E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTemettü nasıl hesaplanır?---

Temettü nasıl hesaplanır?

Temettü nasıl hesaplanır?
03 Mart 2014 - 13:09 borsagundem.com

Analistler bu dönemde yılsonu karlılığı ve temettü verimliliği yüksek olan şirket hisselerini öneriyor…

Şirketlerin 2013 yılsonu bilançolarının tamamını açıklamalarına çok kısa bir süre kaldı. Borsadaki şirketlerin tamamının 2013 bilançoları mart ayında Borsa İstanbul’a gelmiş olacak (solo bilançolar 3 Mart, konsolide bilançolar ise 11 Mart’a kadar).


Para'dan İdil Taraklı'nın hazırladığı habere göre, bağımsız denetimden geçmesi ve şirketlerin yıllık performanslarını göstermesi açısından yatırımcılar açısından önemli olan yılsonu bilançoları temettü oranları açısından da ipucu taşır. Bir şirketin yatırımcısına ödeyeceği kar payı olan temettü, şirketlerin yıllık net dönem karlarına göre belirlenir. Bu kardan vergi ve diğer tüm giderlerin çıkarılmasından sonra kalan kısmın hisse yatırımcılarına yüzde 20’sinden az olmamak üzere dağıtılmasına ise ‘’temettü dağıtımı’’ denir.

Temettü gelirinden faydalanmak için, hisse senedine temettü dağıtım gününden bir gün önce sahip olmanın yeterli olduğunu belirtelim. Öte yandan şirketlerin temettü dağıtım kararının yönetim kurulunun teklifi ile şirketlerin genel kurulunda alındığını da hatırlatalım. Tabii borsada işlem gören şirketlerin temettü dağıtma zorunluluğu bulunmuyor. Bu karar tamamen şirketin politikasına bağlı. Halka açık olan ama borsada işlem görmeyen şirketlerin temettü dağıtma zorunluluğu bulunduğunu da belirtelim.

Temettü dağıtımı, yatırımcıların elinde bulundurduğu hisse senedi adedine tekabül eden karın hisse olarak verilmesi ya da elde edilen karın nakit olarak verilmesi ya da elde edilen karın nakit olarak dağıtılması şeklinde gerçekleştirilebiliyor.

Temettülerin yılsonu bilançolarıyla birlikte gündeme gelmeye başladığını belirten analistler, orta uzun vadeli düşünen yatırımcılara bu tür şirketleri izlemelerini öneriyor. Bu noktada sürekli kar eden ve karını istikrarlı bir şekilde yatırımcılarıyla paylaşan şirketlerin tercih edilmesi öneriliyor. Analistlere göre, uzun vadede yatırımcılara kazandıran hisseler bu özelliklere sahip oluyor.


NAKİT TEMETTÜ BEKLENTİSİ


Düzenli olarak temettü dağıtan şirketlerin hisse senedi performansının genel olarak dağıtmayan şirketlere göre daha yüksek olabileceğini belirten ALB Araştırma Uzmanı Arda Coşar, ‘’Çünkü temettü verimliliği  (şirketin hisse başına ödeyeceği net nakit temettünün hisse fiyatına bölünmesi ile çıkan sonuç) arttıkça hisse fiyatının performansı olumlu etkilenir. Bu kapsamda nakit temettü beklentisi yüksek olan hisselerin cazibesi artar’’ diyor. Sadece temettü beklentisi için hisse alacak yatırımcıların  bu beklentinin hisse fiyatına yansıyıp yansımadığını  göz önünde bulundurulmalarını öneren Coşar, uyarılarına şöyle devam ediyor: ‘’Bir şirket temettü kararı aldıktan sonra bazı durumlarda  hisse fiyatında gerileme görülebilir. Bu durum, temettü beklentisinin fiyatlara yansımasından yada beklentiden daha düşük temettü dağıtım kararı almasından kaynaklanabilir. Temettü beklentisinin fiyata yansıyıp yansımadığını yatırımcılar diğer faktörlerle beraber göz önünde bulundurmalı.’’

