E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump'ın danışmanından Rusya ve Çin'e yağmacı suçlaması---

Trump'ın danışmanından Rusya ve Çin'e yağmacı suçlaması

Trump'ın danışmanından Rusya ve Çin'e yağmacı suçlaması
14 Aralık 2018 - 07:22 borsagundem.com

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Çin ve Rusya'nın Afrika'da yolsuz ve yağmacı taktiklerle Amerikan şirketlerinin önünü kesmeye çalıştığını söyledi

ABD ile Çin arasında ticaret savaşını önleyecek görüşmelerin konuşulduğu şu günlerde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'dan gelen açıklama kafaları karıştırdı. Amerika'nın Sesi'ne göre Bolton, ABD’nin Çin ve Rusya’nın Afrika’daki giderek genişleyen ekonomik ve siyasi nüfuzuna karşı koymayı planladığını söyledi. Bolton, iki ülkeyi “yolsuz ve yağmacı” taktikler geliştirmekle eleştirdi.

Washington’daki muhfazakar düşünce kuruluşu Heritage Vakfı’nda Amerika’nın Afrika stratejisini açıklayan Bolton, Amerika’nın bir numaralı önceliğinin, Amerikan şiretleri için fırsatlar yaratılması amacıyla bölgeyle ekonomik ilişkiler geliştirmek ve Afrika ülkelerinin bağımsızlığının yanısıra Amerikan ulusal güvenlik çıkarlarını korumak olduğunu vurguladı.

John Bolton, “Büyük güç rakipler yani Çin ve Rusya, Afrika genelindeki mali ve siyasi nüfuzlarını süratle genişletiyor. ABD karşısında rekabetçi avantaj elde etmek için bölgedeki yatırımları agresif şekilde hedef alıyorlar” diye konuştu.

Bolton’un bu açıklamaları dünyanın iki büyük ekonomisnin liderleri olan Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında ticaret savaşının engellenmesi amacıyla görüşmelerin sürdüğü bir dönemde geldi.

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı, “Çin rüşvetler, saydam olmayan anlaşmalar ve borçları stratejik biçimde kullanarak Afrika ülkelerini Pekin’in arzuları ve taleplerine esir hale getiriyor. Yatırım girişimleri yolsuzluklarla dolu” dedi.

Rusya’ya da yüklenen Bolton, “Kıta genelinde Rusya, hukukun üstünlüğü ya da hesap verebilir, şeffaf yönetim ilkesini gözetmeden, siyasi ve ekonomik ilişkilerini ilerletiyor. Yolsuz ekonomik ilişkileri üzerinden bölgedeki nüfuzunu arttırmaya çalışıyor” ifadesini kullandı.

Moskova’yı BM’de oy karşılığında silah ve enerji satmakla suçlayan Bolton, bu oyların “diktatörleri iktidarda tutmaya ve barış ve güvenliği baltalamaya yönelik olduğunu ve Afrika halkının çıkarlarına ters düştüğünü” belirtti. Bolton, Çin ve Rusya’nın “yağmacı eylemlerinin” Afrika’nın ekonomik büyümesini engellediğini ve kıta ülkelerinin ekonomik bağımsızlığını tehdit ettiğini kaydetti.

Bolton, ABD’nin Afrikalı ortaklarını artık daha dikkatli seçeceğini de vurguladı.

Çin’in Afrika’daki kalkınma projeleri Çin’in küresel amaçları karşısında kalkınma finansmanını güçlendirmek isteyen Amerika için önemli bir endişe kaynağı.

Amerika’nın Yurtdışı Özel Yatırım Şirketi (OPIC) başkanı Temmuz ayında Çin’in yoksul ülkeleri ekonomik olarak hayata geçirilemeyecek büyük çaplı ancak sürdürülemez altyapı projeleriyle oyaladığını belirtmişti.

“Çin Afrika’da sağ gösterip sol vuruyor”

John Bolton, Çin’in Afrika’da kullandığı “Sağ gösterip sol vurma” politikasının Amerika’nın yaklaşmıyla farklı olduğunu savundu, Amerika’nın bölgede ekonomik faaliyetler konusunda daha doğrudan bir yaklaşımının olduğunu belirtti.

Çin Devlet Başkanı Xi’nin 2013 yılında başlattığı “Kuşak ve Yol” projesi Çin’i kara ve deniz yoluyla Güneydoğu Asya, Orta Asya, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika ile bağlayan bir altyapı ağı oluşturmayı amaçlıyor.

Bolton, Afrika’da ekonomik ilerleme eksikliğinin şiddet içeren ihtilafların oluşmasına ve terörün yayılmasına uygun bir iklim yarattığını söyledi.

Amerika’nın kıtaya milyarlarca dolar aktardığını kaydeden Bolton, yönetim olarak Amerikan yardımlarının daha etkili ve verimli şekilde kullanılması ve bu yardımlardan yararlanan ülkelerin sağlık ve eğitime yatırım yapması, idari ve mali şeffaflıkla hukukun üstünlüğünü desteklemesini sağlamak için çalışacaklarını belirtti.

Bolton, “Güvenlik, insani ya da kalkınma ihtiyaçları için olsun, bölgeye yapılan tüm yardımların Amerika’nın çıkarlarına hizmet ettiğinden emin olacağız” ifadesini kullandı.

John Bolton, ABD’nin yeni Afrika stratejisi kapsamında, “Afrikalı liderleri yüksek kalitede, şeffaf, kapsayıcı ve sürdürülebilir yabancı yatırım projelerini tercih etmeyi teşvik edeceklerini” kaydetti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton ayrıca, Washington’un BM barış gücü misyonlarına desteğini ve Güney Sudan dahil yönetimini sorunlu bulduğu ülkelere yardımları yeniden gözden geçireceğini açıkladı.

Bolton, “Amerika artık kıtanın dört bir tarafında ayrım gözetmeksiniz yardım sağlamayacak. Uluslararası forumlarda sürekli olarak ABD’ye karşı oy kullanan ya da ABD’nin çıkarlarına ters adımlar atan ülkeler cömert Amerikan yardımları alamamalı” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dasci14 Aralık 2018 13:48

    Bu danışman önce aynaya baksın. Bıyıklar çok karışik

  • fafa14 Aralık 2018 08:26

    Bütün dünyanın huzurunu siz bozuyorsunuz,nerede kan akıyor,orada siz varsınız.Çıkarlarınız uğruna ülkeleri bölüp parçalıyorsunuz.Uydurma raporlarla ülkeleri işgal ediyorsunuz.Bu adaletsizliğiniz,Çin ve Rusya'ya yol açıyor.