E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSterlin neden yükseliyor---

Sterlin neden yükseliyor

Sterlin neden yükseliyor
18 Ekim 2016 - 21:05 borsagundem.com

İngiltere para birimi sterlin bugün neden yükseldi?

Düşen poundun etkileri İngiltere ekonomisi üzerinde etkilerini göstermeye devam ediyor. 23 Haziran’daki referandum öncesinden şu anı kıyaslarsak pound hem dolara hem de euroya karşı %17’den fazla değer kaybetmiş durumda.

Enflasyon gerileyen kurların ekonomi üzerindeki etkilerini öncül olarak bildiren en önemli göstergelerden biri. Kurlardaki düşüş ithal edilen üretici ve tüketici ürünlerini daha pahalılaştırarak içeride fiyatların dolayısıyla da enflasyonun yükselmesine neden oluyor. Bu sabah saatlerinde İngiltere’den (Birleşik Krallık) yayınlanan Eylül ayı enflasyon raporunda da bu etkiyi görüyoruz. Rapora göre referandum öncesi %0.3 seviyelerinde olan enflasyon (yıllık TÜFE değişimi) Eylül ayında üç katına çıkarak %1.00 olmuş.

Kalemlere baktığımızda giyecek ve ayakkabı kaleminin yıllık bazda en hızlı yükselen kalem olduğunu görüyoruz. Restoran ve oteller kalemi fiyatların en hızlı arttığı ikinci kalem olurken hane halkı hizmetleri üçüncü kalem olmuş. Diğer yandan iletişim, mobilya ve hane halkı ürünleri ile gıda ve alkolsüz içecekler kalemleri önceki yılın aynı ayına göre gerilemiş.

Dolar/TL rekor tazeledi

Enflasyondaki yükseliş kimseyi şaşırtmadı fakat piyasaların beklediğinin bir tık üzerinde. Çekirdek enflasyonda da yukarı yönlü net bir hareket var. Eylül ayında %1.3’den %1.5’e yükselmiş.

Kısa vadede kendini kurlarda yaşanan düşüşe karşı hedgeleyen şirketlerin korumalarının sona ermesiyle birlikte enflasyonda yükselişin daha hız kazanması bekleniyor. Son haftalarda yükselen petrol fiyatları enflasyonda yukarı yönlü baskıyı artıracak diğer bir faktör.

İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi %2.00 fakat enflasyonun önümüzdeki yıllarda hedefin üzerine çıkma ihtimali yüksek. Başkan Carney bir kaç gün önce yaptığı konuşmada ekonomiyi desteklemek adına enflasyonun hedefi aşmasına tepki vermeyebileceklerini belirtmişti. Yani hedefi aşan enflasyonu aşağı çekmek için faiz artırmak gibi bir yola girmeyecek BoE.

Pound son zamanlarda pek alışık olmadığımız şekilde güçlü bir gün geçiriyor. Bunda hem beklentiden biraz daha iyi gelen enflasyon verilerinin hem de AB ile hükümet arasındaki çıkış anlaşmasının meclis tarafından onaylanması gerekebileceği haberinin rolü var.

Başbakan May’in 2017 Mart’ta 50. Madde tetiklenecek ve ayrılış müzakereleri başlayacak açıklamasından sonra bu süreçte parlamentonun rolünün ne olacağı ile ilgili anlaşmazlıklar var. Hükümetin görüşmeleri meclisin onayı olmadan başlatıp başlatılamayacağı ile AB ile varılan çıkış anlaşmasının parlamentoya onaylatmadan kabul edebilip edilemeyeceği gibi konular son günlerin en önemli tartışma konusu ve yasal merciler konu ile ilgili görüşmelere devam ediyor.

Bugün öğlen saatlerinde hükümeti temsil eden bir hukukçu tarafından yapılan açıklamada hükümet ile AB arasındaki çıkış anlaşmasının parlamentoda onaylanması gerekebileceği belirtildi. Bu da hard Brexit ihtimalini düşüren bir gelişme olarak algılanıyor piyasalar tarafından ve pound pozitif olarak değerlendiriliyor.

GBPUSD çarşambadan bu yana ilk kez 1.23 üzerine tırmandı bugün. 1.2340 – 1.2330 bölgesi ilk önemli direnç ve bu bölgenin kırılmasıyla birlikte toparlanma biraz daha devam edebilir. Aşağıda ise 1.2220 bölgesi ilk önemli destek ve bu desteğin kırılmasıyla tekrar 1.2130’lara doğru bir düşüş başlayabilir.

Forex Koçu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)