E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTSPB’ye ‘ödül kriteri’ tepkisi---

TSPB’ye ‘ödül kriteri’ tepkisi

TSPB’ye ‘ödül kriteri’ tepkisi
16 Şubat 2018 - 15:12 borsagundem.com

Birlik yönetimine gönderilen bir dilekçe “Sermaye Piyasası Ödülleri”nin seçiminde uygulanan kriterlerin rahatsızlık yarattığını ortaya çıkardı. Aracı kurumlar, ‘teşvik’ için ödüllerdeki hegemonyanın bitmesini istiyor.

BORSAGUNDEM.COM - ÖZEL

Sermaye piyasasında faaliyette bulunan tüm banka, aracı kurum, portföy yönetim şirketleri ve yatırım ortaklıklarının temsil edildiği tek çatı organı Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’ne (TSPB) gönderilen bir dilekçe, sektörde duyulan ‘ödül’ rahatsızlığını da ortaya çıkardı.

Birlik tarafından düzenlenen, sektörün aktörlerini teşvik ederek sermaye piyasalarının gelişmesi, derinleşmesi ve bilinirliliğinin artırılması amacıyla dört kategoride verilen “Sermaye Piyasası Ödülleri”nin seçiminde uygulanan kriterlerin değiştirilmesi gerektiğini belirten aracı kurumlar, bu konudaki eleştirilerini kulis dedikodularında bırakmadı, yönetime de iletti.

ARACI KURUMLARIN ‘HEP AYNI İSİMLER’ TEPKİSİ

Aracı kurumların tepkilerinin, mevcut kriterlerle her yıl aynı isimlerin ödül alacağı ve bunun kaçınılmaz olacağı endişesiyle, yanlış bakışın teşvik yerine kurumların çoğunda üzüntü yaratacağı kaygısından kaynaklandığı öğrenildi.

Genel Müdür Serhan İçer ve Genel Müdür Yardımcısı Özgecan Fırıldak imzasıyla Metro Yatırım Menkul Değerler adına TSPB’ne gönderilen, ödül dağıtımında hizmetin, büyüme hızı performansı ve heyecanın da göz önüne alınarak farklı isimlerin de ‘şeref kürsüsü’ne çıkması gerektiğini düşünen kurumların hassasiyetini de taşıyan dilekçede ilk eleştiri, “Yatırım Ortaklıkları Kategorisi”nde yaşandı; Emlak Konut örneğiyle, piyasa büyüklüklerine göre üç ayrı dalda verilen ödül için ödül sahiplerinin iki yıldır yerlerinin değişmediği hatırlatılarak, “Makroekonomik değişiklikler olmadığı sürece bu fark kapatılamayacağından ödülün sahibi önümüzdeki yıllarda da aynı kalacaktır” denildi.  Kurumlar, bu kategori için, piyasa değeri yerine net aktif değerlerdeki yüzdesel değişimin baz alınmasını önerdi.

“HACİM BÜYÜKLÜĞÜ DEĞİL YÜZDESEL DEĞİŞİM” ÖNERİSİ

Aynı şekilde “Aracılık İşlemleri Kategorisi” ve “Portföy Yönetimi Kategorisi” kriterlerine eleştiri yöneltildi. Söz konusu adayların kendi arasında değiştiği ya da iki yıl üst üste aynı kurumun aday gösterilip ödül verildiğine dikkat çekilerek, “Hacim büyüklüğü yerine hacim büyüklüklerindeki yüzdesel değişim değerlendirilmesi” istendi. Dilekçede Portföy Yönetimi ödül seçiminde de aynı sıkıntının yaşandığı dile getirildi: “Büyüklük yerine yüzdesel büyüme baz alındığında farklı kurumların da ödüle ortak olacağı ortadadır.”

“YATIRIMCI ADEDİ PERFORMANSI ÖNE ÇIKARILMALI”

“Saklama Faaliyetleri”nde ise bakiye yerine yatırımcı adedine yönelik performansın önemine vurgu yapıldı, seçimlerde bunun değerlendirilmeye alınması gerektiği belirtildi.

Aracı kurumların çoğunluğunun TSPB tarafından dağıtılan ödüller konusunda Metro Yatırım tarafından kaleme alınan beklentilerle aynı reaksiyonu verdiği ifade edilirken,  dilekçede, amaç bütünlüğü, verimi artırma ve katılımı çoğaltma adına talepler madde madde sıralandı. Tüm kategorilerde uygulanan kriterlerin ödüllerde hakkaniyet ve rekabet yaratma çerçevesinde yeniden düzeltilmesi gerektiğine işaret edildi.

İŞTE TSPB’YE GÖNDERİLEN O DİLEKÇE

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)