E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTL, haftayı sert kayıplarla geride bıraktı---

TL, haftayı sert kayıplarla geride bıraktı

TL, haftayı sert kayıplarla geride bıraktı
16 Mart 2018 - 19:41 borsagundem.com

Türk Lirası, bu hafta 2018'in en sert kayıplarını yaşadı. Tahvil faizleri sert yükselirken euro ve sterlinde rekorlar görüldü. Dolar da 3.92'yi aştı

Türk Lirası, haftayı 2018'in en sert kayıplarıyla kapattı. Haftaya 3.81'den başlayan dolar/TL, cuma günü 3.9261'e kadar çıktı ve Aralık 2017'den beri en yüksek seviyesine geldi. Aynı dönemde euro 4.70'den 4.8315'e, sterlin de 5.28'den 5.4753'e tırmanarak rekor seviyelere ulaştı.

Tahvil faizlerinde de sert yükseliş yaşandı ve bu TL üzerinde satış baskısına neden oldu. 10 yıllık faizi bugün 12,88, 2 yıllık faizi de 13,93'e geldi.

Dolar endeksinde ise görece sakin seyir izlendi. Hafta başında 90 üzerine yerleşen bir görüntü çizen endeks, ABD'de Tillerson'un görevden alınmasıyla hafif geriledi ve bu seviyenin hemen altında dengelendi.

Kırılganlık neden arttı?

Uzmanlar, enflasyonun ardından cari açığın da beklentiler üzerinde gelmesinin kaygıları artırdığı ve TL'nin satış gördüğünü belirtiyor. Moody's'in not indirimi ve TCMB'nin sessizliği de yatırımcının bu yöndeki kararını destekledi.

Dışarıda ise yaklaşan Fed toplantısı ve ticaret savaşına yönelik güçlenen kaygılar TL varlıklar üzerinde baskıya neden oldu.

Dolarda ne bekleniyor?

Uzmanlar, 3.90 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda dolarda yeni hedefin rekor seviye olan 3.9829 olabileceği uyarısında bulundu.

Bu seviyeye kadar TCMB'den yeni bir adım beklenmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, bunun aşılması durumunda ise dolaylı bir müdahalenin söz konusu olabileceğini kaydetti.

Öte yandan analistler, bu seviyelerden döviz alımının orta vadede uygun olmayabileceği görüşünde. 

NoorCM Menkul Değerler'den Mert Yılmaz, "TL tarafında olmaktan yanayım. Bu noktadan sonra eğer şartlar aynı kalırsa buralardan alınacak dövizin yıl sonuna kadar yatırımcıyı çok memnun edeceğini düşünmüyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem de, "Piyasa oyuncularının göremediği bir çok şey olabilir. Buralardan dolara el atanların eli yanabilir. Nasıl hızlı bir çıkış olduysa, hızlı bir normalleşme de olabilir" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ16 Mart 2018 22:34

    YAKLAŞIK 2 YILDAN BERİ TL DÜŞÜYOR ÇIKTIGI GÖRÜLMEDİGİ İÇİN HERKES DOLAR ALIYOR 2 YILDAN BERİ YETKİLİLER DOLAR ALAN YANAR DİYORDA HEP KAZANDILAR ACABA KİM YANILMIŞ OLDU.

  • Okie Dokie16 Mart 2018 21:00

    Faizler düşecek dolar 5 TL olacak. Maaşallah maaşallah. Faizler düşsün de isterse enflasyon %20 olsun, isterse dolar 5 TL olsun mühim değil. Müteahhit kardeşlerimizin işleri aman kesilmesin.