E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump'ın kararları piyasaları sarstı---

Trump'ın kararları piyasaları sarstı

Trump'ın kararları piyasaları sarstı
14 Mart 2018 - 09:15 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın Dışişleri Bakanı Tillerson'ı görevden alması ve Çin'den ithal edilen bazı ürünlere gümrük vergisi getirecek olması piyasalarda aşağı yönlü harekete neden oldu #piyasa

Asya borsaları ABD'de ekonomiyi koruma politikalarının güç kazandığı endişeleriyle gerilerken, ılımlı bir isim olarak tanınan dışişleri bakanını görevden alan ABD Başkanı Donald Trump Çin'den ithal bazı ürünlere yüksek gümrük vergileri getirmeyi planlıyor.

Trump yönetiminin attığı bu adımlar yatırımcıların hisse piyasalarından küresel çapta çekilerek güvenli liman varlıklara yönelmelerine yol açtı. Dolar değer yitirken, yatırımcıların yöneldiği tahvil piyasaında getiriler düştü.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsinden izleyen MSCI endeksi yüzde 0.7 gerileyerek dün gördüğü bir buçuk ayın zirvesinden yönünü aşağı çevirdi. En sert kayıplar teknoloji hisselerinde görülüyor. ABD borsaları dün kayıplarla kapandı. S&P 500 yüzde 0.6, Nasdaq yüzde 1
geriledi. ABD borsalarındaki kayıplar Trump'ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden alarak
yerine sert politikalar yanlısı ve kendisine yakın bir isim olan CIA direktörü Mike Pompeo'yu
atamasıyla hızlandı.

Bundan kısa bir süre önce Beyaz Saray'da serbest ticaret politikaları yanlısı ekonomi danışmanı Gary Cohn da görevden ayrılmıştı. Ilımlı politikalar yanlısı isimlerin yönetimden ayrılması Beyaz Saray'ın ileride izleyeceği politikalar hakkında belirsizlik yaratıyor.

Citi tarafından yayımlanan değerlendirmede, Trump'ın geçen yıl Ocak ayında göreve gelmesinden bu yana ABD yönetiminde görevden ayrılan kıdemli danışman ve yetkili sayısının 35'i bulduğuna dikkat çekildi.

Bunlara ek olarak ABD yönetiminden iki kaynak Trump'ın Çin'den ithal bilişim teknolojisi, tüketici elektroniği ve telekom ekipmanlarına tutarı 60 milyar doları bulabilecek gümrük vergisi getirmeyi değerlendirdiğini bildirdi.

Haberin ardından MSCI Japonya dışındaki Asya ülkeleri bilişim teknolojileri endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Yatırımcılar ekonomi ve ticaret alanında koruma politikaları yanlısı yönetimlerin döviz kurunu da politika aracı olarak kullanacağından endişe ediyorlar. 

DÖVİZ

Hafta başından bu yana toparlanmaya çalışan dolar, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın
dün görevden alınmasının ardından kazanımlarını geri verirken bugün yen karşısında güç
bulamıyor.
ABD Başkanı Donald Trump Kuzey Kore, Rusya ve İran politikalarında görüş ayrılığı yaşadığı
Tillerson'ı dün görevden alarak yerine kendine yakın bir isim olan CIA direktörü Mike Pompeo'yu
atadı.
Dolar geçen hafta Beyaz Saray ekonomi danışmanı Gary Cohn'un görevden ayrılmasına verdiği
tepkinin aynısını Tillerson'ın ayrılması haberine de verdi.
Dolar endeksi ABD tahvil getirilerindeki düşüşe paralel olarak altı günün en düşük seviyesi olan 89.565'ten işlem görüyor. Endeks Cohn'un görevden ayrılmasının ardından geçen hafta Çarşamba günü gördüğü 89.407 düzeyinin ise üzerinde bulunuyor.
İşlemciler ayrıca ABD'de dün beklentilere paralel açıklanan enflasyon verisinin de Fed'in faiz artırımlarını hızlandıracağı beklentisini zayıflattığını ve doların güç kaybetmesine yol açtığını belirtti.

PETROL

Petrol fiyatları haftanın ilk iki günündeki düşüşün ardından bugün yatay seyrediyor. ABD'nin ham petrol stoklarının beklenilen kadar artmaması fiyatlara destek verirken, analistler bahar mevsiminin yaklaşması ve Çin'den gelen verilerin güçlü talebe işaret ettiğine dikkat çekti.
Brent ham petrolü yüzde 0.1 ekside 64.59 dolardan işlem görüyor. ABD'nin ham petrol stokları 9 Mart'ta sona eren haftada 1.2 milyon varil ile 2 milyon olan beklentilerin altında arttı.
Çin'de bugün yayımlanan verilere göre ise ülkenin ham petrol üretimi Ocak-Şubat döneminde
yüzde 1.9 geriledi. İşlenilen ham petrol miktarı ise yüzde 7.3 artarak petrol ithalatının artabileceğine işaret etti. Bu destekleyici unsurlara rağmen ABD'nin artan ham petrol üretimi fiyatlar üzerinde baskı
yaratıyor.

ALTIN

Altın fiyatları ABD dışişleri bakanının aniden görevden alınması ve dünya genelinde ekonomiyi koruma politikalarının güçlendiği endişeleriyle yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmesi sonucu değer kazandı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı seans içinde 7 Mart'tan bu yana en yüksek seviye
olan 1,329.22 doları gördükten sonra yüzde 0.12 artıda 1,327.56 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)