E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL için alınan önlemler olumlu etki yarattı---

TL için alınan önlemler olumlu etki yarattı

TL için alınan önlemler olumlu etki yarattı
16 Ağustos 2018 - 09:35 borsagundem.com

Dolar kuru piyasa otoritelerinin aldığı önlemlerle düşüşe geçti

BIST 100… Tahvil faizlerindeki hızlı yükseliş eşliğinde geriledi… Güne beklentimize paralel şekilde yükselişle başlayan endekste 95.000 seviyelerine kadar yükselmesinin ardından 5000 puan gerileyerek günü %3.38 düşüşle 90.263 seviyesinden tamamladı. Endeksin kurdaki volatiliteye karşı güçlü bir direnç sergilediği gözlemlenmişti, fakat dün kurdaki volatilite önceki günlere kıyasla azalmasına rağmen endeksteki volatilite oldukça yüksekti. Söz konusu volatilitenin ABD’li rahip Brunson’ın ev hapsi itirazının mahkeme tarafından reddedilmesi ile ilgili haber akışının gerçekleştiği saatlerde arttığı gözlemlendi. Güçlü karlılıklarıyla dikkat çeken şirketlerin birçoğu açılışta tepki yükselişlerini beraberinde getiren satışlarla karşılaştı. Bankacılık endeksi Salı günü kayıplarını toparlamasının ardından dün yeniden satıcılı seyir izleyerek %4.08 düşüşle endeksteki düşüşe öncülük etti. BDDK ve TCMB’nin hamleleri paralelinde gerçekleşen kurdaki toparlanma eğiliminin devam etmesi halinde, endeksin pozitif seyri devam edebilir, buna paralel olarak ABD – Türkiye ilişkilerine yönelik haber akışları yakın takibimizde kalacak. Şirket Haberleri… 6 aylık bilançosu gelen şirketler arasında AKENR 591 milyon TL net zarar, ANELE 27 milyon TL net kar ve TRCAS 18 milyon TL net zarar açıkladı.

USDTRY… Paritede gerileme devam ediyor… Dün 5.80’li seviyelere kadar gerileyerek piyasaları rahatlatan parite, ABD’li Rahip Brunson’un ev hapsi itirazının mahkeme tarafından reddedilmesi üzerine yeniden 6’lı seviyelere yükselse de, gün içerisinde önceki günlere göre daha sakin bir seyir izledi. Buna paralel olarak CDS primlerinde ve tahvil faizlerinde de geri çekilmeler oluştu. Doların başta gelişen ülke para biriler olmak üzere, TL haricindeki para birimlerine karşı güçlü bir seyir izlemesine rağmen TL’ye karşı değer kaybetmesi, yurtiçi genelinde TL’deki değer kaybına karşı alınan önlemlerin olumlu etki ettiğine işaret etmekte. Trump’ın Rahip Brunson olayı hakkında kızgınlığını dile getirmesi ve Türkiye’nin ABD’ye misilleme olarak ek gümrük vergilerini devreye almasının ardından konuya ilişkin haber akışları yakından takip edilecek. Dün Katar Emiri Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede Katar olarak Türkiye’ye 15 milyar dolarlık yatırım yapacağını bildirdi.

EURTRY… USDTRY’deki düşüş eşliğinde baskılandı… Paritedeki yükseliş ekonomik verilerden bağımsız şekilde USDTRY’deki yükselişten etkilendiği için, düşüş seyri de yine USDTRY’deki düşüş eşliğinde gerçekleşiyor. Euronun dolara karşı zayıflaması da söz konusu düşüşü desteklemekte.

EURUSD… Düşüş eğilimine devam ediyor… Paritede dolar endeksinin güçlenmesiyle devam eden düşüş eğilimi dün de devam etti, parite gün içerisinde gördüğü en düşük seviye olan 1.301 seviyesine yakın bir seviyede günü tamamladı. FED’in sıkılaştırma politikasına devam edeceğine yönelik sinyaller ve ticaret savaşlarının doları güçlendirmesi paritenin düşüş eğilimli seyir izleyeceğine işaret etmekte. Diğer yandan Türkiye’de yaşanan ekonomik olayların Euro Bölgesi’ne olası etkileri yakından takip edilecek.

XAUUSD… Dolardaki güçlenme altını baskılıyor… Küresel anlamdaki ticaret gerginliği nedeniyle doların güvenli liman algısı yaratması dolar endeksinin yılbaşından bu yana en yüksek seviyesine gelmesine neden oldu. Buna paralel olarak altın fiyatları baskılanmakta, altın dün gördüğü en düşük seviye olan 1176$ seviyesine yakın bir seviyede günü tamamladı.

BRENT… Emtia fiyatlarındaki genel düşüş eşliğinde geriledi… Ticaret savaşları ve gelişen ülke piyasalarındaki hızlı değer kaybı eşliğinde global ekonomik büyümenin azalacağına yönelik endişelerin artması, brent petrol fiyatlarını baskılıyor.

S&P 500… Düşüş eğilimli seyir izledi… Global tarifelere ilişkin endişeler endeksin Haziran ayından beri en büyük günlük yüzdelik düşüşünü gerçekleştirmesine neden oldu.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)