E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTofaş üretim ve ihracatta rekor kırdı---

Tofaş üretim ve ihracatta rekor kırdı

Tofaş üretim ve ihracatta rekor kırdı
16 Ocak 2017 - 12:14 borsagundem.com

Tofaş, 2016’da üretim ve ihracatta rekor kırdı

Türk otomotiv sanayinin öncü kuruluşları arasında yer alan ve 5 global markayı Türkiye’de temsil eden Tofaş, 2016 yılı üretim ve ihracat rakamları ile Türkiye otomotiv sektöründe bir rekora imza attı. Son 10 yılda otomotiv sektörüne yapılan 10 milyar dolarlık yatırımın 3 milyar dolarını tek başına gerçekleştiren Tofaş, 2016’da 383 bin 495 adet araç üretirken, 279 bin 537 adet aracı da dünyanın farklı ülkelerine ihraç etti. Tofaş, 2016 yılındaki üretim ve ihracat hacmi ile Türk otomotiv ihracatının yaklaşık yüzde 25’ini, üretiminin ise yüzde 26’sını tek başına gerçekleştirmiş oldu. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu “Özellikle iki yıldan bu yana gerçekleştirdiği atılımlar Tofaş’ın başarı hikâyesinden çok Türkiye’nin başarı hikâyesine dönüştü. Egea Projesi’nin etkisi ile özellikle 2016 yılında üretim ve ihracat rakamlarını yıl boyunca artırdık. Üretim ve ihracatta rekor kırarken, sektörün büyümesine de katkı sağladık” dedi.

Tofaş 2016 yılını Türkiye otomotiv sektörünün üretim ve ihracat rekortmeni olarak tamamladı. Üretim ve Ar-Ge’ye uzun yıllardan bu yana yatırım yapmayı sürdüren Tofaş, Egea projesiyle küresel nitelikte örnek bir başarı sergiledi. Son 10 yılda otomotiv sektörüne yapılan 10 milyar dolarlık yatırımın 3 milyar dolarını tek başına gerçekleştiren Tofaş, 2016’da 383 bin 495 adet araç üretirken, 279 bin 537 adet aracı da dünyanın farklı ülkelerine ihraç etti.

2015 yılına oranla toplam üretimini yüzde 38 oranında artıran Tofaş, ihracatını ise 2015 yılına göre yüzde 61 artırdı. Türkiye toplam otomotiv üretiminin yüzde 26’sını tek başına gerçekleştiren Tofaş, Türkiye otomotiv tarihinde 7 markaya birden üretim gerçekleştirerek bir ilke imza atıyor. Tofaş, Türkiye otomotiv ihracatının yaklaşık yüzde 25’ini da tek başına gerçekleştirerek önemli bir başarıya daha imza atıyor.

Tofaş’ın Bursa fabrikasında Türk mühendis ve işçilerinin emeğiyle üretilen ve 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen Fiat Egea model ailesinin yanı sıra Fiat Doblo ve Minicargo projesinin Fiat markalı yüzü, Fiorino gibi modeller, hem ihracat hem de üretim başarısının aktörleri olarak ön plana çıkıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, 2016 yılında Koç Holding ve Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) Tofaş’a duyduğu güvenle art arda önemli yatırımlar yaptıklarını vurguladı. Cengiz Eroldu, “Fiat Egea Ailesi’nin üç modelinin art arda başarılı bir şekilde devreye alınmasıyla birlikte, üretim ve ihracatta rekor kıran Tofaş, sanayinin büyümesine ve ülke ekonomisine katkısını artırıyor. Tarihimizin en yoğun ve bir o kadar da başarılı dönemini yaşıyoruz. Tofaş’ta geliştirerek üretilen Fiat Egea’nın kısa sürede ulaştığı başarı bizlere ne kadar isabetli bir karar aldığımızı gösterdi. Fiat Egea pazara sunulduğu günden bugüne, sürekli artan talebe cevap verebilmek için, üretimimizi artırdık. Yıl içinde günde 1500, ayda 40 bin gibi rekor üretim adetlerine ulaştık. Yılsonu itibarıyyla üretim ve ihracat rakamlarımızla Türkiye otomotiv endüstrisinde rekor kırarak liderliğimizi pekiştirdik. Türkiye’de geliştirilip üretilen ve Türk mühendisliğinin küresel başarısını ortaya koyan Egea Ailesi, sadece Tofaş için değil, sektör için de bir gurur vesilesidir” açıklamasında bulundu.

Cengiz Eroldu, “Tofaş, artık küresel bir oyuncu olarak, yeni yatırım ve Ar-Ge projelerinde söz sahibi olduğunu ispat etti. Yine aynı dönem içinde, 5 milyonuncu aracımızı da üretim bandından indirdik. Bu gelişmeler bizim için gurur kaynağı oldu” dedi.

Otomotiv Sanayii Derneği’nin açıklamasına göre; toplam üretim bir önceki yıla göre traktör hariç adet bazında yüzde 9 arttı ve 1 milyon 486 bin adede ulaştı. 2016 yılında otomotiv sanayii ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 15 arttı ve traktör dışında 1 milyon 141 bin adet oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 264,00
En Yüksek: 266,50
En Düşük: 261,50
Değişim 0,57 %
FK: 8,75
PD / DD: 3,58
İşlem Hacmi 1.396.214.913
Toplam Adet: 5.286.056
Ağırlıklı Ort.: 264,05
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)