E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıStoklardaki düşüş petrolü yükseltti---

Stoklardaki düşüş petrolü yükseltti

Stoklardaki düşüş petrolü yükseltti
12 Ocak 2018 - 09:49 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD'de kış döneminde stokların düşmesinin desteği ile 3 yılı aşkın sürenin en yüksek kapanış seviyesi yakınında seyretti

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının son 10 yılın en uzun süreli kış dönemi düşüşünü gerçekleştirmesinin küresel arz fazlasını azaltması ile birlikte üst üste dördüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta üç yılı aşkın sürenin en yüksek kapanış seviyesi yakınında seyretti ve bu hafta yüzde 3.6 yükseldi. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, petrol stokları geçen hafta da gerileyerek sekiz hafta üst üste düşerken, stoklar son beş yılın ortalamasına yaklaştı. Brent petrol Londra'da Perşembe günü Aralık 2014'ten bu yana ilk kez varil başına 70 doları aştı.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak için üretim kısıntılarına gitmeleri ile birlikte, üst üste ikinci yılı da kazançla geçtikten sonra rallisini sürdürdü. Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, halen azaltılması gereken 100 milyon varil petrol fazlası olduğunu söyledi.

New York'ta RBC Capital Markets emtia stratejisti Michael Tran, "Küresel petrol piyasasında temel göstergeler son yılların en sağlıklı durumuna ulaştı," dedi ve "2017 yılının ikinci yarısında güçlü bir sıçrama öngörüyordu, ancak mevcut fiyat hareketi beklentilerimiz aştı. Daha da yükselişin sürdürülebilir olduğunu söylemenin henüz erken olduğunu düşünüyoruz. En azından piyasanın ABD'deki üretim artışı hızını daha iyi hazmetmesine kadar" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 15 sent düşerek,Hong Kong saati ile 10:10'da varil başına 63.65 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 17 altındaydı. Fiyatlar Perşembe günü 23 sent yükselerek varil başına 63.80 dolar ile Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü 6 sent yükselerek 3 yılın en yüksek kapanışını gerçekleştirdikten sonra 2 sent daha değer kazanarak varil başına 69.28 dolara ulaştı. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.5 arttı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 5.73 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)