E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump Çin'den memnun değil---

Trump Çin'den memnun değil

Trump Çin'den memnun değil
28 Haziran 2017 - 13:54 borsagundem.com

Yetkililer: Trump, Kuzey Kore ve ikili ticaret konularında Çin'den memnun değil, ticari adımlar değerlendiriliyor

ABD'de üç üst düzeyli hükümet yetkilisi, Başkan Donald Trump'ın Çin'in Kuzey Kore'ye karşı harekete geçmemesi ve ABD ile ticari ilişkileri konularında memnuniyetsizliğinin giderek arttığını ve Beijing'e karşı ticari önlemler almayı değerlendirdiğini söylediler.
Yetkililer, Trump'ın çelik ithalatına yönelik gümrük vergileri de dahil olmak üzere, bazı seçenekleri değerlendirdiğini belirtirken, Ticaret Bakanı Wilbur Ross böyle bir vergiyi ABD çelik sektörüne yönelik ulusal güvenlik çalışmaları kapsamında değerlendirdiklerini belirtti. Trump'ın Çin'e karşı bu alanda herhangi bir adım atıp atmayacağı ise belirsiz.
Trump, Nisan ayında Kanada ve Meksika liderlerinin kendisini telefonla aradıklarını ve NAFTA'dan (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi) ayrılmayı öngören başkanlık kararnamesini durdurmasını istediklerini söyleyerek, NAFTA'dan ayrılma tehdidini geri çekmişti. Yetkililer, Çin ile görüşmelerde nasıl ilerleneceği konusunda tam bir görüş birliği olmadığını söyleyerek, başka ne tür seçeneklerin değerlendirildiği hakkında net bir açıklama yapmadılar. Üst düzey bir yetkili, bu hafta herhangi bir kararın alınmasının beklenmediğini belirtti. Çin'den gelen çelik miktarı ABD'de yüksek bir pazar payına sahip değil.
Yetkililerden biri, Trump'ın 2016 yılındaki başkanlık seçimi kampanyası sırasında Çin ile ticaret konusunda sert tutum takınacağı sözlerine değinerek, Trump'ın "Amerikan sektörünü ve çalışanlarını korumak sözünden dolayı" böyle bir seçeneği değerlendirebileceğini belirtti. Yetkili, Trump'ın Kuzey Kore konusunda "Çin'e bir farklılık yaratması için bir fırsat verdiğini düşündüğünü" fakat yeterince sonuç göremediğini belirtti.
ABD, nükleer programı ve füze programını sınırlaması için Çin'den Kuzey Kore'ye daha fazla ekonomik ve diplomatik baskı uygulamasını istemişti. Beijing defalarca açıklama yaparak Kuzey Kore üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu ve elinden geleni yaptığını belirtti. "(Çinliler) çok değil, az şey yaptılar" diyen Amerikalı yetkili, "Ve eğer (Trump) bu konuda ihtiyacı olanı elde edemezse, ticaret ve Kuzey Kore konusundaki genel gündemini uygulamaya koyması gerekir" ifadelerini kullandı.
Çin'e Salı günü gelen ABD'nin Çin Büyükelçisi Terry Branstad, gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin Çin ile işbirliği içinde olmak istediğini söyledi. Branstad, "Kuzey Kore'den gelen tehdit gibi bazı zorlu konularda işbirliği yapmamız lazım. Kore yarımadasını nükleer silahlardan arındırmak için birlikte çalışmalıyız" dedi. Haberin orijinali için tıklayınız

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)