönelik beklentimizi aşağı çekmek zorunda kaldık. Şimdi biliyoruz ki büyüme yüzde 2,9 civarında gerçekleşti. Bu tecrübeden belirsizliğin nasıl işlediğini öğrendiğimiz için etkilerin 2017'de devam edeceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Spillimbergo, geçen yıl GSYH'ye normalden çok daha az katkı sağlayan turizm sektörünün toparlanmasının da zaman alacağını kaydetti.

TÜİK'in büyüme verilerinde geçen yıl aralık ayında yaptığı revizyonlara değinen Spillimbergo, IMF'nin bu yıla ilişkin yüzde 2,5'lik büyüme beklentisinin yeni metodolojiye göre hesaplandığını söyledi.

Antonio Spillimbergo, 2016'ya yönelik yüzde 2,9 büyüme beklentisinin eski metodoloji çerçevesinde belirlendiğini, bu nedenle iki rakamın birbiriyle mukayese edilmesinin pek mümkün olmadığını da belirtti. Yeni metodolojinin anlaşılması için zamana ihtiyaç olduğunu dile getiren Spillimbergo, şunları kaydetti:

"TÜİK'in hayata geçirdiği istatistik reformları, Türkiye'deki uygulamayı Avrupa'daki uygulama ile uyumlu hale getirdi. Ancak bu değişim büyüme rakamını kayda değer şekilde değiştirdi. Yeni rakamları anlamak çok önemli. Yeni rakamları ve Türkiye için ne anlama geldiklerini anlamanın zaman alacağını düşünüyorum."

Spillimbergo, "Hükümetin bireysel emeklilik, iş gücü piyasası ve düşük tasarrufları artırmaya yönelik reformlara gereken önemi verdiğini düşünüyorum. Bu reformlar, Türkiye'nin iki darboğazını ilgilendiriyor." dedi.

Söz konusu iki darboğazın Türkiye'nin uzun zamandır birlikte yaşadığı "düşük tasarruf" ve "düşük verimlilik" olduğuna işaret eden Spillimbergo, hızla büyüyen nüfus ve iş gücü için yeni istihdam olanakları yaratılmasının elzem olduğunu vurguladı.

Antonio Spillimbergo, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) son aylarda uyguladığı sıkı para politikasına değinerek, "TCMB'nin para politikasını sıkılaştırması efektif faiz oranı vesilesiyle bankaların şirketlere ve tüketicilere yönelik kredi faizi oranlarını yükseltir. Daha yüksek faizle karşılaşan şirketler ve tüketiciler, daha az borçlanabilir ve bunun akabinde yatırımlar ve tüketim harcamaları azalabilir. Bunun sonucunda büyüme düşebilir." diye konuştu.

Türkiye'nin belirsizlik ortamından çıkıp daha öngörülebilir bir döneme giriş yapmasının büyüme için büyük önem taşıdığını vurgulayan Spillimbergo, "Daha öngörülebilir politikalar özellikle yatırımlar bakımından yardımcı olur. Para politikasının da daha anlaşılır hale gelmesi ekonomik büyümeyi tahmin edebilmek açısından yararlı olur." dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kumara karşı olanlar?26 Nisan 2017 17:28

    Dünyanın en güzel tesislerine sahipbir ülkeyiz. Ancak cazinolar kapalı.Eğlence turizmi denilen olay bizde yok. Cazinoları açarak buralardan gelir vergisi almak bir tarafa binlerce insana da iş imkanı sağlanır. Buralarda kısa pandomimler, defileler ,çeşitli gösteriler, tanıtımlar yaparak buraları eğlence mekanları olarak yapılandırılması gerekir. Kumar zaten serbest .O kadar ki bilgisayarlar şöyle dursun ,cep telefonlarıyla bile internet cazinolarına girerek kredi kartıyla kumar oynaya bilyorsunuz. Durum bu kadar açıkken buralarda kumar oynanıyor diyerek açılmasına karşı çıkmanın ne kadar anlamsız olduğu açıkca belli değil mi?

  • turizm mi kaldı26 Nisan 2017 13:20

    oraya buraya ey diye diye ülkeye turist gelmiyor 1 tane iyi geçindiğimiz ülke kalmadı ne turizmi ya ? güldürmeyin adamı