E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTrabzon Limanı 325 milyon TL değerle borsa yolunda---

Trabzon Limanı 325 milyon TL değerle borsa yolunda

Trabzon Limanı 325 milyon TL değerle borsa yolunda
17 Ocak 2018 - 10:39 borsagundem.com

Trabzon Limanı, istikrarlı iş hacmi ve karı ile borsaya geliyor

Uzakdoğu ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İpek Yolu’nun önemli kapısı Trabzon Limanı, döviz bazlı gelir yapısı, istikrarlı büyüme ve karı ile borsaya ‘merhaba’ demeye hazırlanıyor. Albayrak Grubu’nun halka açılan ikinci şirketi olacak Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş., halka arzı kurumsallaşma yönünde stratejik bir adım olarak değerlendiriyor. Deniz Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek halka arz ile şirketin yüzde 30’u halka açılacak. Halka arz büyüklüğü 97.7 milyon lira olacak. Tamamı yurt içinde gerçekleştirilecek halka arzda payların yüzde 90’ı bireysel yatırımcılara, yüzde 10’u ise kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayını alan Trabzon Limanı için 15.50 lira birim fiyatla 18-19 Ocak tarihlerinde talep toplanacak. Şirket ortakları tarafından sağlanacak ve halka arz büyüklüğünün 2/3’üne karşılık gelen 65.1 milyon TL azami kaynak kullanılarak, 10 işlem günü boyunca her gün Deniz Yatırım aracılığı ile halka arz fiyatından 420.000 adet günlük alım emri girilecek.

Deniz Yatırım liderliğindeki konsorsiyumda, Gedik Yatırım, A1 Capital, Ahlatcı Yatırım, Alan Yatırım, Anadolu Yatırım, Ata Yatırım, Bizim Menkul, Finans Yatırım, Garanti Yatırım, Global Menkul, Halk Yatırım, ICBC Yatırım, ING Menkul, Invest AZ., İnfo Yatırım, Meksa Yatırım, Osmanlı Yatırım, Oyak Yatırım, Phillipcapital Menkul Değerler, Piramit Menkul, Şeker Yatırım, Tacirler Yatırım, TEB Yatırım, Tera Yatırım, Turkish Yatırım, Ünlü Menkul Değerler, Vakıf Yatırım ve Ziraat Yatırım yer alıyor.

Gelirlerinin tamamı döviz bazında

Trabzon Limanı, özelleştirme sonrası yapılan yatırımlarla 10 milyon ton elleçleme kapasitesi ve 5 milyon ton depolama kapasitesine ulaştı. Özelleştirmeden bu yana Liman’da elleçlenen yük hacmi ise yıllık ortalama yüzde 7,7’lik bileşik büyüme ile yıllık 1 milyon tondan 3 milyon tona çıktı. Trabzon Limanı, bugün elleçlediği yük miktarı ve liman sahası büyüklüğü ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan en büyük liman konumunda. Trabzon Limanı, sahip olduğu modern altyapı ve makine parkı ile büyük ek yatırımlara ihtiyaç duymaksızın istikrarlı elleçleme hacmi ve güçlü bir gelir yapısını sürdürme gücüne sahip. Ayrıca gelirlerinin tümüyle döviz bazında olması Liman’a avantaj sağlamakta ve kur riskine yönelik önemli koruma imkanı sunmakta. Eylül 2017 itibariyle cirosu 2016 yılının ilk 9 ayına oranla yüzde 48 artışla 53 milyon liraya yükselen Trabzon Limanı’nın net karı ise aynı dönemde yüzde 76 artışla 13 milyon liradan 23 milyon liraya çıktı.

Neden Trabzon Limanı?

Nakit yaratma potansiyeli son derece güçlü olan Trabzon Limanı istikrarlı iş hacmi, ciro ve kara sahip. Ayrıca 5 yıl süreyle dağıtılabilir karının en az yüzde 70’ini nakit dağıtmayı planlıyor. Liman’a bitişik konumda yer alan Trabzon Serbest Bölgesi sinerji ve iş hacmi yaratıyor. Tamamlanacak kara ve demiryolu projeleri uzun vadede Şirket’e önemli bir potansiyel sağlarken, Galataport Projesi’nin bitimini takiben Trabzon Limanı’nda kruvaziyer trafiğinin de canlanması bekleniyor.

Trabzon Limanı teşviklerle Borsa’ya geliyor

Trabzon Limanı halka arzında, arz sonrası fiyat destekleme planı bulunuyor. Halka arz büyüklüğünün 2/3’üne karşılık gelen 65.1 milyon TL azami kaynak ile halka arz fiyatından 10 işlem günü boyunca günlük alım emri uygulanacak. Ayrıca halka arzdan pay alıp 1 ay boyunca elinde tutan yatırımcılar yüzde 2 bonus pay kazanacak.

Halka arzdaki bir diğer teşvik ise konsorsiyum lideri Deniz Yatırım’dan verilecek. Trabzon Limanı halka arzına özel, 50 adet ve üzeri başvurarak pay almaya hak kazanan yatırımcılara Deniz Yatırım tarafından 1 pay hediye edilecek.

HALKA ARZIN KÜNYESİ

Konsorsiyum Lideri: DenizYatırım

Konsorsiyum Eş Lideri: Gedik Yatırım

Konsorsiyum Üyeleri: A1 Capital, Ahlatcı Yatırım, Alan Yatırım, Anadolu Yatırım, Ata Yatırım, Bizim Menkul, Finans Yatırım, Garanti Yatırım, Global Menkul, Halk Yatırım, ICBC Yatırım, ING Menkul, Invest AZ., İnfo Yatırım, Meksa Yatırım, Osmanlı Yatırım, Oyak Yatırım, Phillipcapital Menkul Değerler, Piramit Menkul, Şeker Yatırım, Tacirler Yatırım, TEB Yatırım, Tera Yatırım, Turkish Yatırım, Ünlü Menkul, Vakıf Yatırım, Ziraat Yatırım.

Halka Arzın Yapısı

Sermaye 21 milyon TL
Ortak satışı 6.3 milyon adet
Halka açıklık oranı % 30
Halka arz fiyatı 15.50 TL
Halka arz büyüklüğü 97.65 milyon TL
Şirket değeri 325.5 milyon TL
Halka Arz Tahsisatları

% 90 Yurt içi bireysel yatırımcılar
% 10 Yurt içi kurumsal yatırımcılar
Teşvik ve Uygulamalar

Günlük Alım Emri Uygulaması

Halka arz büyüklüğünün 2/3’üne karşılık gelen 65,1 milyon TL kaynak ile payların işlem görmeye başladığı gün dahil olmak üzere 10 işlem günü boyunca her gün, halka arz fiyatından 420.000 adet günlük alım emri girilecek.

Yüzde 2 Bonus Pay

Halka arzdan aldığı payları, ilk işlem gününden itibaren 1 ay boyunca elinde tutan yatırımcılara yüzde 2 oranında bonus pay verilecek.

1 Pay da Bizden

Deniz Yatırım tarafından küçük tasarrufları ödüllendirmek amacıyla halka arza 50 adet ve üzerinde başvurarak pay almaya hak kazanan bireysel yatırımcılara 1 adet bedelsiz pay verilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)