E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTren kazası sonrası seferler yarın başlayacak---

Tren kazası sonrası seferler yarın başlayacak

Tren kazası sonrası seferler yarın başlayacak
15 Aralık 2018 - 15:52 borsagundem.com

YHT kazasının yaşandığı hatta devam eden onarım çalışmalarının ardından, şehir içi banliyö seferlerinin yarın sabah saatlerinden itibaren yeniden başlayacağı öğrenildi

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile yol kontrolü yapan kılavuz lokomotifinin çarpıştığı Yenimahalle'deki Marşandiz İstasyonu'nda onarım çalışmaları devam ediyor.

İstasyonda oluşan enkazın vinç yardımıyla hattın yanındaki boş alana taşınmasının ardından, raylarda ve elektrik iletim hatlarında oluşan hasarın onarımı yapıldı.

Çalışmalar kapsamında, hasarlı rayların yerine yeni raylar yerleştirilirken, enerji iletim hatlarında son kontroller yapıldı.

Öte yandan, kaza alanından çıkarılan ve oksijen kaynağı ile kesilen üst geçide ait enkaz parçalarının taşınmasına devam edildi.

Hattaki onarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından, şehir içi banliyö seferlerinin yarın sabah saatlerinden itibaren yeniden başlayacağı öğrenildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1Borsacı15 Aralık 2018 19:33

    Sorumlu olarak makasçı belirlenmiş. Ankara'dan çıkışta 7-8 hat var. Konya'dan gelen treni tekrar geri göndermek için onlarca makas değişikliği yapmak gerekir. Manual yapılacak bir iş değil.  Ben makasçılık yapamam çünkü kısa vadeli hafızam iyi değildir, sürekli doğru mu yaptım diye kontrol ederim ve orada zaman geçer. Her kişiye yeteneğine uygun iş verilmeli. Borsacılık bana göre 10 kere karar değiştiririm zaten borsa da sabit değil sürekli değişiyor tam bana göre.

  • Ufuk15 Aralık 2018 18:06

    Geçmiş olsun. Gebze-Halkalı hattı da yakında açılacak. Burada 2 hat banliyö 1 hat YHT, Yolcu ve yük trenleri için olacak. Çok yoğun  trafik altında burada sistemin sağlam olmasında çok büyük yarar var. Trenlerin 60-70 km ile gittiği 1960 lardan kalan sistemler yerine sürücüsüz sistemleri esas almak lazım.