E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTrump'a karşı Rus-Suudi ittifakı---

Trump'a karşı Rus-Suudi ittifakı

Trump'a karşı Rus-Suudi ittifakı
25 Eylül 2018 - 08:31 borsagundem.com

Rusya ve Suudi Arabistan, Trump'ın petrol fiyatlarını düşürün çağrısına karşı ittifak kurdu

ABD Başkanı Trump'ın OPEC'i hedef alan, petrol fiyatlarının düşürülmesini isteyen tweet'inin ardından, ham petrol fiyatı 2014'den beri ilk kez 80 dolar seviyesini aşarak 81 doların da üstüne çıktı. ABD'nin İran'a ambargo kararının yanı sıra, Trump'ın son tweetinin ardından Rusya ve Suudi Arabistan enerji bakanlarının dün "Petrol üretimini artırmama" kararını açıklaması  fiyat artışında en önemli etken oldu.

İran yaptırımlarının ve Venezüella'daki gelişmelerin ve son olarak Rusya ile OPEC üyesi Suudi Arabistan arasındaki "ittifakın", yakında dolar fiyatlarında ciddi yükselişe sebep olabileceği tahmin ediliyor. 

İran'ın, Rusya ile Suudi Arabistan arasında petrol üretim seviyesi konusunda yapılan anlaşmadan ve yaşanan "siyasi yakınlaşmadan" rahatsız olduğu, ancak Suriye başta olmak üzere bölgesel politikalarda ABD yaptırımlarına karşı Moskova'ya ihtiyaç duyduğu için tepkisini dile getirmediği yorumları da güçleniypr.

Bloomberg, sektör temsilcilerine dayandırdığı haberinde, yakın vadede petrol varil fiyatının 100 dolara çıkabileceğini yazdı.

Ajansa konuşan Mercuia Energy Group ortaklarından Daniel Jaeggi, bu senenin sonuna doğru petrol fiyatlarının fırlayabileceğini öngördü. Piyasada İran yaptırımlarından doğan günlük 2 milyon varillik düşüşü karşılaybilecek arzın olmadığını belirten Jaeggi, kasım ayında yeni yaptırımların yürürlüğe gireceğini hatırlattı.

Trafigura şirketinin üst düzey yöneticisi Ben Luckock ise, 2019 yılının başında petrol fiyatlarında ciddi artış olacağını tahmin etti. Luckock, Venezüella'da petrol sektöründeki sorunlar nedeniyle petrol üretiminde yaşanan azalmayı ve AB'den kaya petrolü ihracatının düşmesini de bu beklentinin nedenleri arasında gösterdi.

Petrol varil fiyatı en son 2014 Eylül döneminde 100 doların üzerine çıkmıştı. 

Rusya’da bu ay içinde yeni ABD yaptırımları yüzünden 70 rubleyi aşan dolar, bu kez bir başka yaptırım kaygısı yüzünden ruble karşısında sert düşüşe geçti. İran’a ABD ambargosu yüzünden piyasalara daha az petrol sevkiyatı olacağı endişesi ile Brent ham petrolünün fiyatı 80 doları aştı. Petrol en son 2014 kasım ayından 80 doların üstünü görmüştü.

Uzmanlar petrolün değer kaybetmesinde, Rusya Merkez Bankası’nın döviz alımını durdurmasının da etkili olduğunu vurguluyor.

Uzun bir aradan sonra 80,56 doları gören petrol fiyatları, Rusya’ya soluk aldırdı. Gece petrol fiyatı 81.40 dolara kadar tırmandı.

Dolar pazartesi 65,85 rubleye kadar geriledi.

9 Ağustostan bu yana dolar ilk kez 66 rublenin altına indi. Euro da 80 ruble psikolojik sınırını ay içinde aştıktan sonra 77.5 rubleye kadar düştü.

10 Eylül tarihinde dolar 70 rubleyi, euro da 81 rubleyi görerek son 2,5 yılın zirvesine ulaşmıştı.(Turkrus)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)