E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump nasıl bir Amerika peşinde?---

Trump nasıl bir Amerika peşinde?

Trump nasıl bir Amerika peşinde?
21 Ocak 2017 - 10:02 borsagundem.com

ABD'nin yeni başkanı Trump, başkanlık koltuğuna dün gerçekleştirilen tören sonrası kavuştu. Peki çok tartışılan, toplumun bir kesiminden ciddi tepkiler alan yeni ABD Başkanı'nın kafasında nasıl bir Amerika var? Akşam yazarı Deniz Gökçe yazdı...

Dün işbaşına gelen ABD’nin yeni Başkanı Trump, Obama’dan aslında oldukça kuvvetli bir ABD ekonomisi teslim almakta. Ama ekonomiyi büyütmek ve prodüktiviteyi artırmak konusundaki iddialarını gerçekleştirmesi ise çok çaba gerektiriyor. Çünkü yıllık büyüme oranını yüzde 4 düzeyinin üstüne çıkaracağını söyleyen Trump son on yılda yüzde 3 oranını aşamamış bir ekonomiyi teslim alacak.

Bu ekonomide çalışanların çoğunun yaşları da giderek daha yüksek olmuş. Ayrıca doların daha kuvvetli hale geliyor olması da imalat sanayisini zorlaştıracağı gibi, ABD’nin ihracatını da, daha da zor hale getirecek. 2007-2009 yıllarındaki resesyon oldukça yavaş şekilde toparlanmaya dönüşüyor. İşsizlik oranı, yüzde 4.7 ile son 9 yılın en düşük seviyesine düşmüş bulunuyor. Ekonomiyi analiz edenler, ekonomi zayıflamıyor ama kuvvetleniyor diyorlar. Ama ülkenin üniversite eğitimi olmayan ve taşrada oturan ABD vatandaşları da sorun yaşamaktalar. Trump seçimi kazanmadan önce ve kazandıktan sonra da şirketlere ikaz ve hatta vergi tehtidi yaptı.

Trump şirketlere koyduğu yasakları dengelemek için kanuni düzenlemeleri daha yumuşak hale getireceğini ve de vergileri de düşüreceğini söylemekte. Ama ABD tarihine bakılırsa vergi düşürmek ABD tarihinde pek kolay olmamış.

Mesela Obama tarafından ülkeye getirilmiş olan sağlık sigortası sistemi yerine yeni bir kanuni yaklaşım getireceğini söylemek de zor, çünkü bütçeyi artırmadan sağlık sistemini kurcalamak büyük sorun ve zaten yüksek olan açığı olan bütçe daha da büyük bütçe açıkları yaratır. Benzer şekilde askeri harcamaları azaltma yolu ile bütçe açıklarını azaltmak gibi girişimler de oldukça zor konular. Altyapı yatırımlarını artırmak vaadi de bütçe için bir açık problemi demek.

Trump’ın en çok kavga ettiği kesim ise iktisatçılar. İş sektörüne ait tercihleri ile iktisatçıların kendi doğruları arasındaki uyuşmazlık oldukça sorun. Sürekli Twitter'dan mesaj gönderen bir Başkan da ABD’de ilk defa gündeme geldi. Hatta bazı eleştirmenler, 'Twitter'dan kavga, muz devleti siyatçilerinin ve de diktatörlerinin seçtiği bir iletişim tarzı, dünyanın en eski demokrasisinin yaklaşımı olamaz' demekteler. Trump ABD Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutmasını da eleştiri konusu yapmakta. Trump, bence, hem ülke içinde hem de ülke dışında çok sorunlu bir ABD yaratacak gibi. (Deniz Gökçe / AKŞAM)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)