E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB faiz artırım beklentileriyle TL değer kazanma eğiliminde…---

TCMB faiz artırım beklentileriyle TL değer kazanma eğiliminde…

TCMB faiz artırım beklentileriyle TL değer kazanma eğiliminde…
18 Temmuz 2018 - 14:28 borsagundem.com

Enflasyon ve cari açığın yükselmesiyle birlikte Merkez Bankası'ndan faiz tarafında adım atması bekleniyor

TCMB’den 75 bps faiz artırımı mümkün…

Türkiye’de Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon %15,39 iken TCMB politika faizi %17,75 seviyesinde bulunmaktadır. %26,40 ile daha yüksek enflasyona sahip Arjantin’de ise faizler %40 seviyesinde bulunuyor. %5 altı seviyelerinde enflasyona sahip olan gelişmekte olan ülkelerde (Brezilya, Hindistan, Rusya, Endonezya, Meksika ve G. Afrika) ise ortalama yıllık enflasyon %4 iken ortalama politika faizleri %6,6 seviyesinde bulunmaktadır. Gelişen ülkelerde enflasyon ve politika faizleri arasındaki lineer ilişkiye baktığımızda, politika faizlerinin enflasyonun yaklaşık 1,5x katı şeklinde oluştuğu gözlemlenmektedir. Buna göre Türkiye’de TL’nin gelecekte enflasyona göre hareket etmesi beklenmektedir. Bu lineer ilişki bazında mevcut enflasyon düzeyinde eğer enflasyon düşmeyecek ise politika faizinin olması gereken seviye %22’yi işaret ederken (2 yıllık tahvil faizlerinin %20-21 bandında olması bu durumu teyit etmekte) mevcut %17,75 seviyesindeki politika faizinin yeterli olduğu kabul edildiği durumda ise enflasyonun olması gereken seviye %12’yi işaret etmektedir. Bu paralelde enflasyon, faiz ve kur dengesinin kurulabilmesi için orta yol olarak kısa vadede politika faizlerinde hafif yükseliş eğiliminin devamı ve Eylül ile birlikte, enflasyonda hafif düşüş eğilimini içeren bir dengede buluşmasını daha gerçekçi bulmaktayız. Bu paralelde Ağustos ayında da enflasyon da Temmuz ayı kadar yüksek olmasa da azalan oranda yükseliş eğilimi nedeniyle TCMB’nin enflasyonla mücadele anlamında gelecek hafta 24 Temmuz toplantısında, politika faizlerini %17,75’den %18,50’ye yükseltebileceğini öngörmekteyiz. Bu durumda ise ABD Doları/TL paritesinde geçen hafta görülen 4,97 zirve seviyesinden başlayan düşüş eğiliminin 4,70-4,75 bandına doğru sürmesini beklemekteyiz.

Gelişen ülkelerde enflasyon ve faiz ilişkisi

Gelişen ülkeler para birimleri içerisinde Türk Lirası ABD Dolarına karşı son bir yıllık dönemde %37 değer kaybetti. Para birimlerindeki değer kaybı ile ilgili ülkelerin yıllık enflasyonları aranı arasında güçlü bir doğrusal ilişki bulunmaktadır. Her ne kadar para birimlerindeki değer kaybı da enflasyonu yükselten bir parametre olsa da temelde enflasyonun para birimi hareketleri üzerinde daha etkili olduğunu söyleyebiliriz.

(Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...)

Enflasyon ve faiz ilişkisine baktığımızda ise doğal olarak yüksek enflasyonunda yüksek faizle sonuçlandığı görülmektedir. Sözkonusu enflasyon ile faiz ve para değerindeki değişim arasındaki ilişkiler bazında TL’nin değer kazanması için enflasyon artış hızında yavaşlama ve düşme eğilimi beklenecektir. Bu paralelde enflasyon trendi, piyasa tarafından yakından izlenilmeye devam edilecektir.

(Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın)

Cari Açıkta Yavaşlama ve Bütçe Açık Gelişimi TL’yi destekleyebilir…

Türkiye cari açık / GSMH oranı %5,5 ile gelişen ülkeler için de en yüksek konumda bulunmakla birlikte öncü göstergeler, Mayıs ayı sonunda yıllık 57,7 milyar US$ seviyesindeki cari açığın, Haziran ayı itibari ile gerilemeye başlayacağına işaret etmektedir. Gelişen ülkelerde ortalama cari açık / GSMH seviyesi %2 düzeyinde bulunuyor.

Bütçe açığı / GSMH oranı açısından ise Türkiye %1,5 oranı ile gelişen ülkeler için de en iyi konumda bulunuyor. Haziran ayında bütçe açığı aylık 25 milyar TL ile son bir yıllık dönemde 63 milyar TL seviyesine yükselmesine karşın, gelecek dönem hızlı bir artış beklememekteyiz. Kamunun gelir artırıcı önlemleri (bedelli askerlik, vergi barışı ve imar barışı gibi) ile birlikte bütçe açığında genişlemenin sürmeyeceğini öngörmekteyiz. Bu paralelde yavaşlayan cari açık ve bütçe açığında azalma, TL’yi destekleyici faktörlerin ön plana çıkmasını beklemekteyiz.

(Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...)

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)