E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL yatırımcısı hangi veriye odaklanmalı?---

TL yatırımcısı hangi veriye odaklanmalı?

TL yatırımcısı hangi veriye odaklanmalı?
08 Şubat 2017 - 10:47 borsagundem.com

Türk Lirası'na yatırım yapanların etkileneceği verileri A1 FX analiz etti

Türk Lirası Yatırımcısı Öncelikle Hangi Veriye Odaklanmalı?

Enflasyon, faiz, işsizlik, büyüme verilerindeki dalgalanma aydan aya artarken yeni ayın ilk haftasında Türk Lirası değer kazandı. Kur hareketlerinde neden sonuç ilişkisine bakıldığında her veri olumlu ya da olumsuz fiyatlara yansıyor. TCMB’nin yakından takip ettiği ve hedefleme yaptığı enflasyon yeni dönemin belirleyici datası. Büyümeye ve istihdama pozitif katkı sağlayan talep enflasyonu faiz politikaları ile kontrol altına alınabilirken özellikle dış kaynaklı enerji fiyatlarındaki değişim maliyet enflasyonunu tetikliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde ocak ayında tüketici fiyatları %2,46 arttı ve yıllık enflasyonu 0,69 puanlık yükselişle %9.22’ye taşıdı. Yıllık enflasyon ocak 2016’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken yeni yılın ilk yarısı için çift haneli seviyeleri gündeme taşıdı.

Enflasyon aylık bazda değerlendirildiğinde ağır kış şartları nedeniyle artan işlenmemiş gıda fiyatlarının, TL’deki değer kaybının ve yükselen enerji maliyetlerinin etkisi hissedilirken yıl sonu enflasyonunun %9’un üzerinde kalma riski yükseliyor. Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını sürdürmesinin yanı sıra gıda ve tarımsal ürün piyasaları izleme ve değerlendirme komitesinin alabileceği önlemlerin uygulamaya geçmesi önümüzdeki aylarda belirleyici olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aylık fiyat gelişmeleri raporunda, ocak ayının, özellikle Türk Lirası’ndaki değer kaybına bağlı olarak tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskılarının güçlü seyrettiği bir dönem olduğu belirtildi. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun 3 aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki bozulmanın sürdüğü uyarısında yapılırken Türk lirasındaki değer kaybına bağlı olarak temel mal grubu ana eğiliminde gözlenen yükselişin yanı sıra hizmet grubu ana eğiliminde gözlenen yukarı yönlü harekete dikkat çekildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan geçici verilere göre, 2003=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında ocakta bir önceki aya kıyasla 88,17'ye inerek son 14 yılın en düşük seviyesini gördü. Önceki ay 92.16 olarak açıklanan veri 92.13'e revize edilirken yurt içi üretici fiyatları bazında reel efektif döviz kuru endeksi ise ocakta bir önceki aya göre 2,27 puan azalarak 92,35'ten 90,08'e düştü. Türk Lirası’nın değeri, ocakta geçen yılın aynı ayına göre TÜFE bazında 10,42 ve yurt içi üretici fiyatları bazında 7,53 puan azaldı. Japonya, Euro Bölgesi ve ABD’nin enflasyon yaratmaya çalıştığı dönemde gelişmekte olan ülkelerde enflasyon kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Yılın geri kalanında siyasi gelişmeler ve jeopolitik risk dışında TL’de yurt içi kaynaklı en büyük etkiyi sağlayabilecek gelişme olarak enflasyon oranları yakından izlenmeli. Enerji fiyatları kaynaklı maliyet enflasyonunda belirleyici olamadığımız için küresel değişimler de önlemlerin boyutunu sınırlayacaktır. Özellikle orta vadeli enflasyon hedeflerinin aşılması Türk Lirası’nda yeni tarihi zirveleri beraberinde getirebilir.

A1FX Araştırma Departmanı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)