E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisseleri küresel piyasaları sarstı---

Teknoloji hisseleri küresel piyasaları sarstı

Teknoloji hisseleri küresel piyasaları sarstı
20 Nisan 2018 - 08:47 borsagundem.com

Dünya genelinde akıllı telefonlara olan talebin düşüşe geçmesi uyarısı teknoloji hisselerinde deprem yarattı ve piyasalarda gerileme görüldü

Asya borsaları dünyanın en büyük çip üreticisi olan Tayvan Semiconductor Manufacturing'in akıllı telefona olan talepteki düşüşe ilişkin uyarısının teknoloji sektörünü sarsmasıyla gerilerken, yüksek petrol fiyatları enflasyon endişelerini artırdı ve devlet tahvillerini düşürdü.
Tayvan Semiconductor Manufacturing akıllı telefonlara olan düşük talepten dolayı gelir hedefini en düşük tahmine indirmesinin ardından, Apple teknoloji hisselerindeki düşüşe öncülük etti.
Tayvan'ın ana endeksi teknoloji hisselerinin yüzde 3.5 ve TSMC'nin yüzde 5'ten fazla gerilemesiyle yüzde 1.8 düşüş kaydetti.
Güney Kore borsası teknoloji hisselerinin yüzde 1.6 gerilemesiyle yüzde 0.4 düşüş kaydetti.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi teknoloji hisselerinde yüzde 0.7 düşüş öncülüğünde yüzde 1 geriledi.
Japonya'nın Nikkei endeksi enerji ve bankacılık hisselerindeki kazanımların teknoloji hisselerindeki düşüşten ağır basmasıyla kayıplarını telafi ederek yüzde 0.15 yükseldi.
Petrol fiyatları küresel arzdaki düşüş ve Suudi Arabistan'ın ihracat gelirini artırmış görünmesiyle 2014 sonlarından bu yana en yüksek seviyeleri gördükten sonra bu yüksek seviyelere yakın seyrediyor. 

DÖVİZ

Sterlin İngiltere Merkez Bankası başkanının açıklamaları ve İngiltere perakende satış verisinin ardından dolar karşısında iki haftanın dip seviyesinde bulunurken, yen risk iştahının toparlanmasıyla geriledi.
Yine de, ABD ticaret politikalarından Kuzey Kore'ye ve Suriye'ye kadar devam eden belirsizlikler bir çok yatırımcının beklemede kalmasına neden oldu ve euro/dolar ve dolar/yen kuru en dar haftalık aralıklarından birinde seyrediyorlar.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, bu yıl "diğer toplantılar" da bulunduğuna işaret ederek, Mayıs ayında faiz artırımına yönelik beklentileri azalttı.
İngiltere'de beklentilerin altında gelen perakende satış verisi de faiz artışları görünümüne ilişkin bazı şüpheler uyandırdı. Sterlin iki haftanın dip seviyesi olan 1.4069 dolara geriledikten sonra 1.4074
dolarda bulunuyor.
Dolar yen karşısında ABD Başkanı Donald Trump'ın Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile bu hafta başında yaptığı toplantıda ticarete ilişkin yeni bir talepte bulunmadığını açıklamasının ardından yüzde 0.25 artışla 107.63'e yükseldi ve geçen hafta gördüğü yüzde yedi haftanın zirvesi olan 107.78'e yaklaşıyor.

PETROL

Petrol fiyatları OPEC öncülüğünde devam eden arz kesintileri ve güçlü talebin arz fazlasını kademeli olarak düşürmesiyle bu hafta başında gördüğü üç yılın yüksek seviyelerine yakın seyrediyor.
Brent petrolünün varil fiyatı varil başına 73.79 dolarda, ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı ise ise varil başına 68.40 dolarda bulunuyor. Brent ve ABD ham petrolü dün sırasıyla 74.75 ve 69.56 dolar ile Kasım 2014'den bu yana en yüksek seviyelerini gördü.

ALTIN

Altın fiyatları ABD faiz artışlarına ilişkin beklentilerin ve Kore yarımadasında ve Suriye'de azalan siyasi gerilimlerin güvenli liman varlığı altına olan talebi baskılamasıyla geriledi ve üç haftanın ilk haftalık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 1,341.33 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)