E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNATO zirvesindeki kriz sonrası Trump'tan açıklama---

NATO zirvesindeki kriz sonrası Trump'tan açıklama

NATO zirvesindeki kriz sonrası Trump'tan açıklama
12 Temmuz 2018 - 12:37 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump, NATO zirvesinde yaşanan kriz sonrası açıklamalarda bulundu

Brüksel'de ikinci gününe giren NATO zirvesinde kapalı kapılar ardında yapılan oturumda gerilimli dakikalar yaşandı. Dünkü açıklamalarında NATO için yeterince savunma bütçesi ayırmayan müttefik ülkeleri eleştiren Trump'ın, bugünkü oturumda konuşmasının tonunu sertleştirdiği belirtildi.

Alman haber ajansı DPA, Trump'ın müttefik ülkelerin savunma harcamalarını arttırmaması durumunda ABD'yi NATO çekmekle tehdit ettiğini öne sürdü.

Reuters haber ajansı ise, NATO içerisinden iki kaynağa dayandırdığı haberinde Trump'ın kullandığı sert sözlere karşın ABD'yi NATO'dan çekmekle tehdit etmediğini bildirdi. Trump müttefik ülkelerden savunma harcamalarını arttırmaları için yakın bir tarih belirlemelerini istedi.

Trump'ın eleştirileri sonrasında NATO'da olağanüstü oturum kararı alındı.

TRUMP AÇIKLAMA YAPTI

ABD Başkanı Donald Trump, NATO zirvesinde yaşanan kriz sonrasında açıklamalarda bulundu

Trump'ın açıklamalarından satır başları:

"Tüm ülkeler savunma harcamalarını arttırmayı kabul etti. Müttefikler savunma harcamalarını yüzde 2'nin ötesine çekecekler. ABD'nin NATO'ya bağlılığı çok güçlü. Müttefik ülkelere savunma harcamalarını ciddi bir biçimde arttırmamaları durumunda çok mutsuz olacaklarını söyledim. Çok mutsuz olduğumu onların bilmesine izin verdim.

NATO'ya inanıyorum. Müttefikler endişelenmiş olabilirler, çünkü ABD'ye adil muamele edilmiyor. Almanya savunma harcamalarını arttırıyor, neler olacağına bakacağız. NATO ülkeleri gayri safi milli hasılalarının yüzde 2'sini savunmaya harcayacak. Yüzde 2 rakamına ulaştığımız zaman daha yükseğini konuşmaya başlayacağız. Aslında doğru rakamın yüzde 4 olduğunu düşünüyorum. Savunma harcamalarını arttırmak Rusya'ya yardım etmeyecek.

ABD'yi NATO'dan Kongre onayı olmadan çekebilirim ancak bunun gerekli olduğunu düşünmüyorum."

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiği günden bu yana müttefik ülkelerin savunma bütçelerini arttırmalarını istiyor. 

Trump, göreve geldikten sonra yaptığı açıklamada, savunma harcamalarını NATO taahhütleri çerçevesinde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2’si seviyesine çıkarmayan ülkelere, "Taahhütlerini yerine getirmeyenler var. Onlarla ilgilenilecek." uyarısında bulunmuştu.

Ülkesinin NATO'ya en çok kaynak ayıran ülke olduğunu belirten ABD Başkanı, bunun adil olmadığını ve ABD'nin Avrupa'yı koruduğunu savunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dd12 Temmuz 2018 13:29

    BARIŞA DEYİL ABD HİZMET. ABD SİLÂH SANAYİSİNE GÜÇLENDİRME VAKFI. NATO DERHÂL FES EDİLMELİ. ABD VE İSRAİL ÇIKARLARINA HİZMET EDİYOR.

  • alper yılmaz atilla12 Temmuz 2018 13:13

    Dünya için daha iyi olur, nerede o günler,hadi sayın başkan çıkın NATO'dan.

  • Hilmi ünal 12 Temmuz 2018 13:46

    Saçma saçma konuşma çıkarsan dünya yanlız kalırsın en azından araştırmakardan faydalanıyon ticaretinden faydalanıyon kolaymı sanıyon sen öyle çıkmayı çık gör ne hale geliyon

  • erol g.12 Temmuz 2018 12:48

    NATO BARIŞ İÇİN İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATIDIR Barış için işbirliği teşkilatı kalkarsa/dağılırsa ne olur ? SAVAŞ İÇİN BİRLİKTELİKLER/KUTUPLAŞMALAR OLUŞUR

  • 🇹🇷12 Temmuz 2018 20:39

    Sen öyle zannet barış için işbirliği teşkilatıymış gülermisin ağlarmısın ya kardeş ne kullanıyosun sen bizede versene be 🙈