E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump ve FED faiz artışına gidiyor---

Trump ve FED faiz artışına gidiyor

Trump ve FED faiz artışına gidiyor
01 Mart 2017 - 12:21 borsagundem.com

Trump'ın konuşmasından sonra sağlam maliye politikalarıyla ABD'de iç talebi tetiklemesi FED'in daha kararlı olmasını sağlıyor

Bu sabah Donald Trump, ABD Kongresi’nde gerçekleştirdiği konuşmasında seçim öncesi vaatlerinin uygulanmasına yönelik herhangi bir ayrıntıya yer vermedi. Daha çok siyasi tonda yapılan konuşmaları
izledik. Bunun yanında ekonomiye yönelik vergi reformuna ilişkin açıklamaları da dikkatle izledik. Bu bağlamda ekonomi ekibinin şirketlere uygulanan vergi oranlarını düşürerek tarihi bir vergi reformu hazırladıklarını belirtti. Ayrıca orta sınıf için de vergi kolaylığını getireceklerini dile getirdi. Konuşmasında dikkat çeken bir diğer konu ise sınır vergisine yönelik yaptığı açıklamalardı. Bu konunun işlerliğine yönelik ayrıntıyı alamadık fakat sınır vergisi politikasına yönelik istekli olduklarını görüyoruz. Bu konuda ise ABD’de üretilen ürünlerin ihracatında çok sayıda ülkenin bu ürünlere çok yüksek gümrük tarifesi ve vergi uyguladıklarını yalnız yabancı firmaların ürünlerini ABD’ye getirdiğinde kendilerinin herhangi bir
politika uygulamadıklarını söylediğini görüyoruz. Bu durumunda değişmesini isteyeceklerini belirtmesi sınır vergisi politikasının masada olduğunu gösteriyor. Şimdilik ayrıntı olmaması piyasaların bekleme modunda kalmasını beraberinde getiriyor. Tüm bu gelişmeler ile birlikte ABD doları ve devlet tahvili getirilerinde yukarı yönde hareketlenmeler oluşmuş durumda. Bunun iki nedeni olduğunu düşünüyoruz:

1. Fiyatlamaları değerlendirirken Trump’ın konuşmasını göz ardı edemeyiz. Her ne kadar uygulayacağı maliye politikalarına yönelik ayrıntı vermese de özellikle vergi indirimleri politikasında istekli olduklarını göstermesi ABD’de iç talepte görülen güçlenmenin ivme kazanması beklentilerini sağlamlaştırıyor. Tabii daha güçlü büyüyen bir ABD ekonomisi daha hızlı yükselen bir enflasyon ve bunun doğal sonucu FED’in daha kararlı adımlar atacağı beklentilerini güçlendiriyor. Bu denklem doğal olarak ABD doları lehine fiyatlamalar oluşturuyor.

2. Trump’ın konuşması bir yana FED’in Mart ayında faiz artırımı ihtimali %80 oranında fiyatlanmaya başladı. Hafta başında bu oran %50 seviyesindeydi. Peki, Mart ayı olasılığını bu denli güçlendiren unsur neydi? Bu konuda FOMC üyelerinin yaptığı açıklamalar ön plana çıkıyor. Özellikle Dün New York FED Başkanı William Dudley, parasal sıkılaştırma olasılığının son aylarda çok daha güçlendiğini belirtmesi bu ‘dolar pozitif’ fiyatlamada önemli bir unsur. Ayrıca San Francisco FED Başkanı John Williams’ın da Mart ayında faiz artırımı için ciddi değerlendirmeye alınacağını söylediğini de hatırlatalım. Mevcut durumda fiyatlamalar 14 – 15 Mart tarihli FOMC toplantısında FED’in faiz artırımına gideceği şeklinde oluşuyor.
Tarihsel olarak FED’in faiz artırma olasılığının %70’e yakınlaşması sonrası FED’in faiz artırıma gittiğini görüyoruz. Mart ayının sembolik bir özelliği var. Şayet bu ayda yapılacak bir faiz artırımı yıl içerisinde FED’in beklentileri doğrultusunda üç faiz artırımının gerçekleşeceği beklentilerini kuvvetlenecektir. Bu sayede yıl boyunca ABD dolarını güçlü kalması beklenebilir. Yalnız bu durumun bir miktar sindirildiğini düşünüyoruz. Mart ayında faiz artırımı mevcut durumda fiyatlamaların içinde olabilir. Bunun yanında toparlanan ve enflasyon oranı hafif de olsa yükselen bir enflasyona sahip ABD ekonomisinde yılın üç faiz artırımı ile kapatılması beklentileri canlı tutuyor. Tabii risk unsuru olmaya devam eden Trump2ı izlemeyi sürdürüyoruz. Bu noktada piyasada satış dalgası oluşturacak iki önemli risk görüyoruz:· İlk olarak Trump’ın henüz somut bir maliye politikası adımı yok. Bu belirsizliğin ortadan kalkması piyasalar adına olumlu olacaktır. Fakat açıklanan ekonomik tedbirler ABD ekonomisinde çok daha güçlü bir toparlanma ihtimalini yükseltmesi durumunda gözler FED’e dönebilir. Bu durumda FED’in daha güçlü adımlar atabileceği olasılığı piyasalarda algıyı bozma gücüne sahip olacaktır. Bu riski şimdilik düşük görüyoruz.

En önemli risk ise sınır vergisi ihtimali…

Bu sabah Trump bu konuya değinse de ayrıntı verilmemesi piyasalar tarafından konunun göz ardı edilmesine neden oldu. Yalnız seçilmesinden bu yana Trump konusunda en büyük risk sınır vergileri ile küresel ticareti yavaşlatacak politikaların uygulanması. Bir süredir Almanya, Japonya ve Çin’e yönelik sert söylemler bu endişeleri tetikliyor. ABD’nin uygulayacağı yüksek sınır vergileri ve buna diğer ülkelerden gelecek olan cevapları küresel bazda belirsizlik oluşturacak bir risk olarak görmekteyiz.

Meksa Yatırım

Fed'in faiz artırma olasılığı yüzde 70

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)