E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizSterlin mahkeme kararı ile yükseldi---

Sterlin mahkeme kararı ile yükseldi

Sterlin mahkeme kararı ile yükseldi
03 Kasım 2016 - 14:47 borsagundem.com

İngiliz mahkemesinin aldığı karara göre, İngiltere'nin AB'den ayrılması için meclisten karar çıkartması gerekiyor

Piyasalar uzun süredir İngiltere'nin AB üyeliğinden ayrılacağını fiyatlarken, bugün İngiliz mahkemesinin aldığı karar piyasalarda şok etkisi yarattı. Bilindiği üzere İngiltere ,23 Haziran referandumunda AB üyeliğine ''Hayır'' dedi ve Sterlin varlıklarında tarihi düşüşler görülmüştü. İngiltere Başbakanı Theresa May ise, AB'den ayrılma sürecinin 2017 Mart ayında başlayacağını duyurmuştu. Hükümet kendisine önemli alanlarda yetki verilen 50.maddeyi kullanarak bu çıkış sürecini başlatacaktı. Ancak İngiliz mahkemesi parlamentonun onayı olmadan bu maddenin devreye sokulamayacağını duyurdu. Bu, İngiltere hükümetinin kendi kararıyla çıkış sürecine karar veremeyeceği ve Brexit'ın gerçekleşmeyebileceği anlamına geliyor. Hükümet müzakerelere başlamak için mahkemenin bu kararına itiraz edebilir ancak bu süreç ise aylarca sürebilir.

Kararın gerekçesi ne?

Öte yandan yüksek mahkeme 19.yüzyıldan kalma uygulamayı neden göstererek kararın onaylanmayacağına yönelik karar verdi. Başkan May Brexit sürecini başlatmak için ilk adım olan 50.maddeyi kullanabilmesi için yüksek mahkemeyi ikna etmesi gerecek. May'in yüksek mahkemeyi ikna etmesi veya itiraz sürecinin başarılı olması halinde 2017 yılının Mart ayında Brexit sürecinin başlaması bekleniliyor. Yüksek mahkemenin Brexit sürecini engellemesi halinde İngiltere'de demokrasiye gölge düşebileceğine yönelik endişeler artabilir. Ancak, açıklamaların Sterlini destekleyecek nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.

Sterlin varlıkları değer kazandı

Küresel piyasalar açısından İngiliz mahkemesinin aldığı bu karar oldukça önemli. Haberin geçmesiyle beraber Sterlin varlıklarında sert yükselişler görüldü. GBP/USD paritesinin yükselişi %1'i aştı ve 1.2450 seviyesinin test edildiğini takip ediyoruz. 21 Haziranda GBP/USD paritesi 1.4900 seviyelerindeydi. Başbakan May'in çıkışın 2017 yılında gerçekleşeceği söyleminin olduğu tarihte ise aynı parite 1.2900 seviyelerindeydi. Dolayısıyla bu sert yükselişin ardından 1.4900 hedefi için konuşmak erken olsa da, 1.2600-1.2800 aralığının gündemde olduğunu belirtebiliriz. Küresel risk iştahını artırıcı bu gelişmenin ardından altın 1300'ün altına geriledi. TL varlıklarında ise bir nefes alma durumunun söz konusu olduğunu görüyoruz. Fakat Sterlin'in yükselişi sonrası GBP/TRY paritesinde güçlü seyir korunabilir. 3.8200-3.8400 aralığı üzerinde kalındığı sürece 3.9000 seviyeleri ve üzeri test edilebilir. 

Murat Tufan - Araştırma Müdürü
Destek Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)