E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞüpheli işlemler askıya alınacak---

Şüpheli işlemler askıya alınacak

Şüpheli işlemler askıya alınacak
30 Temmuz 2016 - 02:34 borsagundem.com

Maliye Bakanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’na (MASAK) para aklama ve terörün finansmanını önlemek için önemli bir rol verildi.Buna göre şüpheli işlemler askıya alınacak

Maliye’nin Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Kapsamında İşlemlerin Ertelenmesine Dair Yönetmeliği, dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Şüpheli işlemlere şu aşamalar uygulanacak:

Bankalar, finansman ve faktoring şirketleri, yatırım ortaklıkları, varlık yönetim şirketleri, noterlerde yapılmak istenen ya da yapılan işlemlerde, mal varlığını aklama veya terörün finansmanı ile ilişkili olduğuna dair şüpheyi destekleyen belge veya ciddi emare bulunursa süreç başlayacak.

Yükümlüler, şüpheli işlem bildirimini MASAK’a gerekçeleriyle birlikte, işlemin ertelenmesi talebiyle gönderecek.

Şüpheli işlem bildirimlerine konu işlemin, olağan dışı nitelikli olması, çeşitli veri tabanlarından kontroller sonucunda işlemi yapan kişi ya da kişilerin suçla ilgili olduğunun veya olabileceğinin anlaşılması gibi somut gerekçelere dayandırılacak.

Şüpheli işlem bildirimlerini MASAK’a gönderen yükümlüler, işlem hakkında Maliye Bakanı tarafından verilecek karar, MASAK tarafından kendilerine tebliğ edilinceye kadar işlemi gerçekleştirmekten imtina edecek.

Şüpheyi destekleyen belge veya ciddi emare bulunursa, mal varlığına ilişkin işlem tebliğ edilerek ertelenecek.

Yükümlüler, tebliğ tarihinden itibaren 7 iş günü süresince işlemi yapamayacaklar.

Yabancı bir muadil kuruluş tarafından aklama veya terörizmin finansmanı suçuna ilişkin işlemin ertelenmesi yönündeki gerekçeli talebi Başkanlıkça değerlendirilecek.

Aklama veya terörizmin finansmanı suçu ile ilişkili olduğuna dair şüpheyi destekleyen belge veya ciddi emare bulunması durumunda, bu talep Bakan tarafından karara bağlanacak. Bu yetki kullanılırken mütekabiliyet ilkesi gözetilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)