E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump dosyasını hazırlayan eski MI6 ajanı---

Trump dosyasını hazırlayan eski MI6 ajanı

Trump dosyasını hazırlayan eski MI6 ajanı
13 Ocak 2017 - 04:59 borsagundem.com

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın Moskova’da bir otelde çekilmiş uygunsuz görüntülerinin olduğu ve Ruslarla büyük iş anlaşmaları yaptığı şeklindeki iddiaları içeren belgelerin hikâyesi ortaya çıkıyor

20 Ocak'ta görevi devralmaya hazırlanan ABD'nin seçilmiş başkanı Doland Trump'ın Rusya'nın elinde olduğu iddialarıyla başlayan tartışma sürüyor. İşte o belgenin hikayesi: 

MI6 AJANI: Reuters ajansının haberine göre, Trump hakkındaki dosyayı hazırlayan kişi, İngiliz gizli servisi MI6’in eski bir ajanı olan Christopher Steele’di. Steele, Rusya ve Fransa’da istihbarat faaliyetlerinde bulundu. MI6’ten ayrıldıktan sonra 2009 yılında Orbis adlı bir güvenlik şirketi kurdu ve FIFA’daki yolsuzluklar konusunda FBI ile çalıştı. Haziran ayında Avrupa’ya yollanan Steele, Ekim ayında, yani ABD’deki başkanlık seçimlerinden bir ay önce ‘Yolsuzluk soruşturmasının yavaş yürümesine kızarak’ ayrıldı.

JEB BUSH TUTTU: Reuters’e göre, Steele Trump dosyasını hazırlamak için, siyasi soruşturmalarda uzmanlaşmış Washington merkezli FusionGPS adlı şirket tarafından tutuldu. BBC’ye göre FusionGPS’e bu işi veren Cumhuriyetçi Parti’den Jeb Bush’tu. Eski ABD Başkanı George Bush’un kardeşi olan Jeb Bush bu dönemde Cumhuriyetçilerin başkan adayı olmak için Trump ile yarışıyordu. İngiliz Guardian gazetesine göre, Trump hakkındaki soruşturma başladıktan kısa bir süre sonra Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimleri bitmişti. Guardian’ın haberinde “Gizli müşteri” olarak anılan Jeb Bush, ön seçimler bitince gerek kalmadığını düşenerek Trump hakkındaki soruşturma talebini geri çekti. Bunun üzerine araştırma şirketi, Trump hakkında bilgi isteyen bir başka isim buldu. Bu kişi rakip Demokrat Parti’dendi.

‘KANITLAR NEREDE ÇOCUKLAR’: Steele’in dosyası kasım ayında ABD Başkanı Barack Obama’ya sunulan istihbarat raporuna girdi. New York Times’a konuşan Londra merkezli Orbis benzeri bir şirketin çalışanı adını vermeden, Steele’in dosyası için şu yorumu yaptı: “Bu alanda çok deneyimim var. Eğer müşteri olsaydım, bu dosyayı geri fırlatır ve ‘Kanıtlar nerede çocuklar? Bunu kullanamam’ derdim. Bazen kaynaklar, soruşturmacıların müşterilerinin duymak istediklerini söylerler.”

MCCAIN DEVREYE GİRİYOR: Guardian’a göre Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Kanada’daki bir güvenlik forumunda belgelerden haberdar olan ‘eski Batı Avrupalı diplomatla’ konuşunca bir temsilcisini belgeleri toplayan eski ajanla buluşmaya yolladı’. Cumhuriyetçi Parti’de Trump’a karşı çıkan McCain, 9 Aralık’ta belgeleri FBI Başkanı James Comey’e verdiğini söyledi. McCain yaptığı açıklamada, “Dosyadaki içeriğin doğruluğu konusunda bir yargıya varamadım” dedi.

CLAPPER YALANLADI: Trump’ın sızdırmanın arkasında ABD istihbaratının olabileceğine dair önceki günkü açıklamalarına ABD Ulusal İstihbarat Şefi James Clapper’dan yalanlama geldi. Clapper, Trump’la görüştüğünü ve sızıntının kendilerinden kaynaklanmadığını söylediğini anlattı.

ABD İSTİHBARATINDAN İSRAİL’E UYARI

ABD istihbaratının seçilmiş Başkanı Donald Trump’la istihbarat paylaşımı konusunda İsrail’i uyardığı iddia edildi. İsrail gazetesi Yediot Ahronot, İsrail istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde ABD istihbaratının İsrailli muhataplarıyla gizli bir görüşme yaptığını bildirdi. Görüşmede, ABD’li istihbaratçılar İsrailli mevkidaşlarına Rusya’nın Trump üzerinde baskı kurduğunu ve İsrail’in ABD ile paylaşacağı gizli bilgilerin önce Rusya’ya ardından da İran’a geçebileceğini söyledi. Haberde İsrail’in Hizbullah ve İran’a yönelik gizli operasyonlarının bilgilerini ABD ile paylaştığı kaydedildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)