Genelde belirli bir büyüklük ve Pazar payına ulaşmış, istisnai durumlar haricinde düzenli olarak kar elde eden şirketlerin temettü ödemesi yaptığını ifade eden Coşar, hızlı büyüyen, sermayeye ihtiyacı olan şirketlerin ise temettü ödemesi yapmamayı tercih ettiğini belirtiyor.

UZUN VADE İÇİN AVANTAJ

Borsada, hisse senetlerinin sadece temettü için alınmasının ise uygun bir strateji olmadığını belirten Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt’e göre, yatırımcılar şunlara dikkat etmeli: ‘’Öncelikle şirketin öz kaynak karlılığının her yıl istikrarlı bir şekilde artıp artmadığına, büyüme hikayesinin ve likit konumda olmasına dikkat edilmeli. Bunlar alınacak hisse senedinden bulunması gereken en önemli şartlar arasında sayılabilir.’’

Temettünün daha çok uzun vadeli yatırımcılar için avantaj olduğunu  belirten Ümüt, sürekli kar eden ve bu karını istikrarlı bir şekilde yatırımcıları ile paylaşan şirketlerin hisseleri uzun vadede yatırımcılarına kazandırıyor.
 

Temettü nasıl hesaplanır?


Örneğin, A şirketi yüzde 90 temettü ödeyeceğini açıklamış olsun ve sizin elinizde de bu şirkete ait 100 adet hisse senedi bulunsun. Burada hesaplama yapılırken hisse senetlerinin nominal değerle ölçüldüğünü belirtelim  Bu değer de borsada 1 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda 1 TL’nize 90 kuruş  temettü alırsınız. 100  adet hisseniz olduğunu varsaydığımız için alacağınız temettü tutarı 90 TL olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • soner celep28 Şubat 2020 18:42

    125bin grny hıssem var 1,50tl ne kadar alırım

  • ali bora16 Nisan 2018 23:29

    15785 vakko hisse senedim ne kadar temmettü alabilrim

  • TTT30 Mayıs 2018 13:58

    12.300 tl alırsın.

  • Aziz04 Ağustos 2016 09:41

    Cihanın sorusunu bende sormak istiyorum. Senedi temettü ödemesinden ne kadar evvel almış olmamız gerekiyor?

  • cihan20 Temmuz 2016 17:18

    benim temettü hakkında bi kaç sorum olcak 28 temmuzda royal halının yüzde 21 gibi temettü ödemesi var aynı gün alsam bile yararlanabilirmiyim

  • TTT30 Mayıs 2018 13:59

    yararlanamzssın 1 gün önce alman lazım

  • OKTAY 26 Nisan 2015 15:51

    TEMETÜYÜ NAKİT VERMESİYLEHİSSE SENEDİ VERMESİ ARASINDA FARK VAR %36 TEMETTİ VERECEK HİSSENİN NAKİTTE 5000 EDERİ OLUYOR SENET OLARAK 5400 YANI BU DEMEK OLUYORKİ NAKİT ALMAK HİC DE İÇ ACICI DEGİL

  • karaman lı04 Mart 2014 09:44

    2012,2013 temettü sezonunda SODA beni mahçup etmedi, bu yılda iyi temettü ödemesi yapacak gibi.

  • yatırımcı 03 Mart 2014 21:09

    prkab da temettü kervanına bugün katıldı ..bu tip firmalar yatırımcı dostu sağlam firmalar benim kanaatimce ..orta uzun vadede bu şirketleri tercih etmeli diye düşünüyorum teşekkürler analiz için ..

  • pınar03 Mart 2014 14:52

    ben pınarcıyım et maliyetim 2.2 süt maliyetim 5.1 dir halen temettü yemeye devam ediyoruz sevgiler arif bey

  • borsavirus03 Mart 2014 14:50

    mardin çimento %10 yeniden..gelecekte kar artışı bekliyorsanız kaçırmayın. gelecekte kar artamaz derseniz kaçırın. mardin çimento ekolü yeniden doğabilir mi?

  • Arif ÜNVER03 Mart 2014 14:06

    90 krş temettü brüt olur, 90 krş üzerinden stopaj düşülür %15, kalan rakam net olur ve temettü verimliliği net üzerinden hesaplanırsa daha gerçekçi olur, temettü konusuna dikkat çeken herkese teşekkür ederiz...