E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTicaret savaşları küresel piyasaları baskıladı---

Ticaret savaşları küresel piyasaları baskıladı

Ticaret savaşları küresel piyasaları baskıladı
03 Ağustos 2018 - 08:59 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları hisse piyasalarında baskıya neden oluyor

Asya borsaları Wall Street'in teknoloji hisseleri öncülüğünde yükselmesinin ardından artış kaydetti ancak ABD ve Çin arasındaki son dönemdeki ticaret tehditleri kazanımlarını sınırladı ve dolarıiki haftanın zirvesine yükseltti. Yatırımcılar günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD tarımdışı istihdam verisi öncesinde temkinli kalmaya devam ediyorlar. Bu veri ABD ekonomisinin durumunu gösterecek ve Fed'in faiz artırım hızına ilişkin ipucu verecek.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.05 yükseldi. Endeks ABD-Çin ticaret gerilimleri nedeniyle haftalık yüzde 0.6'dan fazla geriledi.

Şanghay Composite dün yüzde 2 geriledikten sonra ilk işlemlerde yüzde 0.1 artıda bulunuyor.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.25 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.45 yükseldi.
Apple'ın 1 trilyon dolar piyasa değeriyle ilk halka açık ABD'li şirket olmasıyla, teknoloji hisseleri S&P 500 ve Nasdaq endeksinin Apple öncülüğünde yükselmesini sağladı. 

DÖVİZ

Dolar ABD ve Çin arasında artan ticaret gerilimleri endişeleriyle başlıca para birimleri karşısında yükselirken, yuan karşısında 14 aydan uzun sürenin zirvesini gördü. Çin ABD'nin ihracatına yönelik gümrük vergilerini yükseltme tehdidini gerçekleştirmesi halinde misilleme yapacağı sözü verdi.
ABD Başkanı Donald Trump ticaret yetkililerine ülkesinin Çin'den ithal ettiği 200 milyar dolar tutarındaki ürüne yönelik daha önce yüzde 10 olarak belirlenen ek gümrük vergisinin yüzde
25'e yükseltilmesi talimatı vermişti.

Ancak, ABD'nin Çin'den yaptığı ithalat Çin'in ABD'den yaptığından çok daha fazla olduğu için, yatırımcılar ticaret savaşının Çin ekonomisine daha fazla zarar vermesini bekliyorlar. Spot piyasada dolar/yuan kuru 6.8767 ile 25 Mayıs 2017'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra 6.8681 seviyesinden işlem görüyor. Doların başlıca para birimleri karşısındaki seyrini izleyen endeks 95.211 ile iki haftanın yeni zirvesini gördükten sonra 95.139'da bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları işlemcilerin, ABD ham petrol stoklarında düşüş beklentisiyle vadeli işlemler piyasasında yeni tedbirler almasıyla yatay seyir izliyor, ancak küresel arzın artma ihtimaliyle baskı altında kaldı.
Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı 73.40 dolarda bulunuyor. 

ALTIN

Altın fiyatları doların güçlü seyir izlemesiyle bir yılın dip seviyesine yakın seyrediyor ve art arda dördüncü haftalık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı ilk işlemlerde 1,205.95 dolar ile Temmuz 2017'den bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra 1,207.97 dolarda bulunuyor. Spot altın haftalık yaklaşık yüzde 1.3 düşüşte.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)