E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTüpraş'a büyük AR-GE merkezi---

Tüpraş'a büyük AR-GE merkezi

Tüpraş'a büyük AR-GE merkezi
20 Nisan 2014 - 07:46 borsagundem.com

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, enerji ve akaryakıt sektöründe ilk AR-GE merkezini kurduklarını söyledi

Türkiye’nin en önemli Ar-Ge merkezini hayata geçirdiklerini anlatan Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Enerji ve akaryakıt sektörlerine ait ilk ve tek Ar-Ge merkezini kurduk” dedi. Uzman araştırmacıları, AB standartlarında en üst seviyedeki ölçme ve test yeteneğine sahip laboratuvarları ile Ar-Ge merkezinin Tüpraş’ı teknoloji geliştirme çalışmalarında öncü kılacağına dikkati çeken Koç, “Ülkemizin geleceğine duyduğumuz güven, bizi daha yüksek hedefler koymaya yönlendiriyor. Küresel rekabette kalıcı olmak ve başarı için teknolojik yetkinliğe ulaşmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz çünkü günümüzde şirket başarıları artık teknolojik yetkinlikler ve patent sayıları ile de ölçülmekte” diye konuştu. 

614’ÜNCÜ ŞİRKET OLDUK

2011-2014 yılları için hazırlanan Sanayi Stratejisi Belgesi’nde, orta ve yüksek teknolojili sektörlerin ekonomideki ağırlığının arttırılmasının hedeflendiğini aktaran Koç, “Bu anlamda Ar-Ge çalışmaları, ekonomik katma değeri arttırırken, cari açığın kapatılmasına da hizmet edecektir” ifadesini kullandı. Koç, 5 yılda yaptıkları 3 milyar lira Ar-Ge harcamasına ilaveten geçen yıl 677 milyon liralık bedelle Türkiye’nin özel sektör Ar-Ge harcamasının yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştirdiklerini anlattı. Avrupa Komisyonu’nun Ar-Ge harcamalarına göre ilk bin şirket sıralamasında 614’üncülükle tek Türk kuruluşu olduklarını aktaran Koç, şunları kaydetti: “Bu sorumlulukla teknoloji geliştirme ve inovasyonun önemine inancımız, heyecanımızı bir kat daha arttırıyor. Ar-Ge merkezimizin ülkemizin yetkinleşme yolculuğunda örnek ve öncü olması temennisi ile hizmete girmesini sağlayan herkese teşekkür ederim.”

1 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da insan kaynağına yatırımın yanı sıra bugüne kadar Tüpraş’ta 4.5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini vurguladı. Devreye girmesine 213 gün kalan, halen sahada yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığı, 3 milyar dolara mal olan Fuel Oil Dönüşüm yatırımının bütün hızıyla devam ettiğini belirten Erkut, projenin yüzde 94 seviyesinde gerçekleştiğini dile getirdi. “Üretime geçmesiyle ülkemiz cari açığını yılda 1 milyar dolar azaltacak proje ile İzmit Rafinerimiz “dönüşüm endeksi” kriterinde dünya rafinerileri arasında en üst seviyeye çıkmış olacaktır” diyen Erkut, ithalat serbestisi bulunan piyasada, Türkiye’nin ulusal tek rafineri şirketi olarak küresel bazda rekabeti sürdürmek için belirledikleri, performansına güvenilen, insan kaynağına özenilen rafineri şirketi hedeflerine, “kendi teknolojisini de üretme” vizyonunu eklediklerini ifade etti.

AR-GE’YE TAM DESTEK

Tüpraş AR-Ge Merkezi’nin Türkiye için önemli bir yatırım olduğuna dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, şöyle konuştu: “Diyoruz ki ‘Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyon noktasında kim harcama yapmak istiyorsa, harcamasının en az yüzde 40’ını devlet olarak biz finanse edeceğiz. Tüpraş Ar-Ge Merkezi’ne de destek vermişiz. Bu destek Koç Grubu için çok anlamlı olmayabilir ama devletin bu noktada yanında olduğunu hissetmesi, sadece Koç grubu için değil, Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapan her şirket, kurum için çok önemli. Türkiye genelinde Ar-Ge merkezi sayımız 157’ye ulaştı, çalışan personel sayımız 20 bini geçti. Bir adım daha attık. Ar-Ge merkezinde en az çalıştırılması gereken tam zamanlı personel sayısını 50’den 30’a indirme yetkisini Bakanlar Kuruluna verdik. 2023 yılında 2 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) hedefimizin 60 milyar doları Ar-Ge bütçesi olacak. Ar-Ge harcamasının 40 milyar dolarını özel sektör yapacak. Burada ülke kaynaklarının en etkin ve verimli şekilde kullanılması, Ar-Ge ekosistemimiz açısından da ülkemizin hedeflediği noktaya gelmesi açısından da çok önemli.”

Tüpraş iyiki özelleşti

Yapılan yatırımın Türkiye için önemine dikkat çeken Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Enerji alanında Türkiye’nin tartışmasız en büyük şirketi Tüpraş. Türkiye’de devlet yatırımı olarak, ülkemize çok önemli hizmetler vermiş, 2006 yılında özelleşmiştir. O dönemde ‘Tüpraş stratejiktir özelleştirilemez’ diye tartışmalar vardı. Rakamlara baktığımızda, Tüpraş’ı özelleştirmekle Türkiye’nin geleceğine yönelik ne kadar iyi bir adım attığımızı bir kez daha görmüş olduk. 5 milyar dolara yakın yeni yatırım. Şimdi devlet mantığıyla ve devlet bürokrasisiyle bu 5 milyar dolarlık yatırımı sizin yapmanız öyle kolay mı? Ve bu kadar yeni istihdamı sağlamanız da hiç kolay değil ama burada Koç ailesinin değerli mensupları var eminim Koç ailesinden de olsanız sırtınız terlemeden maaş alamazsınız.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 186,00
En Yüksek: 189,10
En Düşük: 181,50
Değişim 1,64 %
FK: 0,96
PD / DD: 0,26
İşlem Hacmi 5.406.901.056
Toplam Adet: 29.001.647
Ağırlıklı Ort.: 186,47
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)