E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTekfen'in Katar işleri büyüyor---

Tekfen'in Katar işleri büyüyor

Tekfen'in Katar işleri büyüyor
21 Nisan 2017 - 08:47 borsagundem.com

Son 12 yılda Katar’da toplam 5 milyar dolarlık iş aldıklarını belirten Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, “Bu rakam, Türk müteahhitleri arasında Katar’da en fazla iş aldığımızı ortaya koyuyor” dedi.

Expo Turkey by Quatar’a katılan şirketler arasında yer alan Tekfen Holding’in Katar’da aldığı işlerin toplamı 5 milyar doları buldu. Gazetecilere grubun Katar faaliyetleri hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, “Bir otoyol projesini bitirmek üzereyiz. 12 yıldır Katar’da iş yapıyoruz. 12 yılda toplam 2.4 milyar dolarlık 7 proje tamamladık. Yeni aldığımız projelerle birlikte buradaki işlerimizin toplamı 5 milyar doları buluyor” dedi.

Tamamlanan işler içinde en önemlisinin Kuzey Otoyolu’nun 1.8 milyar dolarlık dilimi olduğunu belirten Gigin, “Merasim Yolu’nu 2011’de 10 ayda tamamladık. Şimdi yeni işler aldık. Geçen yıl da Al Khor Expressway adlı otoyol projesini aldık. 5 gidiş, 5 geliş olmak üzere 10 şeritten oluşacak 34 kilometrelik otoyol 36 ayda tamamlanacak. 34 kilometrelik otoyolun proje bedeli 2.1 milyar dolar. Bu kadar kısa bir yolun 2.1 milyar dolarlık bir iş olmasının nedeni bir yol olmaktan çok bir trafik sistemi olarak tasarlanması. Basit bir otoyol değil. Güzergah üzerinde çok sayıda kavşak, viyadük ve üst geçit yer alıyor. Maliyeti bunlar yükseltiyor. Katar’da 12 yılda tamamladığımız ve üstlenmiş bulunduğumuz projelerin toplam bedeli 5 milyar doları buluyor. Bu rakam, Türk müteahhitleri arasında Katar’da en fazla iş aldığımızı ortaya koyuyor” diye konuştu.

Tekfen, Katar’da arka arkaya önemli işler alınca, bu ülkede önemli bir makine parkı bulunduruyor. Şu anda Kuzey Otoyolu’ndaki tamamlamak için bin 200 parça makine, 3 asfalt plenti çalışıyor.

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Katar’da bu yılın başlarında da bir stadyum projesi aldıklarını söyledi. Gigin, şöyle konuştu: “2022’de Katar’da gerçekleşecek Dünya Kupası için planlanan stadyumlardan birini yerel ortak Al Jaber Engineering’le birlikte üstlendik. 343 milyon dolarlık proje, 2020’de tamamlanacak. Bu konuda deneyimimiz var. Daha önce İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu ve Bakü Olimpiyat Stadyumu’nu yaptık. 3’üncü stadyum projemizi Katar’da gerçekleştirmiş olacağız. 40 bin kişilik Al Thumama Stadyumu’nda çeyrek final aşamasına kadar gerçekleşecek karşılaşmalar oynanacak. Stadyum Katar’da ‘Gahfiya’ denilen şapkayı anımsatacak şekilde tasarlandı. Tamamen kapalı ve soğutmalı şekilde inşa edilecek.”

Holding 19 Nisan günü açılan fuara tam kadro katıldı. Tekfen heyetinde Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili, Holding Başkan Yardımcısı Cahit Oklap, Tekfen İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Özdemir, Genel Müdürü Levent Kafk aslı, Tekfen İnşaat Kıdemli GMY Alparslan Sümer, Tekfen İnşaat Stad Proje Müdürü Cem İlgün de yer aldı. Tekfen Taahhüt Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Oklap, “Katar, bir insanın bulunmak ve çalışmak isteyeceği bir ülke. Bu, Katar’ın ziyaretçilerine sunduğu sakin ve huzurlu ortamla ilgili. Kendi açımızdan, Katar halkıyla dostluğu aşan, kardeşlik mertebesinde bir ilişkimiz olduğunu düşünüyoruz. Siyasi ve ekonomik olarak istikrarlı ve sosyal açıdan son derece güvenli olan Katar, bizim için sadece müteahhitlik kontratlarına imza atılacak bir ülke değil, aynı zamanda ünlü, ‘Katar en iyisine layıktır!’ mottosunu sahiplenmiş yerel şirketlerle de ortak girişimler yapılacak bir ülke niteliğindedir” dedi.

Tekfen İnşaat Genel Müdürü Levent Kafk aslı ise Katar’ın 2030 hedefl erine daha fazla katkıda bulunabileceklerine inandıklarını belirtti. Tekfen, fuara ‘altın sponsor’ olarak da katkıda bulunuyor. Başkent Doha’daki fuar merkezinin sahibi olan grubun talebi üzerine “Katar Expo ve Liderler Zirvesi”ni de Medyacity düzenledi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt da fuar ve zirve hazırlıkları kapsamında Doha’da çalışmalar yaptı.

Fuara katılan gayrimenkul şirketlerinden Kuzu Grup da Katar’da büyük işler alan şirketlerden biri. Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Expo Turkey bu Qatar’daki standından Ataköy’deki Seapearl projesini tanıttı. Özen Kuzu, “2.7 milyar dolarlık Seapearl projesinin yüzde 60’ı Katarlı ortaklara ait. Projenin birinci etabında yaşam Temmuz 2017’de başlayacak. Projede yer alan ve 2018’de tamamlanacak olan otelimizi Jumeirah işletecek” dedi. Özen Kuzu, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın gayrimenkul sektörü temsilcilerine verdiği, “Yabancıya satışta KDV’yi sıfırlayın dediniz, yaptık. Talep ettiniz, hükümetimiz 1 milyon dolar ve üstü bedelle ülkemizde gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık verme kararı da aldı. Yani, taleplerinizin önemli bölümü yerine geldi. Artık bizden istemeyi bırakın, yapılanların etkisini ortaya koyun” mesajını hatırlatarak, “Sayın Bakanımız çok haklı. Şimdi iş bize düşüyor. Artık referandumudan kaynaklanan bekleme dönemi bitti. Şimdi satışları canlandırma zamanı” diye konuştu.

Türk müteahhitlerin Katar’da bugüne kadar üstlenmiş olduğu projelerin toplam tutarı yaklaşık 8.5 milyar dolara ulaşıyor. Tekfen, bu ülkede en büyük müteahhitlik firması durumunda. İlk kez 2005’te Katar’da iş aldı. Arkasından aldığı işlerle bugüne kadar 2.4 milyar dolarlık 7 iş tamamladı. Yeni projelerle birlikte Tekfen’in Katar’daki toplam iş hacmi 4.7 milyar dolara ulaştı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 40,94
En Yüksek: 42,48
En Düşük: 40,52
Değişim -1,59 %
FK: 7,10
PD / DD: 1,29
İşlem Hacmi 220.333.384
Toplam Adet: 5.370.111
Ağırlıklı Ort.: 41,06
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çakır21 Nisan 2017 09:28

    Maşallah maşallah maşallah ekmeğini yedik tekfen Allah razı olsun babam yere göğe sığamıyordu şirketin parası çok bereketli Allah yolunu açık etsin inşallah