E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTakasbank’tan Fon Bilgi Portalı---

Takasbank’tan Fon Bilgi Portalı

Takasbank’tan Fon Bilgi Portalı
26 Ocak 2015 - 11:01 borsagundem.com

Takasbank fon sektörünü desteklemek amacıyla Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu yanı sıra Fon Bilgi Portalı oluşturdu

TAKASBANK A.Ş. GENEL MÜDÜRÜ MURAT ULUS

Platformca işlem görsün veya görmesin tüm fonlara ilişkin bilgiler Fon Bilgi Portalı’nda yer almaktadır. Portal, tüm yatırımcılar tarafından kolayca anlaşılabilmesi amacıyla mümkün olduğunca basit ve kullanışlı olmasına özen gösterilerek dizayn edilmiştir.
Bilindiği gibi Türki­ye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) 9 Ocak 2015 tarihi itibariyle yenilenen yapısı ile hizmet sunmaya başlayacaktır. Aslında TEFAS bir işlem platformu olmakla birlikte temel olarak iki bileşenden oluşmaktadır. Bunlardan ilki, yatırımcıların yatırım kuruluşları üzerinden işlem gören tüm fonlara ulaşmalarına imkan sağlayan TEFAS; diğeri ise fon piyasasında şeffaflığın artırılması, fonlara ilişkin bilgilere tek bir noktadan herhangi bir maliyete katlanılmaksızın ulaşılması ve yatırımcıların farkındalıklarının artırılarak, fon sektörüne katkı sağlanması amacıyla oluşturulan yeni web tabanlı Fon Bilgi Portalı'dır (http://www.fonturkey.com.tr ve http://www.fundturkey.com.tr). Portalın analizi ve dizaynı kapsamında İTÜ ile iş birliği yapılmıştır. 
Platform'da işlem görsün veya görmesin tüm fonlara ilişkin bilgiler Fon Bilgi Portalı'nda yer almaktadır. Portal, tüm yatırımcılar tarafından kolayca anlaşılabilmesi amacıyla mümkün olduğunca basit ve kul­lanışlı olmasına özen gösterilerek dizayn edilmiştir. Bununla birlikte portalda yer alan tarihsel verilerin, akademisyenler tarafından yapılacak çalışmalara da destek olacağı düşünülmektedir. Yatırımcılar söz konusu portal aracılığı ile temel olarak Türkiye'de ihraç edilmiş tüm Yatırım Fonları ve Bireysel Emeklilik Fonları için;

*Fon profiline ilişkin genel bilgiler, portföy dağılımları ile fon değişim ve birleşimlerine ilişkin bilgilere ulaşabilecekler,
*Seçtikleri fonu belirli dönemler itibariyle dahil olduğu fon grubu ve diğer yatırım araçlarının getirileri ile karşılaştırabilecekler,
*Fon ve fon grubuna ait tarihsel verilere erişebilecekler,
*Seçtikleri fonun detay analizine ilişkin sayfadan verilen link aracılı­ğı ile Kamuyu Aydınlatma Platfor­mu (KAP)'nda fona ait bilgilerin yer aldığı sayfaya doğrudan ulaşabilecekler,
*TEFAS'ın yatırımcıya sağladığı faydalara ilişkin bilgi edinebilecekler,
*TEFAS üyesi banka, aracı kurum ve portföy yönetim şirketleri ile işlem gören fonlara ulaşabilecekler, \ Platform'un ana sayfasında en yüksek işlem hacmini gerçekleştiren ilk 5 üye ile en çok işlem gören 5 fona ait bilgilere erişebileceklerdir.
Ayrıca, portalda yatırımcıların farkındalığını artırmak amacıyla fonlara ilişkin temel bilgileri kapsayan terimler sözlüğü de bulunmaktadır. Portalın Ana Sayfası'nda ise; en üstteki grafikte yer alacak olup, seçilen dönem itibariyle en fazla getiri sağlayan 3 fon türü ile ortala­ma getiri oranları yer alacaktır. Aynı grafik üzerinden seçilen fon türü üzerine tıklandığında ise, alttaki grafikte yer aldığı şekilde seçilen fon türü bazında en yüksek getiriyi sağlayan ilk 5 fon ve getiri oranları ile fon ka­tegorisinde yer alan toplam fon sayısına ulaşılacaktır. İkinci fazda, Fon Bilgi Portalı'nda fonların riske göre getirilerinin de yer alacağı ve risk-getiri ölçütüyle fonların birbirleriyle karşılaştırılabileceği analizlerin de yer alması hedeflenmektedir.
Diğer taraftan Türkiye Elektro­nik Fon Dağıtım Platformu'na üye olan ve kurumlarına ait logo ve internet adresinin yer almasını arzu eden kurumların logoları kayar band (banner) olarak Portalın ana sayfasından akacak, logo üzeri­ne tıklandığında ise ilgili kurumun internet sitesine ulaşılabilecektir. Söz konusu hizmet için 2015 yılında üyelerden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir.
Platform projesine paralel olarak yürütülen Portal Projesinin, Platformun yeni esaslar çerçevesinde uygulamaya alınacağı tarih olan 9 Ocak 2015 tarihinde işletime alınan web portalına http://www.fonturkey.com.tr adresinden ulaşılabilecektir. (KURUMSAL YATIRIMCI)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet26 Ocak 2015 12:09

    Banka ve aracı kurumlar fon alım satımından komisyon almaları gerekir yoksa başka banka ve aracı Kurumların fonlarını al sat yapmak istemeyeceklerdir bu hamallık olur bir gelirleri,çıkarları Olmalı ki fon al sat yapsınlar.Kanun zoruyla olmaz olsada verimsiz olur.