E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTarihin en kritik Yüksek Askeri Şûra toplantısı---

Tarihin en kritik Yüksek Askeri Şûra toplantısı

Tarihin en kritik Yüksek Askeri Şûra toplantısı
28 Temmuz 2016 - 09:00 borsagundem.com

YAŞ’da yapılacak albay rütbesinden yapılacak terfilerle general ve amiral açığının kapatılmasına çalışılacak. KHK ile TSK Personel Kanunu’na erken terfi düzenlemesi de yapıldı

Hükümet, tarihin en kritik Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı öncesinde, olağanüstü hal çerçevesinde çıkarılan kanun hükmünde kararnameden (KHK) doğan yetkisini kullandı. 149 general ve amiral, bin 99 subay ile 436 astsubay, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi. İhraç edilenler, yargılama sonucunda mahkûm olmasalar dahi, kamu hizmetine dönemeyecek.

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında dün akşam yayımlanan KHK ile TSK’dan ihraç edilenler arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ üyesi Orgeneral Akın Öztürk ile 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti de yer aldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 87 general, 726 subay, 256 astsubay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere toplam bin 684 asker TSK’dan ihraç edildi. Böylece TSK’da bulunan toplam 358 general ve amiralden geriye 209 general ve amiral kaldı.

ERKEN TERFİ DÜZENLEMESİ

YAŞ’da yapılacak albay rütbesinden yapılacak terfilerle general ve amiral açığının kapatılmasına çalışılacak. KHK ile TSK Personel Kanunu’na erken terfi düzenlemesi de yapıldı. Mevzuat rütbe bekleme süresinin tamamlanmasına 1 yıl kalanların da terfi edebilmesine olarak tanıyordu. Yeni düzenlemede Başbakan tarafından bir üst rütbede hizmetine ihtiyaç duyulanlar rütbe bekleme süresine bakılmaksızın terfi ettirilebilecek. Böylece generallerin rütbede 4 yıl beklemeden 1. yılın sonunda dahi bir üst rütbeye terfi edebilmelerinin önü açıldı.

2 ORGENERAL LİSTEDE

Orgeneraller Adem Huduti ve Akın Öztürk’ün yanı sıra ihraç edilenler arasında Korgeneral Metin İyidil, Korgeneral Yıldı- rım Güvenç, Korgeneral İlhan Talu, Korgeneral Salim Ulusoy, Tümgeneral Mehmet Dişli, Tümgeneral Kubilay Selçuk, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem ve Orgeneral Akın Öztürk’ün damadı 141. Filo Komutanı Yarbay Hakan Karakuş da yer alıyor.

YAŞ ÇANKAYA’DA TOPLANACAK

YAŞ ilk kez Çankaya Köşkü’nde toplanacak. Önceki yıllarda 3 gün devam eden toplantı bu kez 1 günde tamamlanacak. İhraç edilecek personelin dün belirlenip açıklanmasının ardından, YAŞ’ta terfi ve emeklilikler görüşülecek. Yüksek sayıda personelin ihraç edilmesi dolayısıyla, birçok kritik göreve bir alt rütbeden atama yapılacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YAŞ öncesinde dün Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından TSK’dan ihraç edilen personelin listesi, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

İhraç işlemi KHK ile yapı-arak söz konusu isimlerin TSK’ya ve kamu hizmetine hiçbir şekilde dönememesi hüküm altına alındı. İhraç edilenler rütbelerinden doğan özlük haklarını da kaybetti. 15 gün içinde lojmanlarından tahliye edilecekler. Havacıların pilot lisansları da iptal edildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)