E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTemmuz'da cari açık 5.1 milyar dolar oldu---

Temmuz'da cari açık 5.1 milyar dolar oldu

Temmuz'da cari açık 5.1 milyar dolar oldu
15 Eylül 2017 - 10:05 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Temmuz ayında cari işlemler açığı 5.1 milyar dolar oldu

Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Temmuz ayına göre 2.686  milyon ABD doları artarak 5.121 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.
Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 37.112 milyon ABD  doları oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan  açıklamaya göre, söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki  dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 3.485 milyon ABD  doları artarak 7.267 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili oldu.

Açıklamada şöyle denildi:

"Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net  gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 652 milyon ABD doları  tutarında artarak 2.278 milyon ABD dolarına yükselmiştir.
Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden  kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 11 milyon ABD doları azalarak 541 milyon ABD doları olmuştur.
İkincil Gelir Dengesi kalemi kaynaklı girişler, bir önceki yılın  aynı ayına göre 175 milyon ABD doları artarak 226 milyon ABD dolarına  yükselmiştir.
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler bir önceki yılın  aynı ayına göre 321 milyon ABD doları artarak 1.057 milyon ABD doları  olarak gerçekleşmiştir.
Portföy yatırımları 570 milyon ABD doları tutarında net giriş  kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı  yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 488 milyon ABD doları ve devlet  iç borçlanma senetleri piyasasında 1.801 milyon ABD doları net alım  yaptığı görülmektedir.
Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak Genel Hükümet ve bankalar,  sırasıyla 2.250 milyon ABD doları ve 549 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmiştir.
Diğer yatırımlarda, 173 milyon ABD doları tutarında net giriş  gerçekleşmiştir.
Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı  muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1.509 milyon ABD  doları, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 1.807 milyon
ABD doları tutarında net azalış kaydetmiştir.
Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, Genel Hükümet ve  bankalar sırasıyla 108 milyon ABD doları ve 1.628 milyon ABD doları  net geri ödeme, diğer sektörler ise 867 milyon ABD doları net kullanım  gerçekleştirmiştir.
Resmi rezervlerde 2.399 milyon ABD doları azalış gözlenmiştir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)