E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump piyasalarda depreme neden oldu---

Trump piyasalarda depreme neden oldu

Trump piyasalarda depreme neden oldu
23 Mart 2018 - 09:05 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın Çin'e karşı ticaret savaşını başlatması ile birlikte hisse piyasalarında sert satışlar görüldü

Küresel hisse senedi ve para piyasaları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren başkanlık protokolü imzalaması ve Çin'in herhangi bir ticaret savaşını sona erdirmek için mücadele edeceği taahhüdünde bulunarak karşılık vermesi ardından ticaret savaşı söylentileriyle geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren başkanlık
protokolünü dün imzaladı. Protokole göre gümrük vergisinin getirileceği ürünlerin büyüklüğü 60
milyar doları bulacak ancak 30 günlük istişare dönemi bulunuyor.

Yatırımcılar, getirilen bu tedbirlerin küresel ekonomi için çok ciddi olumsuz sonuçları olabilecek bir ticaret savaşına dönüşebileceğinden korkuyorlar.

Trump'ın bu kararının ardından Çin, ABD'nin "uçurumun eşiğinden geri adım atmasını" istedi. Çin ticaret bakanlığı ise yaptığı açıklamada, "Çin ticaret savaşına girmeyeceğini umuyor ancak böyle bir savaşa girmekten de korkmuyor" denildi.

Trump tarafından açıklanan ve bugün yürürlüğe girecek olan ithal çelik ve alüminyum gümrük vergilerine karşılık veren Çin, taze meyve, şarap ve fındık dahil olmak üzere ABD'den ithal edilen 3 milyar dolara kadar ürüne ilave gümrük vergileri koyma planlarını açıkladı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi bölge genelindeki hisselerin gerilemesiyle yüzde 2.1 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 3.5 ve Avustralya borsası yüzde 2 geriledi. Asya borsalarını düşüşü izleyen Dow Jones endeksi yüzde 2.9, S&P 500 endeksi yüzde 2.5 geriledi.

Borsalarda düşüş bekleniyor

DÖVİZ

Yen artan küresel ticaret gerilimlere ilişkin endişelerin yatırımcıların riskten kaçınma eğilimini artırmasıyla dolar karşısında 16 ayın zirvesini görürken, lira tarihi dip seviyeyi gördü.
Yen, lira gibi yen karşısında yüksek getirili para birimlerinde uzun pozisyon alan Japon bireysel yatırımcıların pozisyonlarını gevşetmeden bahsettiği bir ortamda genel olarak yükseldi.
Dolar yen karşısında 104.635'e kadar gerileyerek Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyesini
gördü.
Yen'deki yükseliş, ABD-Çin arasındaki ticari gerilimlerin artmasıyla ilgili endişeler nedeniyle finansal piyasaların sarsılmasından sonra geldi.
Trump, Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren başkanlık protokolünü dün imzaladı. Protokole göre gümrük vergisinin getirileceği ürünlerin büyüklüğü 60 milyar doları bulacak. Ancak bu ürünlerin listesi yayınlandıktan sonra başlayacak 30 günlük bir istişare dönemi bulunuyor.
Trump'ın kararı, Beijing'le tam bir ticaret savaşının başlangıcından daha fazla bir uyarı gibi görünse de ABD hisse senetleri yatırımcıların küresel ticarete olan etkisinden endişelenmesiyle geriledi.

PETROL

Petrol fiyatları piyasayı sıkılaştırmak için Suudi Arabistan'ın OPEC ve Rusya öncülüğünde geçen yıl başlayan üretim kısıntılarını 2019'a uzatma planlarının etkisiyle yüzde 1'den fazla yükseldi.
Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 0.9 artışla 64.54 dolara yükseldi. 

ALTIN

Altın fiyatları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi
getiren başkanlık protokolünü imzalamasının ardından yatırımcıların güvenli limana yönelmesiyle
yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.7 artışla 1,338.26 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • demirkan 23 Mart 2018 11:22

    DÜNYANIN EN DEĞERSİZ PARASI. TAM Bİ REZALET KENDİ PARAMIZDAN KORKAR OLDUK. NE MERKEZ BAKASINDAN NE MALİYEDEN ÇIT YOK. TÜRKİYEYİ KİM YÖNETİYOR ONU DA BİLMİYORUZ.

  • mehmet23 Mart 2018 10:59

    abd borsası neden etkilenir? bence borsadaki şirketlerin üretim üssü Çin'dir. bu da abd şirketlerini vurur. abd önce kendi şirketlerini Çin'den çeksin.

  • mali 23 Mart 2018 09:16

    Bu adam tekin değil, hayırsız. Kendisi ile birlikte Dünyayı batıracak!

  • alp23 Mart 2018 09:15

    Abd kriz cikartiyo dolar artiyor TL düşüyor. Ülkemizin kötü yönetildiğinin göstergesi